5G en de dode vogels in Den Haag – De winkeleigenaar spreekt

Autor: Janine Moorees

Dein Beitrag hilft Mimikama beim Faktencheck: Unterstütze uns via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon. Deine Hilfe zählt, um Fakten zu klären und Verlässlichkeit zu sichern. Unterstütze jetzt und mach den Unterschied! ❤️ Danke

Het broodje aapverhaal, dat de straling van een 5G zendmast oorzaak is van de dode vogels in een park in Den Haag, wordt nog steeds verspreid.

Zo probeert nu een “Gezondheidsportaal” (bestaand uit een enkele persoon) blijkbaar lezers bezorgd te maken, wat aan de vele aanvragen te zien is:

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

“Slecht nieuws voor de mobiele fans onder ons. De laatste weken zijn gezonde vogels massaal gewoon van de boom gevallen. De reden waarom die 298 vogels eigenlijk stierven, is niet duidelijk. Maar een ding is zeker, in deze tijd heeft men met de nieuwe mobiele techniek 5G geëxperimenteerd”.

De feiten in het kort

We berichtten al over deze onjuiste beweringen. Hier nog een keer de feiten in het kort:

  • Er stierven daadwerkelijk zo’n 300 vogels in Den Haag, allemaal spreeuwen.
  • De vogels stierven niet plotseling, maar verdeeld over meerdere dagen.
  • De vogels stierven in het Huygenspark in Den Haag
  • Over de doodsoorzaak is nog niet veel bekend, alleen maar vermoedens
  • In Den Haag werd helemaal geen 5G-tests uitgevoerd.
  • Ze zogenaamde 5G-antenne is een 4G-antenne
  • ook officeel wordt ontkend dat daar 5G-tests zijn geweest.
  • Er waren geen dode vogels bij de echte tests, niet in Nederland en ook niet in Duitsland

In ons vorige artikel zijn we uitgebreid op de beweringen en feiten ingegaan. Vanaf hier wilden we nog graag wat aanvullen.

De zoektocht naar de doodsoorzaak

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft al uitgesloten dat het Westnijlvirus de oorzaak is, een ziekte die vaak bij trekvogels voorkomt.
De doodsoorzaak van de vogels wordt verder onderzocht door Wageningen Bioveterinary Research (Lelystad), Dutch Wildlife Health Centre (Utrecht), Erasmus University (Rotterdam) en Universiteit Gent.
Pieter van Klaveren van vogelopvang “De Wulp” heeft een hypothese, dat weliswaar duizenden spreeuwen elk jaar in het park neerstrijden, en dat daarvan “slechts” een kleine 300 stierven:

“De vogels foerageren in kleinere groepjes. Mogelijk is er iets mis op een van die foerageerplekken.” Ook aan die theorie zitten mitsen en maren, weet hij. Zo betreft het in alle gevallen, op twee houtduiven na, spreeuwen. “Toen er twee jaar geleden sprake was van doelbewuste vergiftiging, gingen allemaal verschillende soorten vogels dood.” Bovendien hadden de spreeuwen lege magen, al kan dit ook duiden op braken als gevolg van vergiftiging. “

Ook een medewerker van de dierenambulance vermoedt dat besmet water de reden van de dood van de vogels zou kunnen zijn. Vorig jaar werden bij de Haagse Hogeschool tientallen kauwen dood gevonden, die waarschijnlijk verontreinigd water uit een bouwput hadden gedronken.

Tot nu toe zijn er dus geen eenduidige bevindingen, slechts vermoedens. Echter, en dat wordt nog een keer benadrukt, kan een dood door 5G-straling uitgesloten worden.

De winkeleigenaar uit zich over de verwijten.

Er is nog een slachtoffer van de complottheorie, namelijk de eigenaar van een kleine telecomwinkel, die naar verluidt voor de niet aanwezige 5G-mast op het dak van het gebouw verantwoordelijk zou zijn.
Net als andere sites in Nederland die hierover berichtten, zullen we ook geen foto van de winkel laten en zien en noemen we de naam van de winkeleigenaar niet.

De eigenaar van een belwinkel trekt steeds witter weg als hij op Google de naam van zijn zaak en ‘5G’ intikt. Website na website duikt zijn naam op in het drama van de honderden dode spreeuwen. En nu zou híj de hoofdrol spelen in het spreeuwendrama?! Websites als ‘Stralingsleed.nl’ en ‘Niburu’ waarop je ook UFO’s kan melden, leggen ongegeneerd het verband tussen het mysterie van de massasterfte en een lage, niet zichtbare zendmast op het dak van het gebouw waarin de belwinkel op de begane grond zit.

De winkeleigenaar weet niet eens, of er een zendmast op het dak staat:

,,Ik huur alleen een winkel van woningcorporatie Staedion. Hierboven wonen mensen. Ik kán niet eens op het dak. Als ik miljoenen had om een zendmast neer te zetten zoals de grote telecombedrijven dan stond ik hier toch niet?! “

Dat Mimikama, het Duitse onderzoekscollectief naar nepnieuws, op internet de complottheorie na grondig onderzoek op alle punten weerlegt, zo zegt hij, mag voor de ondernemer niet meer baten. Hij is boos dat hij is zwart gemaakt en vraagt zich af waar hij daarover kan klagen. De geruchten en de beschuldigingen tegen hem worden meedogenloos verder verspreid op sociale media en complottheorie-sites.

Maar de winkelier wordt niet alleen op internet benaderd, er melden zich ook steeds onbekenden telefonisch bij hem.

,,Ik ben anderhalve week geleden gebeld door een onbekend nummer met de vraag wanneer ik een 5G-mast op mijn dak had gezet. Ik vroeg met wie ik sprak en toen werd gezegd ‚met de overheid‘. Als het de overheid is, weten ze toch dat ik geen zendmast kan plaatsen?‘’

Meestal wordt er gelijk weer opgelegd, hij verliest omzet. En dat sinds complotdenkers deze onjuiste bewering, oftewel leugen, steeds weer op het internet verspreiden.

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Sind Sie besorgt über Falschinformationen im Internet? Mimikama setzt sich für ein faktenbasiertes und sicheres Internet ein. Ihre Unterstützung ermöglicht es uns, weiterhin Qualität und Echtheit im Netz zu gewährleisten. Bitte unterstützen Sie und helfen Sie uns, ein vertrauenswürdiges digitales Umfeld zu schaffen. Ihre Unterstützung zählt! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.

Mehr von Mimikama