Orkaan Michael, die in oktober 2018 op Florida afkwam, schijnt meer dan wind en regen meegebracht te hebben: Haaien!

Dat beweert Derek Schwartz, in de VS bekend als deelnemer van het vierde deel van de reality-serie „Married at First Sight“ op Twitter:

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

We negeren voor het gemak maar even dat er in de buurt van Mexico Beach en Panama helemaal geen freeway is. Daarbij is deze Tweet voor veel mensen ook nog erg irritant, omdat ze met de hashtag #hurricanemichael naar de nieuwste informatie op Twitter kijken, dan zijn zulke grappen wel erg contraproductief.

„Pas op, er zwemmen haaien op de straat!“

Twee dingen:

  1. Dit is geen recente foto
  2. Hij is ook niet echt

Deze foto dook voor het eerst in 2011 op, toen Orkaan Irene over Puerto Rico raasde:

Screenshot Brotherly Game

Screenshot Brotherly Game

Daardoor weten we dus dat de foto niet recent is, maar is hij wel echt?

„We are talking about shark-falling rates of two inches-per-hour…!”

De foto hierboven is al een paar jaartjes oud, maar de haai op de foto is nog ouder, hij werd namelijk al in 2003 gefotografeerd. Echter niet in Puerto Rico of de VS, maar in Zuid-Afrika! De fotograaf Michael Scholl maakte destijds de sensationele foto:

Screenshot White Shark Trust

Screenshot White Shark Trust

Laten we de haaien op beide foto’s even snel vergelijken:

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

„These sharks of yours have no etiquette ”

Het gaat dus niet alleen om een oudere, maar ook om een vervalste foto. Maar we zijn er zeker van dat de foto, zoals ook in de afgelopen jaren, ook bij de volgende orkaan weer zal opduiken en als echt gedeclareerd gaat worden.

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)