Feitencheck: De dode muis in de Red Bull

Janine Moorees,

Energiedrinks heb je, helemaal in de VS, in zeldzame smaken. Maar zouden jullie echt Red Bull met muissmaak lusten? Inclusief muis?

Een video op Facebook geeft tenminste de indruk dat er een dode muis in een blikje met het zoete drankje zat!

clip_image002

In de video zie je, hoe een man met een sterk zuidelijk accent, die volgens meerdere bronnen, zoals bijvoorbeeld de Mirror en de Metro, uit Arkansas komt en Josh Henley heet, in een wapenwinkel een blikje Red Bull met een mes opent en de daarin liggende muis laat zien. Volgen hem heeft hij dit blikje vannacht gedronken heeft en ontdekte hij het diertje pas de volgende dag.

Uit de muis!

Daarmee is de zaak voor de meeste gebruikers eigenlijk wel duidelijk: Energydrinks zijn sowieso stom, Red Bull is het allerergste en dan produceren ze ook nog zo slordig, dat je hele muizen in de blikjes aan zou kunnen treffen. Schandalig!

Maar niet voor ons, omdat we een beetje twijfelen …

Mimikama, de muizendetective

We houden het bij muis, ook als Josh Henley het in de video over een “dead rat” oftewel een dode rat, heeft. We bekijken de video, vooral het laatste deel, waarin je de muis kunt zien, een beetje beter en er vallen ons twee dingen op.

clip_image003

1. Voor een muis, die tijdens de productie in het blikje terecht kwam en zich tijdens het transport en de opslag in een vol blikje Red Bull zat, ziet hij er nog erg fris uit.

2. De muis had zelfs nog tijd om een paar keutels te produceren, voordat ze het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde.

Dat zijn twee indicaties, maar zijn er nog meer?

Uitglijder!

Inderdaad: Josh Henley was blijkbaar niet helemaal zeker van, wat hij der pers nu moest vertellen over de video. De Mirror schrijft bijvoorbeeld dat Josh iets uit het blikje gedronken had en daarna iets uitspuugde, wat voor hem als pitjes aanvoelde. Toen ontdekte hij de muis.

Tegenover de Metro klonk zijn verhaal echter anders: Josh zou die nacht de helft van het blikje in zijn auto hebben opgedronken en het toen hebben laten staan. De volgende ochtend ontdekte hij de muis, toen hij de rest van het blikje wilde weggooien.

Muis als emigrant

Muizen zijn in delen van de VS een aardig grote plaag, vooral in landelijke gebieden zoals in Arkansas, die niet voor niets de bijnaam „The Natural State“, oftewel de natuurlijke staat, heeft. Het is ook niet verwonderlijk dat er hele internetsites bestaan, die uitleg geven hoe je ratten en muizen de baas kan worden.


Het muist…

Tellen we alle indicaties en feiten bij elkaar op, dan zien we een veel realistischer scenario dan een muis die tijdens het produceren van een drankje in een blikje Red Bull terecht komt, vers blijft en ook tijdens de controle in de fabriek niet ontdekt wordt.

Josh Henley heeft een geopend, halfleeg blikje Red Bull een nacht in zijn auto laten staan en bij het eerste drinken blijkbaar niet gemerkt, dat er nog iets anders in het blikje zat. Vooral in Arkansas, een landelijke staat met muizenproblemen is het niet onwaarschijnlijk, dat een muis het zoetje drankje ontdekt, onder de motorkap de auto inkroop en zich in het blikje gewrongen heeft. Bedenk daarbij, dat het ook nog bitterkoud in de VS is en kleine dieren graag de warmte onder net geparkeerde auto’s opzoeken.

Dus deze muis kroop in het blikje voor wat lekkers, kon niet meer uit het blikje komen en verdronk uiteindelijk, maar leefde nog lang genoeg om een paar angstkeuteltjes achter te laten.

Dat verklaart tenminste de “versheid” van de muis en ook de keutels. Wie iets van muizen weet, weet dat ze zich door kleine openingen kunnen wringen, dus ook in blikjes.

Een persvoorlichter van Red Bull vertelde:

Het is ondenkbaar dat een vreemd voorwerp – laat staan van deze omvang – het proces van moderne drankproductie doorloopt!”

Vertaling: Petra,mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama