Thomas Victor zal met behulp van de politie en een advocaat juridisch optreden tegen de mensen die deze leugen verspreid hebben.

Aan de rechterkant wordt altijd weer benadrukt dat ze zelf helemaal niet zo grof en brutaal zouden zijn, dat zou allemaal van “link” komen. Dat moeten foto’s van “V-mannen” bewijzen. Recent voorbeeld: Thomas Victor.

Thomas Victor is fotojournalist. In deze functie was hij ook de laatste dagen in Chemnitz. Nu zijn er filmopnames en foto’s die zouden moeten bewijzen dat Thomas Victor zelf een rechtse “speelde”, daar alleen werd binnengesmokkeld om de mensen op te hitsen en de rechtse mensen in een slecht daglicht te stellen.

Slechts een van de vele berichten die op internet rondgaan, waarover we veel aanvragen kregen:

MIMIKAMA

Screenshot mimikama.nl

„Hij is ontmaskerd, De man op de foto is van de leugenpers, hij heet Thomas Victor en is een journalist die werkt voor SZ Spiegel, Stern en Die Zeit. Hij provoceerde ook met het chanderen van „unser moto heibt toten“ en soortgelijke slogans…”

Vraag 1: Fotografeert hij zichzelf?

Zoals hierboven al genoemd, was Thomas Victor ook in Chemnitz en maakt daar ook foto’s. Hij moet dan wel een camera met zelfontspanner en een statief hebben gehad, anders kunnen wij deze foto, die door Victor is gemaakt, niet verklaren, waar hij naar verluidt op zelf ook op staat:

Quelle: zeit.de

Bron: zeit.de

Vraag 2: De gelijkenis

Dan vergelijken we nog een keer precies de twee personen.

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

Als je beide gezichten oppervlakkig bekijkt, kun je met een beetje goede wil een gelijkenis zien. Dat gaat het beste als je een klein beetje scheel en wazig kijkt. We zetten toch nog een keer de precieze verschillen op een rij:

1. Haren

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

Je kunt haren lang laten groeien (dat duurt een beetje langer) en verven. Maar het wordt moeilijk als het om de scheiding gaat, die bij de onbekende heer aan de rechterkant, maar bij meneer Victor aan de linkerkant zit. Daar moet wel een professionele grimeur aan het werk zijn geweest.

2. Wenkbrauwen en ogen

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

De onbekende man heeft borstelige, bruine wenkbrauwen. Thomas Victor daarentegen heeft erg dunne wenkbrauwen. De oogkleur kun je bij de man op de demonstratie niet goed zien, maar zien er bruinig uit, terwijl de fotojournalist lichte ogen heeft. Daarnaast moet je op de vorm van de ogen letten, die op de rechter foto onder recht is, boven gebogen met een kromming naar onderen. Bij Thomas Victor daarentegen zie je een gelijkmatige gebogen oogvorm.

3. De neus

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

De neus van de man op de demonstratie heeft een gebogen vorm, die naar onderen breder wordt, de neus van de fotograaf is gelijkmatig recht.

4. De kin

Screenshot mimikama.org

Screenshot mimikama.org

Alleen op het eerste gezicht hebben beide personen dezelfde vorm kin. Op de linker foto zie je echter een kleine onderkin, wat het gezicht ronder maakt. Terwijl dit op de rechter foto niet zo is.

Vraag 3: Wat zegt Thomas Victor over de beschuldigingen?

We vroegen meneer Victor om een mening over de beschuldigingen. We kregen, heel vriendelijk, het volgende antwoord:

„Mijn naam is Victor Thomas. Ik ben freelance fotojournalist en wordt vaak voor reportages en documentaires in het oosten van de Bondsrepubliek geboekt. Op maandag 27 augustus 2018 had ZEIT ONLINE me de opdracht gegeven de demonstratie van Pro Chemnitz te fotograferen. De ontstane foto’s werden voor verschillende artikelen op zeit.de en in de printuitgave van die ZEIT op 30 augustus 2018 gebruikt. Op woensdag 29 augustus 2018 werd ik voor de eerste keer door een vriend op gewezen, dat op Twitter en Facebook het gerucht werd verspreid, dat ik een V-man zou zijn, die op de demonstratie op maandag de Hitlergroet deed. Daarvoor werd mijn auteursfoto van zeit.de met de foto van een man vergeleken, die de Hitlergroet doet, maar geen gelijkenis met mij heeft. In de tussentijd kreeg ik een telefoontje waarin ik gevraagd werd, hoeveel geld ik voor de Hitlergroet gekregen had, verschillende e-mails met soortgelijke inhoud en bedreigingen en diverse bedreigingen en beledigingen op Facebook. Dit gedrag tegen mijn persoon en het onnadenkend delen van zulk overduidelijk slecht gemaakt Fakenews stelt mijn geloof in het verstand van de mensen erg teleur. Ik zal met behulp van de politie en een advocaat juridisch optreden tegen de mensen die deze leugen verspreid hebben en blijf daar verslag geven, waar verslaggeving noodzakelijk is.”

Conclusie

Nee, de man op de demonstratie is niet Victor Thomas.
Het werk van journalisten is, juist op zulke demonstraties, al zwaar genoeg. Of daar nu een (voormalige) LKA-medewerker (LKA = Landes Kriminal Amt) voor zorgt dat een camerateam 45 minuten lang wordt vastgehouden, men voor “leugenachtige pers” wordt uitgemaakt of op de een of andere manier wordt dwars gezeten. En daar komen nu deze lasterlijke uitspraken bij.
We moeten het maar eens duidelijk zeggen: Wat door rechts als haatcampagne wordt gevoerd, is onverantwoord! Iemand gebruikt een foto, beweert dat het een bepaalde persoon is en dan wordt het al (ook op sites van bepaalde partijen) rondgestuurd, alsof het een absoluut bewezen feit is.

Kort gezegd: Gaat het nog??

Jullie mensen, die deze foto’s en meme’s verspreiden en daarmee een fotojournalist, die geen enkele gelijkenis met de leuzen roepende man op de demonstratie heeft, in het vizier van jullie haatzaaiende tirades plaatst: Snappen jullie eigenlijk wel, wat jullie daar aan het doen zijn?

Jullie nemen op de koop toe, dat een mensenleven en bestaan verwoest wordt, dat mensen bang moeten zijn, omdat op elk moment een van jullie met een honkbalknuppel om de dichtstbijzijnde hoek kan staan!
Waren jullie niet allemaal daar om te “rouwen”? Ziet jullie rouw er zo uit? Een blote kont voor de camera houden. Leuzen schreeuwen, de Hitlergroet doen en onschuldige mensen in diskrediet brengen?

Dat is geen rouw. Dat is ook geen protest. Dat is pure haat en minachting van mensen, wat jullie laten zien.

Auteur: Ralf, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)