Een “gat” in de wolken en vreemde lichten, die blijkbaar deze gaten veroorzaakt hebben. Deze video gaat momenteel weer rond op Facebook, maar is het dan ook echt?
Laten we de video eerst eens bekijken:
Fascinerend toch? Snijden buitenaardsen gaten in de wolken? Is dat het alternatief van graancirkels? En hebben de aliens gelijktijdig de bomen gekloond?
Goed gekeken
Bij de analyse van video’s is het belangrijk om niet alleen naar het eigenlijke resultaat te kijken, maar ook om een blik op de omgeving te werpen. Want hier valt ons iets op, wat net zo ongewoon lijkt als dat gat en de lichten zelf:
Deze “tweelingtakken” zijn zowel in de video alsook op de foto’s, die bij het bericht staan, te zien. Of het gaat hier om een vergissing van de natuur of iemand heeft hier geweldig gemanipuleerd.
De basis van de video
Zonder jullie met saaie details lastig te vallen, willen we jullie verraden dat het geen “echte” video is. Wat daar namelijk gefilmd lijkt te zijn, is in werkelijkheid slechts een foto die in een videoprogramma is geüpload en van een wiebeleffect werd voorzien, om de schijn van een opname te wekken. Om het geheel nog indrukwekkender te laten lijken dan het al is, werd een effect toegevoegd, dat de schijn wekt dat deze gaten door vreemde lichten omgeven worden.
Hier zien we de originele foto uit 2003:
Bron: Burlington News/Wayne Carter
Carter schrijft erbij dat hij de foto om tien uur ‘s morgens met een Kodak digitale camera vanuit zijn tuin in Gallatin in de VS heeft gemaakt.
De video verscheen al in 2017 in een beter kwaliteit en van andere soundeffecten voorzien op YouTube.
Daar zien we zelfs twee complete gaten (ook hier werden de bomen gekloond en gespiegeld), terwijl je op de foto links slechts een half gat ziet.
Hoe zijn deze “gaten” ontstaan?
Die zijn namelijk niet gemanipuleerd, maar ze bestaan echt. Dit weerfenomeen wordt Hole Punch Cloud of Fallstreak Hole genoemd.
Deze gaten in de wolken zijn een weerfenomeen, dat in cirrocumulus- of altocumuluswolken kan opduiken als de temperatuur onder het vriespunt daalt, maar er nog geen ijskristallen worden gevormd (“supercooled state”). Als dan ijskristallen worden gevormd, dan is dat een soort kettingreactie waarbij de waterdruppels on de kristallen verdampen. Deze laat dan grote, meestal cirkelvormige gaten achter.
Als je op Google naar dit fenomeen zoekt, dan krijg je heel veel foto’s van dit weerfenomeen te zien (maar pas op, er zitten ook fakes tussen).
Conclusie
Zulke “wolkengaten” bestaan echt en worden Hole Punch Cloud of Fallstreak Hole genoemd. Al het andere aan de video is fake: De video is eigenlijk een foto. Licht- en soundeffecten werden met een videobewerkingsprogramma toegevoegd.
Vertaling: Petra, mimikama.nl
Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:
📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.
Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!
* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!
Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)