Feitencheck: Het door een licht omgeven gat in de wolken

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


Een “gat” in de wolken en vreemde lichten, die blijkbaar deze gaten veroorzaakt hebben. Deze video gaat momenteel weer rond op Facebook, maar is het dan ook echt?

Laten we de video eerst eens bekijken:

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden

Fascinerend toch? Snijden buitenaardsen gaten in de wolken? Is dat het alternatief van graancirkels? En hebben de aliens gelijktijdig de bomen gekloond?

Goed gekeken

Bij de analyse van video’s is het belangrijk om niet alleen naar het eigenlijke resultaat te kijken, maar ook om een blik op de omgeving te werpen. Want hier valt ons iets op, wat net zo ongewoon lijkt als dat gat en de lichten zelf:

MIMIKAMA

Deze “tweelingtakken” zijn zowel in de video alsook op de foto’s, die bij het bericht staan, te zien. Of het gaat hier om een vergissing van de natuur of iemand heeft hier geweldig gemanipuleerd.

De basis van de video

Zonder jullie met saaie details lastig te vallen, willen we jullie verraden dat het geen “echte” video is. Wat daar namelijk gefilmd lijkt te zijn, is in werkelijkheid slechts een foto die in een videoprogramma is geüpload en van een wiebeleffect werd voorzien, om de schijn van een opname te wekken. Om het geheel nog indrukwekkender te laten lijken dan het al is, werd een effect toegevoegd, dat de schijn wekt dat deze gaten door vreemde lichten omgeven worden.
Hier zien we de originele foto uit 2003:

Quelle: Burlington News/Wayne Carter

Bron: Burlington News/Wayne Carter

Carter schrijft erbij dat hij de foto om tien uur ‘s morgens met een Kodak digitale camera vanuit zijn tuin in Gallatin in de VS heeft gemaakt.

De video verscheen al in 2017 in een beter kwaliteit en van andere soundeffecten voorzien op YouTube.

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden


Daar zien we zelfs twee complete gaten (ook hier werden de bomen gekloond en gespiegeld), terwijl je op de foto links slechts een half gat ziet.

Hoe zijn deze “gaten” ontstaan?

Die zijn namelijk niet gemanipuleerd, maar ze bestaan echt. Dit weerfenomeen wordt Hole Punch Cloud of Fallstreak Hole genoemd.
Deze gaten in de wolken zijn een weerfenomeen, dat in cirrocumulus- of altocumuluswolken kan opduiken als de temperatuur onder het vriespunt daalt, maar er nog geen ijskristallen worden gevormd (“supercooled state”). Als dan ijskristallen worden gevormd, dan is dat een soort kettingreactie waarbij de waterdruppels on de kristallen verdampen. Deze laat dan grote, meestal cirkelvormige gaten achter.
Als je op Google naar dit fenomeen zoekt, dan krijg je heel veel foto’s van dit weerfenomeen te zien (maar pas op, er zitten ook fakes tussen).

Conclusie

Zulke “wolkengaten” bestaan echt en worden Hole Punch Cloud of Fallstreak Hole genoemd. Al het andere aan de video is fake: De video is eigenlijk een foto. Licht- en soundeffecten werden met een videobewerkingsprogramma toegevoegd.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama