Kunnen hondenpoten op het hete asfalt verbranden?

Autor: Janine Moorees

Dein Beitrag hilft Mimikama beim Faktencheck: Unterstütze uns via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon. Deine Hilfe zählt, um Fakten zu klären und Verlässlichkeit zu sichern. Unterstütze jetzt und mach den Unterschied! ❤️ Danke

Het antwoord luidt ja – want ook dierenpoten zijn niet hittebestendig!

We kregen veel aanvragen over deze foto:

MIMIKAMA

[vc_message message_box_color=“green“ icon_fontawesome=“fa fa-check“]Ja, dat klopt dus![/mk_info]

Hondenpoten zijn niet onverwoestbaar!

Ook al zijn hondenpoten goed geïsoleerd en extreem belastbaar, toch bestaan ze uit levend weefsel dat ook snel beschadigd kan worden.

Als criterium kun je zeggen, als het mij niet meer lukt om op blote voeten op het asfalt te lopen, dan gaat het voor de hond ook niet meer (wel bij normale eeltvorming)

We zien helaas vaker verbrandingen aan hondenpoten, die je heel gemakkelijk had kunnen vermijden. Want bij zonnig weer rond de 25 °C kan het asfalt kokend heet (tot 60°C) zijn.

De handtest is dan een goed idee.

Heel simpele tips:

Liever op het gras lopen dan op het asfalt.

Wandelingen naar de avond of de ochtend verleggen, omdat de straten dan koeler zijn.

In de schaduw lopen.

Als het niet anders kan, dan graag hondenschoenen aantrekken.

Geen hond zou op gloeiende kolen hoeven te lopen.

Ik heb nog een paar tips voor de zomer verzameld:

Een kleine verzameling tips voor hondenbezitters (aanvullingen zijn welkom):

1) Volgens de hogeschool voor dierenartsen in Hannover heeft een hond van ca. 30 kilo bij continue belasting (wandeling/sport buiten) 900 ml water/h nodig. Dat houdt in dat een hond van dat gewicht bij een wandeling van 2 uren 2 liter water moet kunnen drinken.


2) Donkere honden hebben het sneller warm: Een wit, vochtig T-shirt of een doek kan helpen (koeling door verdamping + een zon die niet op de vacht kan schijnen)

3) Honden kunnen ook door de zon verbranden – en wel daar waar de vacht het lichaam niet genoeg bedekt. Er zijn Franse Bulldoggen die hun neus erg verbrand hebben (Iedere hond kan zonnebrand krijgen, dat ligt niet aan het ras) Belangrijk: Overal waar de roze hondenhuid door de zon beschenen kan worden, moet de huid beschermd worden! Daar zijn speciale zonnebrandcrèmes voor. Ook bij net getrimde honden bestaat het gevaar voor zonnebrand.

4) Asfalt, beton, zand … schijnt de zon erop, dan warmt de ondergrond flink op – en waar wij alleen nog maar op slippers rond willen loepen, moeten we ook rekening houden met de hondenpoten – niemand loopt graag over “gloeiende kolen”.

5) Als de hond vrijwillig in de zon gaat liggen, dan is dat in orde, als hij daar maar niet eeuwig blijft liggen – maar wel opletten. Is dat niet het geval: bied dan schaduwrijke plaatsen aan. Is er geen schaduw bij de ijssalon? Laat de hond dan gewoon thuis.

6) Lange wandelingen kunnen in de zomer, vooral als er geen water in de buurt is, beter ‘s morgens of ‘s avonds gelopen worden – dan is de sfeer ook heel mooi.

7) Er bestaan koelmatten als ligplaats, koelende vesten en halsbanden voor het autorijden, langere wandelingen of gewoon overdag. Voor het park bestaan er “hondententen” die voor schaduw zorgen. Je kunt ze ook als plekje om terug te trekken gebruiken.

8) Ook honden kunnen een zonnesteek oplopen – in de hete zomer is watersport erg geschikt voor honden. Voor al het andere geldt: Gevaar voor oververhitting (ook balspelletjes in de schaduw!).

9) Als het buiten 25 graden is, warmt de auto binnen 5 minuten op tot 30 graden binnentemperatuur. Binnen 15 minuten tot 42 graden – LEVENSGEVAARLIJK. Wie geen ingeslagen autoruit en de gezondheid van zijn hond niet wil riskeren, die laat zijn hond in de zomer niet in de auto achter. Ook niet als de auto in de schaduw staat: De auto wordt een oven!

10) Voer kan de hond belasten: Als de hond eet, moet het lichaam het verteren – dat verbrandt energie en belast het bloedcirculatiesysteem, dat zich bezig houdt om het lichaam niet oververhit te laten raken. Droogvoer dat in de maag verder weekt onttrekt vocht aan het lichaam. Beter: kleine porties, de hoofdportie ‘s avonds.

11) Zelf hondenijs maken: Yoghurt met leverworst en water mengen en in een ijsblokjeshouder doen! Als je het in kleine porties geeft is dat een welkome afkoeling. Een Kong-ijsje is erg geliefd door honden – helemaal in de klamme middaghitte.

Auteur: Anke, mimikama.org
Vertaling: Petra,mimikama.nl

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Sind Sie besorgt über Falschinformationen im Internet? Mimikama setzt sich für ein faktenbasiertes und sicheres Internet ein. Ihre Unterstützung ermöglicht es uns, weiterhin Qualität und Echtheit im Netz zu gewährleisten. Bitte unterstützen Sie und helfen Sie uns, ein vertrauenswürdiges digitales Umfeld zu schaffen. Ihre Unterstützung zählt! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.

Mehr von Mimikama