Laatste dag chemo-amen

Janine Moorees, 31. Oktober 2016

Weer bereikt ons een aanvraag over een “amen”post, waarbij we er vanuit gaan dat het om een Fake gaat.

Het gaat hierbij om een foto, waarop een vrouw te zien is. Deze foto werd inmiddels meer dan 2,3 miljoen keer van een like voorzien en kreeg meer dan 2,7 miljoen reacties.

clip_image002

Op de foto is weliswaar echt een vrouw te zien die door de hel van een chemotherapie gaat. Maar deze foto is niet alleen maar bij de maker van deze post te vinden! Al op 21 juli 2016 werd precies dezelfde foto door een ander Facebookprofiel met exact dezelfde tekst gedeeld. Dit andere Facebookprofiel barst van de likefoto’s. Hier de foto van 21 juli, hier zie je de hele fotogalerij van dit profiel.

Parallellinken

Op 25 juli 2016 reageerde een profiel op Instagram op deze publicatie. Een persoon, die zegt een familielid van de afgebeelde vrouw te zijn, heeft kritiek op het gebruik van de foto:

*Continuing to spread the word*

I’m astonished, and disgusted, that someone would steal my cousins picture to pose as their own on a page to get likes!!!! Its not right! My cousin is going through the real ordeal of cancer and treatments!

We are reporting ALL profiles (there has been three so far)that are using her pictures and we are contacting the pages these people shared it to to let them know.

#fakeprofiles #pleasereport #fake

Het profiel

Komen we terug bij de foto met de vele miljoenen interacties, want deze heeft een profielfoto, waardoor je kunt denken, dat het om dezelfde persoon gaat.

clip_image004

Deze foto blijkt al snel ook populair te zijn, omdat hij op chat- en flirtportalen ook veel wordt gebruikt.

clip_image006

Alles duidt er dan ook op dat het hier om een nepprofiel gaat.

En weer doen mensen met minderwaardigheidscomplexen aan clickbaiting met het leed van anderen, om hun eigen ego op te poetsen. Verraderlijk is in dit geval, dat de persoon op Facebook een leukemiepatiënt als profielfoto genomen heeft. Het profiel werd in september 2016 aangemaakt. Op 27 oktober 2016 (datum dat dit artikel werd geschreven) zijn er op een of andere manier 13 weken in juli geweest. Er is dus een zekere tijdsvertraging tussen de kritiek door de familieleden van de afgebeelde patiënte en het opduiken op FB. Het zal ons niet meer verwonderen, als het profiel spoedig van Facebook verdwenen is.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama