Momo-Virale “geest” op WhatsApp

Janine Moorees, 20. September 2018

Geesten schijnen WhatsApp ontdekt te hebben. De nieuwste trend heet “Momo” en zou naar verluidt met gebruikers communiceren.

We gaan op onderzoek uit [Triggerwaarschuwing: De afbeeldingen van “Momo” staan onverpixelt in het artikel]

Deze kettingbrief klinkt zo of lijkt erop:

„Hallo, ik ben Momo en ik ben 3 jaar geleden doodgegaan ik werd door een auto aangereden en als jij niet wilt dat ik vanavond om 00:00 uur in jouw kamer sta en je bij het slapen bekijk stuur dit bericht dan door aan 15 contacten. Je gelooft me niet?
Angelina 11 zei dat het bericht een fake was en stuurde het aan niemand door. ‘s nachts hoorde ze geluiden uit een hoek van haar kamer ze wilde gaan kijken maar plotseling rende iets op haar ze werd de volgende morgen dood in haar bed gevonden.
Tom 15 stuurde het bericht aan maar 6 mensen en de volgende morgen werd hij wakker met een afgevreten been en een afgesneden arm.
Linda 13 stuurde het bericht aan iedereen door en heeft de ware liefde gevonden en woont met haar vriend samen in een moderne villa
Als je dit bericht niet doorstuurt weet je wat er gebeurt pas dus op en stuur het bericht verder”

Screenshot WhatsApp

Screenshot WhatsApp

Dit is slechts de “onschuldige” variant, die allen uit tekst bestaat en ons erg aan Teresa Figaldo doet denken, waar we kortgeleden over geschreven hebben. De “griezelige variant” zou als volgt gaan:

Er gaan diverse telefoonnummers op Facebook en WhatsApp rond. Die moet je op WhatsApp toevoegen, dat zouden de nummers van “Momo” zijn. Natuurlijk willen we dit zelf ook uitproberen, maar “Momo” lijkt niet erg actief te zijn.

Screenshot WhatsApp

Screenshot WhatsApp

In ieder geval, zo berichten andere WhatsAppgebruikers, zouden zij door een van deze nummers (die we hier natuurlijk niet noemen) gecontacteerd zijn. Deze tekst luidt als volgt:

„You can not allow Momo to write to you twice in a row, you will not have to be repetitive, you can only fail once, if you fail twice you will disappear from the planet without leaving trace „.

In het Nederlands: “Je mag Momo niet toestaan je twee keer achter elkaar te schrijven. Je mag jezelf niet herhalen. Je mag slechts een fout begaan, als je die fout twee keer maakt, zul je van deze planeet verdwijnen, zonder een spoor achter te laten”.
Daarbij wordt de afbeelding van Momo gestuurd.

De oorsprong

Men zag als eerste een afbeelding van Momo op het platform Reddit op 10 Juli 2018. In de reacties daaronder vraagt men zich af wie of wat dat was, destijds was de afbeelding niet te vinden als je op Google op afbeelding zocht.

Screenshot Reddit

Screenshot Reddit

Al op 11 juli postte het YouTubekanaal van ReignBot over vreemde WhatsAppberichten die van “Momo” afkomstig leken te zijn. Deze berichten bestaan vooral uit bedreigingen (“Ik weet waar jij woont”) en verontrustende afbeeldingen. De nummers hebben netnummers uit Japan, Mexico en Columbia, wat echter niets zegt, omdat je zulke nummers ook kunt faken (“spoofing”). Daarbij lijkt “Momo” meestal in het Spaans te communiceren.

Screenshots! Wij willen screenshots!

En daar lopen we tegen een grens aan. Er wordt weliswaar veel over “Momo” beweerd, maar er zijn echter geen echte screenshots te vinden van WhatsAppgesprekken met haar, hoogstens een paar dialogen in het Spaans. Als ze op ons bericht zou antwoorden, zullen we het artikel in ieder geval updaten.

En wie is dat dan?

Wat de telefoonnummers betreft, daar zouden veel mensen zich achter kunnen verbergen, die de Momo-hype misbruiken om angst te verspreiden. Het WhatsAppbericht, dat per tekst verspreid wordt, is hoogstwaarschijnlijk een kopie van het Teresa Figaldo-verhaal. Interessanter wordt het pas, als je kijkt waar die afbeelding van “Momo” vandaan komt.

Sommige anime- of mangafans vermoeden dat het een standbeeld van Tsuyu Asui aka “Froppy” uit de manga en anime “Boku no Hero Academia” is.

Mimikama

Die fans hebben in ieder geval een punt: “Momo” komt daadwerkelijk oorspronkelijk uit Japan. Daar is namelijk het hoofd van een standbeeld te zien, dat in de Vanilla Gallery in Tokio, Japan tentoongesteld wordt en van bezoekers de bijnaam “Momo” kreeg. Op talrijke foto’s is te zien dat bezoekers zich met haar op de foto laten zetten.

En wat moet dit standbeeld voorstellen?

Een zogenoemde Yokai. Yokai zijn gestaltes uit het Japanse volksgeloof, die meestal een moralistische doel hebben. Er bestaat bijvoorbeeld een Yokai, die alleen maar een grote voet is, die ‘s nachts verschijnt als je je huis niet schoonhoudt. Je moet de voet dan schoonmaken, zodat hij niemand kan schoppen.

Dit standbeeld berust schijnbaar op een Yokai met de naam Ubume of Ubumetori. Deze Yokai, waarvan de vertaling “vogel die kinderen grijpt” is, vliegt met het lichaam van een vogel (vaak met het hoofd van een mens) ‘s nachts rond en kijkt naar was, die ‘s nachts op de waslijn hangt. Deze was besmeurt hij dan met giftig bloed, soms ontvoert hij ook kleine kinderen.

Screenshot Deviantart

Screenshot Deviantart

Conclusie

Het tekstbericht is een van deze kettingbrieven, die angst moeten veroorzaken. Vooral voor kinderen klinkt de tekst angstaanjagend. Daarom zouden ouders dit in alle rust met hun kinderen moeten bespreken en het serieus nemen.
De afbeeldingen van deze “Momo” die ook op Facebook rondgaan, zijn van een standbeeld op een Japanse tentoonstelling.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung! Begleite uns – 30 Tage kostenlos!

Mehr von Mimikama