Oplichters doen alsof ze “Microsoft” zijn.

Autor: Janine Moorees

Het is niet de eerste keer, dat we van internetgebruikers horen dat ze door zogenaamde medewerkers van Microsoft worden opgebeld.

Zoals een recent geval weer bevestigt. We kregen de volgende twee berichten van Bianca:

“Hoi!

Ik wilde jullie even op de hoogte brengen dat er oplichters actief zijn die telefonisch contact met je opnemen, zogenaamd namens Microsoft. Ik heb direct opgehangen, maar ik weet dat er ook mensen zijn die hier in trappen. Zouden jullie een waarschuwing kunnen uit laten gaan om mensen op de hoogte te stellen? Weet alleen het telefoonnummer van de oplichters niet, maar het is in elk geval een buitenlands nummer.

Bedankt!”

Haar tweede bericht, dit keer met een telefoonnummer:

“Hallo redactie!

Ik had een week geleden gepost of jullie een waarschuwing wilden laten uitgaan voor telefoontjes zogenaamd uit naam van Microsoft. Ik ben zo even weer gebeld en heb niet opgenomen. Heb nu het nummer waar vandaan is gebeld: 0046 69159004.

Misschien kunnen jullie uitzoeken vanuit welk land er gebeld wordt en mensen waarschuwen niet op te nemen als ze door dit nummer worden gebeld?

Alvast bedankt!

Bianca heeft gelijk, want het gaat hier om een bijzondere vorm van oplichting!


Feitencheck:

De bellers doen zich voor als medewerkers van Microsoft en leggen in de regel in het Engels uit, dat je computer met een virus besmet is of defect zou zijn of dat de licentie voor het besturingssysteem afgelopen zou zijn. De bellers proberen eerst de slachtoffers te overreden om software voor hulp op afstand te installeren, om zo toegang tot jouw computer te krijgen.

Na de vermeende reparatie van de computer vragen de daders een klein geldbedrag dat je online overmaakt. Zodra de persoon die gebeld is zijn bankgegevens invoert, verhogen de daders ongemerkt het bedrag. Als een slachtoffer weigert te betalen, dan verwijderen de daders de gegevens op de computer en blokkeren de pc mogelijkerwijze met een wachtwoord.

Wij willen je erop attent maken en je er bewust van maken, dat zulke telefoontjes over zogenaamde dreigingen van virussen op de computer absoluut niet serieus zijn.

  • Ga niet op het gesprek in en beëindig het telefoongesprek onmiddellijk.
  • Installeer geen software waar men op afstand toegang tot jouw computer krijgt en geef geen persoonlijke gegevens/wachtwoorden en bankgegevens prijs n.a.v. zo’n telefoongesprek.
  • Is er al software geïnstalleerd na zo’n telefoontje, dan moet je de verbinding met internet onmiddellijk afbreken en het toestel door een expert laten controleren.
  • Verander de toegangsgegevens, vooral die voor het online bankieren.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama