Vertrouw geen onbekende op de chat!

Janine Moorees, 12. März 2018

We willen het graag over het onderwerp “cyberpesten” en “grooming” hebben.

Wat is grooming eigenlijk? Met grooming bedoelt men seksuele benadering op internet. Hierbij kan het om een bijzondere vorm van seksuele intimidatie gaan.

In chats probeert een persoon, die zich achter een nepprofiel verschuilt, eerst het vertrouwen te winnen door vleierijen en onschuldig chatten. Als dat vertrouwen gewonnen is, gaat de dader verder met een volgende stap en wordt opdringerig met suggestieve opmerkingen en de vraag om intieme foto’s te maken en te sturen. Tegelijkertijd stuurt de dader meestal ook intieme foto’s van zichzelf of soortgelijke foto’s van het internet.

Veel jongeren zien dat nog als onschuldig, want “dat doen alle anderen immers ook”. Als het slachtoffer op deze stap ingaat, dan heeft de seksdader hem in de val en is hij chantabel. Dan komt de laatste stap en wordt er gevraagd om een video-chat, waarbij het gaat om cyberseks via de webcam – het slachtoffer moet naar de dader kijken en in de meeste gevallen ook meedoen. Vaak registreert de dader dat ook. Velen streven er ook naar om het slachtoffer in het echt te ontmoeten.

Grooming is strafbaar

In Nederland is grooming sinds 1 januari 2010 verboden. Het is strafbaar voor volwassenen om via chatsites minderjarige kinderen te benaderen om afspraken met hen te maken voor het hebben van (cyber)seks. Op de site van de politie kun je er meer over lezen.


Wat kun je tegen grooming doen?

Je chatvriend heeft een voorkeur voor dubbelzinnige onderwerpen, intieme foto’s en je voelt je er ongemakkelijk bij? Wij laten jullie zien, hoe die lastige online ellende kunt voorkomen en wat je moet doen, als je zelf slachtoffer bent. Want een ding is zeker, grooming is niet iets, wat je hoeft te pikken!

Zo hebben daders geen kans bij jou!

1. Ogen open!

Wees bij nieuwe contacten op sociale netwerken altijd voorzichtig en wantrouwend. Er is niets tegen een leuk online gesprek – maar vertrouw niemand blind: Je weet nooit wie er echt achter dat profiel verstopt zit”

2. Spreken is zilver, zwijgen is goud!

Vertel zo weinig mogelijk over je privéleven en ga spaarzaam om met persoonlijke gegevens zoals foto’s of video’s. Bescherm je online profiel, door weinig informatie over jezelf te geven en beveilig je profiel via de privacy-instellingen.

3. Te mooi om waar te zijn!

Je chatpartner woont in dezelfde stad, heeft dezelfde hobby’s en luistert naar dezelfde muziek als jij? Niet alles geloven! Je kunt niet controleren wat klop en wat je chatpartner alleen maar schrijft om jouw vertrouwen te winnen.

4. Genoeg is genoeg!

Vind je de chatsituaties onaangenaam, blokkeer dan het contact. Je moet je voor niemand rechtvaardigen – en al helemaal niet voor een chatpartner. Je moet bijzonder kritisch worden, als het steeds weer over seksuele onderwerpen gaat. Dan kun je beter afstand houden.

Er middenin? Uit de grooming!

1. Veilig is veilig!

Krijg je tijdens de chat steeds weer hatelijke berichten of word je op intieme dingen aangesproken? Verzamel meteen bewijzen door het maken van screenshots van de hele chat! Daarmee heb je iets in handen om tegen de dader te kunnen gebruiken.

2. En doei!

Blokkeer de chatpartner die je lastigvalt en vermijd elk contact. Als je je mobiele nummer hebt prijsgegeven, blokkeer het contact dan ook op je smartphone.

3. Klikken gewenst!

De beheerders van sociale netwerken en chatplatforms willen het beste voor hun community – en zijn erg dankbaar, als je persoon die je lastigvalt, rapporteert. Zo bescherm je gelijk andere leden, want grooming kan iedereen overkomen.

4. Samen sterk zijn!

Je ouders en vrienden hebben een luisterend oor voor jou. Spreek met hen over grooming – het hoeft niet gênant te zijn. Samen kunnen jullie een oplossing vinden.

5. Straffen moet!

Ga samen met je ouders naar de politie. Grooming is verboden en moet bestraf worden. Je hoeft zelf niet bang te zijn voor consequenties – jij kunt er niets aan doen.

Auteur: Mike S., mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama