5 Minuten im Himmel (vertaling: 5 minuten in de Hemel) – The choking “game”

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


Wie graag naar Tatort (Duitse krimiserie) kijkt, kom de titel misschien bekend voor. Misleidend hierbij is dat je in werkelijkheid niet de hemel bezoekt, maar misschien in de hel belandt.

Ik ken het “spel” maar mijn nichtje bijvoorbeeld niet.

Toen ik haar naar de “Pilotentest” (Duitse naam voor het “flauwval spel) vroeg, kon ik de schok in haar ogen zien. Onschuldige naam voor iets wat dodelijk kan zijn. Liever neem ik het uitleggen zelf in de hand, want als ze het van vrienden horen, zou het “niet zo heel erg” zijn…. Of is het dat misschien echt (niet)?

Niet nieuw en toch nog actueel – sinds enige tijd duikt “het flauwval spel”, dat eigenlijk geen spel is, weer vaker in de media op. Welke redenen hebben vooral tieners om elkaar zo lang te wurgen tot ze bewusteloos zijn en sommige van hen niet meer bijkomen?

Onlangs op Likemag gedeeld, overleed de 11-jarige Garrett Pope uit North Carolina begin september 2016 aan de gevolgen. Nadat hij met zijn vrienden het “choking game” (“stikspel”) had “gespeeld”, kwam hij niet meer bij.

Maar men kent dit “spel” niet alleen in de VS. Overal op de wereld word het als teken van moed of als alternatief voor alcohol en drug, als “kick” en om “high” te worden, “gespeeld”.

Vooral op Youtube komen kinderen gemakkelijk aan filmpjes die opnames van dit gevaarlijke spel laten zien en sensatie beloven. Daarbij maakt het niet uit of het filmpje al jaren geleden geüpload werd of pas een maand geleden … dit riskante spel schijnt een blijvertje te zijn.

clip_image002
Bron: youtube.com

Wat is het flauwval spel eigenlijk?

Onder het mom van spel is deze praktijk onder meerdere omschrijvingen bekend. De bekendste begrippen zijn:

 • Flauwval spel
 • Black Out
 • Choking Game
 • Space Monkey
 • 5 Minuten im Himmel (er is een Tatort aflevering over dat onderwerp)
 • Pilotentest
 • en veel, veel meer

Elkaar tot aan bewusteloosheid te wurgen is in ieder geval niet nieuw. Want al aan het begin van de 20e eeuw werd deze praktijk in de Zuid-Franse plaats Manosque veel gebruikt. Jean Gione heeft in 1948 in zijn novelle “Faust au village” deze methode al beschreven en in Engeland was hij kort na de tweede wereldoorlog overal bekend.

De mogelijkheden zijn oneindig

 • Wurging
 • Het samendrukken van de borstkas
 • Weerstand van de ademhaling
 • Hyperventilatie
 • Dichtdrukken van de halsslagader …

Velen zoeken bij deze methode de kick.

De toestand, alsof je in een roes bent, lokt vooral jongeren. Zonder drugs en alcohol kan het bijkomen met een euforisch gevoel samengaan en legaliseert een schadelijke praktijk, die door iedereen gebruikt kan worden.

Naast groepsdruk, het laten zien dat je lef hebt en andere dwang, speelt de “verslaving” van het “high zijn” een grote rol. Voordat het lichaam bewusteloos raakt, komt er een gelukshormoon vrij in de hersenen, om een vermeende intredende dood draaglijker te maken.

Wat de misvatting ontkracht dat dit “spel” veel veiliger zou zijn dan het gebruik van drugs.

De gevolgen zijn net zo ernstig als choquerend en hebben al meerdere keren tot de dood geleid:

 • Door verwurging door touw, sjaal, kabel, enzovoort
 • verschillende verwondingen door vallen
 • constant afsterven van hersencellen (hersenbeschadiging)
 • de hersenen worden al beschadigd na 3 minuten zonder zuurstof
 • na 4 tot 5 minuten ga je dood
 • epilepsie, krampen, coma en acute harddood

clip_image004
Quelle: shutterstock – Symboolfoto

Symptomen

Er zijn aanwijzingen waaraan je kunt zien of iemand aan het “flauwval spel” meedoet of niet:

 • Terugkerende hoofdpijn en slechtere concentratie
 • Bloeduitstortingen/kneuzingen of rode lijn op de hals en keel
 • worden vaak met sjaals of soortgelijke dingen verstopt
 • bloeddoorlopen ogen of kleine rode puntjes in het gezicht (vooral rond de ogen) die door de druk van binnen bij het inhouden van de adem ontstaan.
 • Verslavingsgedrag (geprikkeld, agressief, acute veranderingen van de persoonlijkheid)
 • verwarring en oriëntatieproblemen
 • trekt zich steeds verder terug, excessief verlangen naar privacy
 • nieuwsgierigheid en vragen hoe het is om bewusteloos of dood te zijn
 • geknoopte was, riemen, sjaals enzovoort
 • slijtage aan delen van de inboedel die zeer stabiel zijn (bijvoorbeeld stangen in klerenkast)

Hiervoor geldt, zeer oplettend te kijken. Want veel daarvan is ook gewoon tienergedrag.

Ben je er zelf mee bezig, dan kun je het beste iemand zoeken die je kunt vertrouwen. Waarvan je weet dat die iemand jou kan helpen en je niet alleen laat zitten met je probleem. De eigen ouders, broers of zussen of een vertrouwde leraar zijn personen waar je naar toe zou kunnen gaan. Ook anonieme instanties zoals bijvoorbeeld De Kindertelefoon. Ze garanderen je privacy en kunnen iedereen helpen die van een eventuele verslaving af wil komen.

Voorlichting en weten verhinderen leed!

Vooral kinderen tussen 7 en 18 jaar moeten wat dit betreft als volwassenen behandeld worden, door hen geen informatie te onthouden en hen duidelijk te maken dat het geen spel is. Ook als het zo genoemd wordt.

Met kinderen te praten zonder er omheen te draaien, kan weliswaar beangstigend zijn, maar het kan ook levens redden. Ook de mogelijke consequenties in de vorm van een handicap te bespreken, onderbouwt het gevaar van het “wurgspel”.

Voorbeelden:

Beter:
Je voelt je misschien alsof je op watten verpakt bent en lekker warm, maar dat komt doordat duizenden hersencellen sterven terwijl jij gewurgd wordt, die je niet meer terugkrijgt.

Dan:
Je zult je voelen alsof je in watten verpakt bent en je heel warm voelen. Het is geen big deal.

Stop het wurgspel – intiatieven en voorlichtingsmateriaal.

G.A.S.P. (games adolescents shouldn’t play “Spelletjes die je als jongere niet zou moeten spelen“) (ENG)

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden


Bron: youtube.com – voorlichtingsfilmpje G.A.S.P.

Conclusie:

Het wurgspel bestaat al langer en helaas wordt het telkens weer actueel en onder jongeren verspreid. Onwetendheid beschermt niet tegen straf en daarom hebben jongeren goede voorlichting nodig over de omgang met dit soort gevaarlijke “spelletjes”. Vaak geloven we dat we onze kinderen beschermen door ze ver te houden van bepaalde informatie. Maar juist in deze gevallen is de vreselijke realiteit misschien wel de levensreddende oplossing. Tegen het devies: 5 minuten in de hemel – een leven lang in de hel.

Bronnen: Wikipedia, G.A.S.P, Landesschulrat Steiermark, Likemag, Culture of Saftey

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama