Baby rookt een bong – Haatcampagne op Facebook

Autor: Janine Moorees

Wir brauchen deine Hilfe – Unterstütze uns!
In einer Welt, die zunehmend von Fehlinformationen und Fake News überflutet wird, setzen wir bei Mimikama uns jeden Tag dafür ein, dir verlässliche und geprüfte Informationen zu bieten. Unser Engagement im Kampf gegen Desinformation bedeutet, dass wir ständig aufklären und informieren müssen, was natürlich auch Kosten verursacht.

Deine Unterstützung ist jetzt wichtiger denn je.
Wenn du den Wert unserer Arbeit erkennst und die Bedeutung einer gut informierten Gesellschaft für die Demokratie schätzt, bitten wir dich, über eine finanzielle Unterstützung nachzudenken.

Schon kleine Beiträge können einen großen Unterschied machen und helfen uns, unsere Unabhängigkeit zu bewahren und unsere Mission fortzusetzen.
So kannst du helfen!
PayPal: Für schnelle und einfache Online-Zahlungen.
Steady: für regelmäßige Unterstützung.

Het internet vergeet niet, zegt men.

En een zorgeloze, misschien een „grappig“ bedoelde foto op Facebook kan iemand nog jaren achtervolgen, omdat sommige thema’s gewoon boze reacties uitlokken. Hier hebben we een mooi voorbeeld.clip_image001

Bron: Facebook, openbare status, door ons verpixelt.

Je ziet op de foto een jonge vrouw, die een baby een bong aan de mond houdt met de volgende Engelse tekst er onder:

Save a life!

Report if you know this person.
It’s either you share or you just don’t give a shit for helping this baby?

Vertaling:
Red een leven!

 Meld het als je deze persoon kent.

Of je deelt dit bericht of je wilt deze baby niet helpen?

Het slecht geweten principe

Zoiets zien we bij heel veel foto’s die viraal gaan: Ze proberen je een slecht geweten te geven als je het niet deelt. Er wordt gesuggereerd dat je kinderen of dieren haat. Eigenlijk missen we nog een countdown, dat men het moeten delen binnen een bepaalde tijd, om de boel compleet te maken. Deze psychologische truc is zo oud en afgezaagd dat er eigenlijk niemand meer op in gaat. Dat zou je tenminste denken. In 1 maand is deze foto door meer dan 11.000 Facebookgebruikers gedeeld.

Maar het is toch belangrijk om deze vrouw te vinden!

Nee. En waarom dat dat is leggen we je zo uit. Als eerste willen we jullie er op wijzen dat het om een privé opsporingsbericht gaat welke strafbaar zijn….en niet alleen voor diegene die het bericht gemaakt heeft, maar ook voor iedereen die het bericht deelt. Dit even terzijde, deze foto’s worden niet alleen op Facebook gedeeld maar ook heel veel op Twitter, Pinterest en vele andere “Funwebsites” die foto’s laten zien met de “worst parents”.

Ok, dus niet delen. Begrepen. En nu?

Als deze foto zo vaak gedeeld wordt en in zoveel verschillende delen van het internet opduikt, zou je toch denken dat de overheid deze inmiddels gezien moet hebben. Juist!

Deze foto is namelijk absoluut niet nieuw, hij zwerft al sinds 2012 door het internet. En het wordt nog beter: de lokale politie is al met deze zaak bezig nog voordat de foto viraal werd.

Uhhhmmm, hoe kan dat dan?

Dus: de foto is echt. Geen twijfel over mogelijk, geen Photoshop ook al wordt dat wel vermoed. Met een kanttekening dat op het moment dat de foto genomen werd, bevatte de kolf van de bong geen dampen. Echter mag dit zeker niet als excuus worden gebruikt om de foto te rechtvaardigen. Dit zag de politie in Washington ook zo toen iemand van “Child Protection Service” deze foto liet zien.

Geen sporen van drugsgebruik

De politie kwam er heel snel achter wie deze vrouw was, aangezien het kind op dat moment het middelpunt was in een voogdijzaak tussen de moeder en vader van het kind. Daarmee zou het ook duidelijk moeten zijn wie deze foto naar de “Child Protection Service” gestuurd heeft. Er werden geen drugs gevonden tijdens een huiszoeking in de woning van de moeder en de drugstest bij de moeder en baby waren negatief.

Hoe ging de foto viraal?

Na de negatieve drugstest besloot de rechtbank het kind weer terug te geven aan haar moeder. Als reactie hierop besloot de 13-jarige dochter van een vriendin van de vader een Facebook pagina te openen om tegen dit besluit van de rechter te protesteren. Op deze pagina was ook deze foto te vinden, die blijkbaar door de vader van de baby ter beschikking gesteld werd.

Een tijd later werd deze pagina weer gesloten, in de tussentijd was deze foto al door verschillende mensen gekopieerd en voorzien van verschillende “Share this if you…” teksten en werden ze weer op Facebook en Pinterest gepost. Zo ontstaat er een virale foto.

Een laatste vraag: Waar kwam die Bong vandaan?

Zowel de moeder als de vader hebben toegegeven dat ze vroeger drugs gebruikt hebben. De onderzoeken van de politie en de Child Protection Services hebben geen aanwijzingen gevonden dat het huis van de moeder een onveilige plek voor de baby zou zijn. Ook had de moeder toestemming gegeven voor een drugstest die negatief was, net als de drugstest die op een later tijdstip heeft plaatsgevonden. Ook heeft de moeder zelf om een onafhankelijke toezichthouder gevraagd die er voor zorgt dat het kind niets te kort kwam.

Bovendien heeft de moeder ingestemd met deelname aan seminars en toekomstige drugstests. Haar advocaat, Neil Fuller, presenteerde ook nog de documentatie dat er geen sporen van drugs gevonden werden in het bloed van haar baby.

Conclusie:

Een foto die niet echt grappig is en alleen privé zou moeten zijn. Een vreselijke voogdijzaak, die de politie en de Child Protection Service en uiteindelijk ook het internet erbij betrekt. Een virale foto die de moeder nog steeds online achtervolgt. Like en Share geile mensen die zonder te denken een foto posten.

Gefeliciteerd internet. Jammer genoeg worden dit soort foto’s beter gedeeld dan de uitleg. Waarom ook?

Er je zelf boos om maken is toch veel leuker!

Auteur: Ralf, Mimikama.at
Vertaling: Janine, Mimikama.nl

Bronnen:
Hoax Slayer
That’s Nonsense
The Wenatchee World

 

Unterstützen 🤍

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

Mit Deiner Unterstützung via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon ermöglichst Du es uns, Falschmeldungen zu entlarven und klare Fakten zu präsentieren. Jeder Beitrag, groß oder klein, macht einen Unterschied. Vielen Dank für Deine Hilfe! ❤️

Mimikama-Webshop

Unser Ziel bei Mimikama ist einfach: Wir kämpfen mit Humor und Scharfsinn gegen Desinformation und Verschwörungstheorien.

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Kämpfe mit uns für ein echtes, faktenbasiertes Internet! Besorgt über Falschmeldungen? Unterstütze Mimikama und hilf uns, Qualität und Vertrauen im digitalen Raum zu fördern. Dein Beitrag, egal in welcher Höhe, hilft uns, weiterhin für eine wahrheitsgetreue Online-Welt zu arbeiten. Unterstütze jetzt und mach einen echten Unterschied! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.