Internetoplichters doen zich voor als „Facebook-security“ op Facebook. Om ervoor ze zorgen dat Facebook dit zelf niet herkent, wordt de sitenaam door middel van tekens uit andere talen gemaakt.

Deze vervalste „Facebook-security“ site verzendt berichten aan gebruikers en meldt dat het account geblokkeerd zal worden als men een bepaald link niet aanklikt. Hier herken je de vreemde tekens van de sitenaam:

image

Hier een typisch bericht van oplichters aan gebruikers:

account

Volgt de gebruiker de aanwijzigen op en klikt hij op de link, dan wordt hij via een nagemaakte Facebook-loginsite omgeleid.

Voor de gebruiker ziet het eruit alsof hij zich bij Facebook moet inloggen!

image

PAS OP, VAL!

Op het moment waarop je hier je e-mail en wachtwoord invult, worden je accountgegevens meteen naar de oplichters doorgestuurd. Zij kunnen nu bij jouw Facebook-account.

 Maar dat is nog niet alles!

Heeft de gebruiker zich „aangemeld“, dan wordt hij naar andere sites geleid. Hier moet hij nu nog meer gegevens invullen. Bijvoorbeeld zijn NAAM, zijn webmailservice inclusief wachtwoord als hij die heeft, zijn geboortedatum enzovoort.

Aanwijzing!

Vult de gebruiker ook zijn webmailservice incl. wachtwoord in, dan wordt niet alleen het Facebook-account maar ook zijn webmail e-mailadres overgenomen.

image

Ook voor diverse informatie over creditcards stopt de oplichter niet:

image
Conclusie:

Internetoplichters doen zich voor als „Facebook-security“ en versturen berichten aan Facebook-gebruikers. In de berichten waarschuwen ze de gebruiker dat zijn account geblokkeerd wordt als hij de aanwijzingen niet opvolgt.

Folgt jedoch ein Nutzer der Anweisung dann läuft er Gefahr das Volgt de gebruiker de aanwijzingen op, dan loopt hij het gevaar dat

  • zijn Facebookaccount gehackt wordt
  • webmailaccount overgenomen wordt
  • er mogelijkerwijs betalingen met zijn creditcard gedaan worden, waar hij het helemaal niet mee eens is.

En dat alles doordat de gebruiker 1x teveel geklikt heeft!

Vertaling: Petra, mimikama.nl

 

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)