Facebook gebruikers willen weten of  het waar is dat je met een beetje suiker en warm water hommelkoninginnen die vermoeid zijn, weer oppeppen kan!

image

Vertaald:

BELANGRIJK – DELEN AUB ….
“Regelmatig zie je op een terras of stoep, zoals op de foto, verzwakte hommelkoninginnen kruipen.
Het schijnt dat er dit jaar grote sprake van zal zijn. De beestjes laten zich heel eenvoudig helpen: Voorzichtig met een stuk papier ze optillen.
Een halve theelepel suiker in wat lauw water oplossen en het via een lepeltje aanbieden. In slechts enkele minuten kan de hommel met haar lange tong wat extra energie bijtanken. Wie, nu in het voorjaar, een hommelkoningin helpt, redt daarmee niet een enkel dier, maar een complete hommelkolonie.”

[Bron van oorsprong: Facebook]

Klopt dat?

Ja! Op diverse websites zoals  “wildbienen.de” of “hummelfreund.com” vind je steeds weer waardevolle informatie en tips.

Waarom zou je hommels voeren?

Alleen de nieuwe koningin, van een hommelkolonie overleeft de winter. Ze gaat in het voorjaar op zoek naar een nestplant, waar ze nieuw volk kan vestigen. Wie een verzwakte hommelkoningin in de tuin vindt, kan het diertje relatief eenvoudig helpen. Het beste is om het beestje met blote handen of een stukje papier omhoog te tillen, is het advies van de Naturschutzbund Deutschland (NABU). Dan los je een theelepel suiker op in lauw warm water en biedt dit op een lepeltje aan. In enkele minuten krijgt de hommel weer energie.

 

Vind je een hommel die leeft, maar niet wegvliegt, dan is ze waarschijnlijk uitgeput, verzwakt en uitgehongert. Het gevaar bestaat, dat als ze te zwak is om verder te vliegen, werkelijk verhongerd, aangezien ze niet in staat is om tijdig een geschikte voedselbron te vinden.

Zo kun je verzwakte hommels eenvoudig en snel oppeppen:

Bijen en hommels kunnen met een suikeroplossing “gevoerd” en “startklaar” gemaakt worden:

Ideaal is een combinatie van:

  • 3 delen gewone suiker
  • 3 delen vruchtsuiker
  • 4 delen koud water

(Er zijn ook recepten met 4 delen vruchtsuiker, 2 delen gewone suiker en 3 delen water. Maar je kunt ook gewoon een eenvoudige suikeroplossing maken met 3 delen suiker en 2 delen water.)

Belangrijk: Het water moet koud zijn en de suiker volledig laten oplossen. Gebruik nooit geleisuiker.

[Bron: fraubirkenbaum]

Video: een uitgeputte hommel drinkt suikerwater

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

Vertaling: Suzanne, mimikama.nl

Unterstütze jetzt Mimikama – Für Wahrheit und Demokratie! Gründlicher Recherchen und das Bekämpfen von Falschinformationen sind heute wichtiger für unsere Demokratie als jemals zuvor. Unsere Inhalte sind frei zugänglich, weil jeder das Recht auf verlässliche Informationen hat. Unterstützen Sie Mimikama

Mehr von Mimikama

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)