“Ze zullen allemaal verschrikkelijk verdrinken, maar eentje verpest de foto weer voor de kwaliteitspers! Zo jammer … “

Zo begint een statusbijdrage op Facebook die in verband met de volgende foto gepubliceerd werd:

clip_image002

Aanwijzing: Deze foto doet als sinds februari 2016 de ronde op Facebook en word telkens weer opnieuw gepubliceerd. Daarom krijgen wij er ook steeds aanvragen over!

Vooraf:

De foto werd door de maker van de post op Facebook uit zijn context gehaald en zo beschreven alsof de zwemmers al dicht bij de reddende oever waren, wat door de “staande man” bewezen lijkt te worden. Zie je de hele video, dan ontstaat een volledig andere indruk.

De foto werd inderdaad steeds weer voor verschillende persuitzendingen gebruikt, daarom is het niet duidelijk geclassificeerd. Waarom de man “staat” kan ook niet verduidelijkt worden. De video, die aan het eind van dit bericht te zien is, laat toch duidelijk zien dat de groep zich niet in de buurt van het strand bevindt.

Bij de foto gaat het om een deel van een foto.

Als je beter kijkt, valt op dat velen die een zwemvest dragen kinderen zijn. Op de voorgrond herken je een schuimkop, alsof de golf op het strand breekt, maar het zou ook een boeggolf van een schip kunnen zijn.

Hier nog een keer dezelfde foto met een grotere fotosectie.

clip_image004

Op de foto wordt de hogere positie van de fotograaf duidelijk

Hij lijkt of op een pier of op een schip te staan. Waarom lijkt de man aan de rechter rand in het water te staan, terwijl om hem heen alle andere zwemmen?

Het grootste deel van de zwemmers bevindt zich nog zich dicht bij elkaar, wat erop zou kunnen duiden dat het schip waarop ze zaten nog lang niet vergaan is. Misschien staat de man rechts zelfs nog op de boot. Niemand kan precies zeggen hoe diep het water daar is, echter zou de kleur van het water aan de onderste fotorand eerder wijzen op een grotere waterdiepte.

De foto hoort bij een fotoserie en was een persuitzending, wat het vele opduiken verklaart.

clip_image006

clip_image008clip_image010

clip_image012clip_image014

Bron: SAVAŞTA BİLE OLMAZ; BİR HAFTADA 33 CAN…

In deze persmeldingen wordt gezegd dat deze vluchtelingen van Izmir (Turkije) naar Lesbos (Griekenland) wilden. De boot sloeg om en de foto’s zelf ontstonden bij de redding van de vluchtelingen. Waarbij bij dit voorval minstens 33 personen om het leven kwamen. Waaronder ook een baby (1 jaar) Op Haberler.com is de bij de foto horende video te zien. Ook hier is de “staande man” duidelijk te herkennen alsook de schuimkoppen op het water en de boeggolven:

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


FAKE NEWS BEKÄMPFEN! Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama