Ad- en apptracking op de smartphone voorkomen

Autor: Janine Moorees

De reclamebranche moet helaas buiten blijven!

Elke smartphone, maakt niet uit welk besturingssysteem, komt met een “basisuitrusting” op de markt. Deze “native apps” of systeeminstellingen, net als de optionele, die je in de app- of playstore kunt downloaden of kopen, hebben soms een geweldige entertainmentwaarde – maar helaas ook een grote behoefte aan het doorgeven van zaken.

De geadresseerden zullen inmiddels wel bekend zijn bij de gebruikers: naast de producent van het besturingssysteem en de sociale netwerken, zijn vooral de reclamebranche en hun talrijke handlangers geïnteresseerd in jouw interesses en voorkeuren. En daarvan laat de evaluatie van keuzes en gebruikersgegevens van de praktische gimmicks een angstaanjagend duidelijk beeld zien.

De standaardsmoes wordt hier ook gebruikt: Men wil jou het leven zo aangenaam mogelijk maken en perfecte en op maat gemaakte reclame laten zien.

Helemaal duidelijk is dat genoegen niet.

Maar ben je hulpeloos overgeleverd aan deze kleine spionnen of kun je je gegevens tenminste een beetje privacy geven en laten behouden?

Dat kun je. Honderd procent zekerheid krijg je ook met de strengste instellingen niet. Maar je doet tenminste iets tegen het gegevensmonster en bewijst, dat goed gebruikte, actieve privacybescherming niets nieuws voor jou is.

Dat gaat het beste, als je de systeeminstellingen en hun rechten zoveel mogelijk en zinvol beperkt en bij nieuwe apps kieskeurig bent en je eerst uitgebreid over het aanbod en de vereisten informeert. Hier moet je wel wat tijd voor uittrekken, omdat elke app eigen behoeftes en bevoegdheden meebrengt. Zowel te lakse als te beperkende instellingen hebben weinig nut met betrekking tot de voordelen en de privacy.

Kort uitgelegd over het “populaire trio” Facebook, Messenger en WhatsApp, die inmiddels bijna op elke smartphone, onafhankelijk van het besturingssysteem, thuis zijn:

Bij WhatsApp de toegang tot de microfoon te blokkeren, lijkt in eerste instantie een goed idee: bij camera en foto’s is het dan alweer anders.

Natuurlijk wil je naast het versturen van berichten ook kunnen bellen, maar is het echt nodig, deze berichtendienst voor het versturen van foto’s en video’s te gebruiken en zo de toegang tot deze documenten permanent open te houden? Helemaal als je op de hoogte bent van de innige verhouding tussen WhatsApp en Facebook en er met elke foto een enorme set metadata wordt meegeleverd, die misschien wel meer over jou zegt dan de foto zelf.

Het is beter, als je de app voor zijn eigenlijke doel gebruikt en eventuele “gadgets” blokkeert. Uitzonderingen kun je altijd nog maken, als je daar behoefte aan hebt.

Bij Facebook is er een paar jaar geleden iets verkeerd gegaan, waarbij niet openbare contactgegevens uit gebruikerstelefoonboeken per ongeluk toegankelijk gemaakt werden voor andere gebruikers. Op een gegeven moment zou dat ook met foto’s kunnen gebeuren, niemand kan dat uitsluiten. Hoe minder potentiële “lekken” je software laat zien, des te veiliger is de software en daarmee ook jullie gegevens en die van jullie vrienden.

Het zijn hun contactgegeven, waar de Facebook Messenger app bij elke gelegenheid, op opdringerige manier, om vraagt. Je zou deze optie uit moeten zetten om de al genoemde redenen en ok niet reageren op het herhaalde aandringen.


De toestemmingen kun je altijd aanpassen, als je dat wilt; heb je bijvoorbeeld een foto gemaakt en op Facebook of WhatsApp gepost, dan kan het niet schaden, om het gegevensmonster met een klik de standaard toegang tot fotodatabank en camera te weigeren, tot aan de volgende post.

Zulke aan- en uit mogelijkheden hebben bijna alle apps, natuurlijk altijd op een moeilijk te vinden plaats. Zelfs als het een beetje moeite kost, kun je beter een beetje tijd uittrekken en de daar te vinden opties zo open als nodig, zo beperkt als mogelijk te houden.

Bij sommige Android-apps kun je al voor de installatie nalezen, welke informatie ze willen hebben. IOS biedt deze mogelijkheid niet Daarvoor begint de toepassing onmiddellijk na de installatie de gebruiker om vrijgaven te vragen; zeer vaak zijn “Locatiediensten, toegang tot camera en microfoon en het sturen van meldingen inhoud van deze “eisen”. Meestal kom je er gemakkelijk achter, of deze informatie wordt gebruikt voor de dienstverlening of om alleen maar gegevens te verzamelen.

 

Ook hier geldt: Alleen het noodzakelijke vrijgeven; extra rechten kunnen gemakkelijker vrijgegeven dan uitgezet of zelfs ingetrokken worden.

Dat zijn slechts een paar voorbeelden, waardoor duidelijk wordt, waartoe apps, maar ook geïnformeerde gebruikers, in staat zijn. Het beste controleer je regelmatig, of je nog “heer des huizes” bent – daarbij horen ook regelmatige updates en het regelen van je privacyinstellingen, die op alle apps betrekking hebben.

Op dit kritieke punt heb je namelijk – afhankelijk van de instelling – een puur gegevensoverdrachtcentrum of een intelligent, tegen app- en ad-trackers beveiligd systeem.

Alle Apps, of ze nou geld kosten of niet, en ook de systeeminstellingen zijn namelijk, zoals al genoemd, ervoor gemaakt, de gegevens, die de gebruiker ermee produceert te verzamelen en ze aan de reclamebranche uit te spelen. Dat gebeurt heel officieel, onder het voorwendsel “ op locatie en interesse gerichte reclame” te serveren.

Deze punten zijn te vinden en uit te schakelen. Daarmee wordt het verzamelen van deze informatie voorkomen, ongeacht, welke gegevens er in de afzonderlijke apps worden gevonden.
Gedetailleerde instructies met screenshots, voor zowel iOs als voor Android, vind je hier (Duitstalig), samen met nuttige en interessante informatie over het onderwerp apps en privacy, plus een lijst met handige, Duitstalige, links.

Het “fijntunen”, dat het verzamelen van gegevens zo gering mogelijk houdt, vind je hier en hier (Duits) voor Android …

..en hier en hier voor Apple, omdat de instellingen in beide besturingssystemen verschillend werken en op verschillende plaatsten te vinden zijn.

Of jouw apps en instellingen een grote hoop gegevensspugers of een discreet, intelligent agerend team zijn, beslis je voor het grootste deel helemaal zelf.

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Bronnen:

http://www.surfer-haben-rechte.de/content/auf-die-richtige-einstellung-kommt-es
https://www.checked4you.de/app-berechtigungen
https://www.checked4you.de/doc350726A.html
https://support.apple.com/de-de/HT202074
https://support.apple.com/de-de/HT205223

Unterstützen 🤍

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

Mit Deiner Unterstützung via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon ermöglichst Du es uns, Falschmeldungen zu entlarven und klare Fakten zu präsentieren. Jeder Beitrag, groß oder klein, macht einen Unterschied. Vielen Dank für Deine Hilfe! ❤️

Mimikama-Webshop

Unser Ziel bei Mimikama ist einfach: Wir kämpfen mit Humor und Scharfsinn gegen Desinformation und Verschwörungstheorien.

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Kämpfe mit uns für ein echtes, faktenbasiertes Internet! Besorgt über Falschmeldungen? Unterstütze Mimikama und hilf uns, Qualität und Vertrauen im digitalen Raum zu fördern. Dein Beitrag, egal in welcher Höhe, hilft uns, weiterhin für eine wahrheitsgetreue Online-Welt zu arbeiten. Unterstütze jetzt und mach einen echten Unterschied! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.