Als een bestaande Facebookvriend opnieuw jouw vriend wil zijn

Janine Moorees,

Eerst komt een vriendschapsaanvraag van een schijnbaar bekend contact, dan de vraag om je mobiele nummer!

MAAR OPGEPAST: Het kan een smerige oplichterij zijn!

Checked4you.de legt uit, hoe je jezelf heel gemakkelijk tegen deze gemene oplichterij beschermt. De truc is niet nieuw, maar er trappen helaas steeds weer mensen in. Oplichter kopiëren Facebookprofielen en troggelen daarmee lichtgelovige slachtoffers geld af. Veel mensen nemen aan, dat hun Facebookprofiel gehackt wordt. Maar dat klopt niet.

Zo verloopt de oplichting

Het slachtoffer krijgt op Facebook een nieuwe vriendschapsaanvraag van iemand, met wij hij eigenlijk al bevriend is. Soms is de naam op onopvallende plaatsen anders geschreven. Accepteert de aangeschrevene de aanvraag, dan krijgt hij een bericht in de Facebookchat of via de Messenger van zijn zogenaamde vriend. Daarin staat bijvoorbeeld: “Hallo, kun je mij je mobiele nummer geven, ik heb het nummer dringend nodig.”

Nu moet je al goed opletten!

Want de oplichter heeft het profiel van jouw vriend gekopieerd – met profiel- en achtergrondfoto, die altijd openbaar zijn. Wie een beetje meer moeite doet, heeft ook oudere, openbare foto’s naar het nagemaakte profiel gekopieerd. Als je dus snel op de naam klikt en bekijken wilt, wie daarachter zit, valt je eventueel geen verschil op met je echte vriend. Slecht Nederlands kan ook een aanwijzing zijn, dat er iets niet klopt. Hieronder staat een voorbeeld in het Duits:

clip_image002

Neem liever eerst op een andere manier contact op met je echte vriend op – bel hem bijvoorbeeld op – voordat je je mobiele nummer verraadt. Of stel de afzender van het Facebookbericht een concrete vraag, die eigenlijk alleen door je echte vriend beantwoord kan worden.


Verder met de oplichting: Zou je daadwerkelijk je mobiele nummer verraden hebben, dan krijg je korte tijd later een SMS. Dat vertelt deze vriend je ook op Facebook in de chat. De SMS bevat een cijfercode, die je moet doorgeven aan je “vriend”. En hier klapt de val dicht. De code wordt door de oplichter gebruikt, om een rekening te betalen, die afgerekend wordt via jouw mobiele telefoonrekening!

Dat gaat zo: De oplichter zit achter zijn pc, bestelt iets en heeft een mobiel nummer nodig om te kunnen betalen. Daar vult hij dan jouw nummer in, als je hem het nummer hebt gegeven. Om er zeker van te zijn, dat er niet een of andere willekeurige volgorde van cijfers als mobiel nummer wordt ingegeven, stuurt de betalingsdienst een SMS met een code naar het nummer. Daarom vraagt de oplichter ook naar de code. Pas als die code bij het bestellen wordt ingevoerd, kost het geld – in dit geval jouw geld, als je de code ook echt hebt doorgegeven. In dit geval is het mobiele nummer alleen niet genoeg, om je geld afhandig te maken.

Zo kun je jezelf beschermen

  • Stuurt een vriend je op Facebook een nieuw vriendschapsverzoek of vraagt een vriend op Facebook naar jouw mobiele nummer, neem dan op een andere manier contact met hem op en vraag, of hij echt naar jouw mobiele nummer vraagt.
  • Als het profiel van een oplichter is, rapporteer hem dan bij Facebook. Daarvoor op je op de pc het profiel en klik je rechts bovenin op de drie puntjes, naast “chatbericht”, dan op “rapporteren”. In de app op je smartphone open je het profiel en tik je onder de profielfoto op “meer” en dan op “rapporteren”.
  • Verberg je vriendenlijst op Facebook. Hoe je dat doet, lees je bij deze Facebook-tip
  • Laat je oude profielfoto’s niet op openbaar staan – hoe minder foto’s van jou openbaar zichtbaar zijn, des te minder informatie heeft de oplichter als hij jouw profiel kopieert. In deze Facebook-tip-video kun je zien hoe je dat doet.
  • Is u iets soortgelijks overkomen? Meld het bij de Fraudehelpdesk via 088-786 7372 of via het meldformulier. Dit is de link naar de Fraudehelpdesk
  • Je kunt ook ‚Overige aankopen bij derde partijen” door je provider laten blokkeren. Je provider kan daar meer over vertellen.


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama