Bestaat het werkelijk, de plastic rijst uit China?

Autor: Janine Moorees

Het horrorverhaal leeft voort – is er nu dan toch plastic rijst te koop?

China staat erom bekend, goed spul graag te kopiëren, maar is het realistisch, dat men rijst wil kopiëren?
Daar komt nog bij, dat China niet echt positieve krantenkoppen heeft gehaald, wat de voedingsindustrie betreft. We herinneren ons nog het melkschandaal uit 2008.
Met de vraag, of dat over de plastic rijst ook kan kloppen, vinden we een link naar een website, die beweert, dat de Korean Times beweert, dat de rijst zelfs kunstmatig zou worden vervaardigd.

“Daarbij wordt aardappelzetmeel met plastic (bijvoorbeeld epoxiyhars) gemixt en aansluitend tot rijstkorrels geperst.”
Deze “fake rijst” zou ook na het koken nog keihard zijn en bij het eten van 3 schaaltjes rijst, zou je al het plasticgehalte van een zakje tot je genomen hebben.
clip_image002
Bron: aanvraag Facebook / Screenshot Mimikama
Verward? – Dan werpen we nog maar een blik op de kroniek van de “plastic rijst”


We schrijven 2011

Zes jaar geleden dook het begrijp “Arificial Rice” of “Plastic Rice” in verschillende artikelen op.
In februari 2011 verschenen bijvoorbeeld op Raw Story en The Mary Sue artikelen, die beiden verwijzen naar een bron op een website met de naam Very Vietnam. Very Vietnam is niet meer te bereiken, de website staat te koop. Raw Story verwijst ook nog naar de bron China’s Global Times, die ook niet meer bestaat.
Ook het artikel van de Korean Times is uit 2011.
Raw Story en de Korean Times geven beiden de Koreaans geschreven website Weekly Hong Kong als bron aan, die weer de “Singapore Media” als bron aangeeft. En raken we het spoor bijster. Want het is niet na te gaan, wie deze “Singapur Media” is of was of waar officieel de verklaring gegeven werd, dat “fake rijst, die uit plastic gemaakt werd, enorm verkocht werd op China’s markten.”
Het verhaal van de plastic rijst gaat al vier jaar rond en wordt meer of minder veranderd. Informatie verduisterd, zonder bronnen geciteerd, wederzijds geciteerd, enzovoort … of al artikel of als kapstok voor andere zaken gebruikt.
Maar er zijn geen officiële bewijzen voor, dat iemand de plastic rijst al echt een keer gegeten zou hebben.

We bevinden ons weer in 2015

Begin 2015 werden in Vietnam de geruchten over de plastic rijst zo sterk geforceerd, dat zich eindelijk een officiële instantie (VFA) meldde en op zoek ging naar de plastic rijst.
Voorzitter van de Vietnam Food Administration (VFA), Dr. Nguyen Thanh Phong, verkondigde uiteindelijk dat er tot nu to geen “fake rijst” in Vietnam te vinden zou zijn. Handelaars en consumenten werden toch nog opgeroepen, zich bij de politie of de VFA te melden, als ze ongewone rijst in handen zouden krijgen.
En uiteindelijk werd er iets gevonden, maar heel ergens anders, namelijk op de Filipijnen.
In een rijstmonster met een gewicht van 25 gram werden sporen van Dibutylphthalat (DBP) gevonden. Een chemische verbinding, die onder andere als weekmaker voor PVC en voor het reinigen van gasmengsels en organische verbindingen wordt ingezet.
Dat klink super gevaarlijk, maar heeft ieder van ons al eens in de vorm van pillen tot zich genomen. DBP is namelijk een toevoeging in de plastic omhulsels van pillen, die daardoor pas eerst in de darmen oplossen.
Natuurlijk heeft deze toevoeging niet zoveel in rijst te zoeken, dus onderzocht de Filipijnse National Food Authoroty NFA de vondst en stuurde meerdere rijstmonsters naar het Food Developing Centre (FDC), het Filipijnse Rice Research Institute (Philrice), het Research Institute for Tropical Medicine (RITM) en het Department of Health (DOH).
En welke resultaten kreeg de NFA?

  • Philrice deed een DNA-analyse met het monster en vond rijst-DNA.
  • IRRI verklaarde dat het monster dichter bij rijst zat dan bij zoete aardappelen of maiszetmeel.
  • RITM berichtte, dat deze rijst in structuur en vorm afweek van normale rijst, maar dat lag eraan, dat deze rijst meermaals bevroren en verhit was geworden.

De NFA concludeerde uiteindelijk gezamenlijk met de FDC, dat het monster daadwerkelijk met sporen van plastic besmet was, die aan een onjuiste behandeling van de rijst werd toegeschreven, die er eigenlijk toe zou moeten dienen, de rijst tegen verontreiniging te beschermen.
Als consequentie werden strengere controles van de markten aangekondigd, meer besmette rijstproducten zijn niet opgedoken.

Terug in 2017

Nog altijd wordt de plastic rijst in diverse artikelen als bestaand aangemerkt.
Ook op andere plaatsen, zoals bijvoorbeeld in Gambia, zou plastic rijst opgedoken zijn. Dit kon echter niet bevestigd worden.
Er werden zelfs video’s in omloop gebracht, die de productie van “fake rijst” zou moeten bewijzen. We geven geen links van zulke video’s, maar deze oorspronkelijke video:

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden


Het gaat namelijk om reclamevideo’s van diverse Chinese bedrijven, die recyclingmachines voor plastic afval verkopen.
Zoals je in de video kunt zien, worden uit plastic kleine korreltjes, die er daadwerkelijk een beetje als rijst uitzien. En het Chinese spreektaalwoord voor dit granulaat is daadwerkelijk “plastic rijst”.

Het jaarverslag van de ESFA 2016

Maar er is nog wel wat over te zeggen …
Er bestaat een jaarverslag van de Europese autoriteiten voor Levensmiddelen (EFSA) uit 2016, dat daadwerkelijk voor “Artificial Rice” waarschuwt.
Wat is daar mee?
Het verslag heeft betrekking op 2015, en waarschuwt uit voorzorg (!) voor de plastic rijst (zoals ook de plicht van de EFSA is) en dient niet als bewijs, dat het echt bestaat.
Want er bestaat geen officiële vondst van plastic rijst, die uit aardappelzetmeel en plastic bestaat.

Conclusie:

Het kon niet bevestigd worden, dat plastic rijst geproduceerd, verkocht of zelfs gegeten werd.
Ook op alle anderen plaatsen gaat men al zeer lang van een hoax uit, die het nu al sinds 6 jaren hardnekkig volhoudt.
Het bestaan van plastic rijst is daarmee niet bewezen.
Wie toch zekerheid wil, die krijgt in het hierboven genoemde artikel een rij van testen te zien, om vast te stellen, of je biologisch goede rijst hebt.
In Europa is er nog niemand, die openlijk bekend heeft gemaakt, in supermarkten in zijn omgeving, plastic rijst gekocht te hebben.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama