Broodje aap verhaal/nepnieuws op Facebook: Zo reageer je goed!

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


Om te beginnen de vraag: Waarom zijn er eigenlijk hoaxen en broodje aap verhalen?

[vc_message message_box_color=“grey“ icon_fontawesome=“fa fa-info“]Uitleg: Een hoax (dat betekent in het Engels zoiets als gekkigheid of grap) is een broodje aap verhaal. Het doel is foute informatie te geven, maar het moet als waarheid gezien worden. In tegenstelling tot satire, zoals dat bijvoorbeeld bij Nieuwspaal of De Speld te vinden is.[/mk_info]

1. Dus: Waarom zijn er eigenlijk hoaxen en broodje aapverhalen

► Eerzucht/Likegeilheid

Wil ik graag meer likes op mijn site, of krijg ik te weinig aandacht? Hier schijnt een optimaal middel gevonden te zijn, om de nodige aandacht te krijgen.

► Verveling

Het is ongelofelijk, maar het is geen zeldzaamheid, dat mensen de vreemdste dingen doen als ze zich vervelen. Hoaxen maken en in omloop brengen. Mensen ongewenste abonnementen laten afsluiten of zelfs geweld- en haatvideo’s draaien en delen, horen er helaas bij.

► Haat zaaien

Iemand heeft een bepaalde mening en is er zo van overtuigd, dat hij natuurlijk iedereen wil overhalen om zijn mening te delen. Helaas worden zulke middelen, zoals het bedenken van bepaalde voorvallen, ervoor gebruikt om haat te zaaien en op te hitsen.

► “Ik heb ergens iets opgelopen”-variant

Wie kent ze niet? Urban legends, waarin de vriend van een vriend iets is overkomen. Je vertrouwt natuurlijk je vriend, die bericht wat zijn vriend overkomen is. Echter is het dit blinde vertrouwen de reden dat deze verhalen telkens weer verder verspreid worden. En zo verspreid ik, dus zonder het eigenlijk te willen. een broodje aap verhaal.

► Er bestaat daadwerkelijk een specifiek geval

Ooit, jaren geleden, kan er daadwerkelijk een geval zijn geweest, die op het beschreven verhaal lijkt. Wij hebben onlangs een artikel gepubliceerd, dat niet voor niets Stille Post 2.0 heet. Wat dat gebeurt precies, als een verhaal door teveel handen en/of monden gaat. Het verandert en geen mens controleert meer of het nog actueel is.

2. Waaraan kun je broodje aap verhalen herkennen:

[vc_message message_box_color=“grey“ icon_fontawesome=“fa fa-info“]Tip: Er is natuurlijk geen simpel schema F, dat op alle hoaxen van toepassing is. Dat heeft er o.a. mee te maken, dat de inhoud van verschillende broodje aap verhalen verschillende doelen heeft. Er zijn echter indicaties, die karakteristiek zijn en bij vele hoaxen worden gebruikt. Omdat de meeste hoaxmeldingen niet enorm van de tekst afwijken, is het mogelijk een deel van het bericht in de zoekbalk van Google te tikken. Meestal vind je dan meerdere oproepen, waardoor de hoax snel ontmaskerd wordt.[/mk_info]

► Dringend/Waarschuwend

De meeste hoaxen zijn gelijk van toon. Ze waarschuwen voor iets of iemand. En de meesten zeer opvallend, in de zin van PAS OP! PAS OP! DEZE VARKENS! of iets soortgelijks.

► Niet te conroleren

De informatie in de meeste broodje aap verhalen zijn vaag en ook niet te begrijpen. Zo kunnen voorvallen in verschillende steden of provincies genoemd worden, maar zelden gegevens. Zo bestaat vaak niet de mogelijkheid om het in een reële context te zetten, als je bijvoorbeeld in politieberichten zoekt.

► Acuut gevaar

Hoaxen waarschuwen vaak voor acuut gevaar of berichten over gebeurtenissen die direct om reactie en handelen vragen. Ook worden dingen beschreven die voor iedereen zouden kunnen gelden.

► Eis om te delen

De eis, het bericht verder te verspreiden, is een belangrijk bestanddeel van het broodje aap verhaal, omdat daar de betekenis en het doel van de boodschap te vinden zijn.

3. Wat kunnen broodje aap verhalen aanrichten en waarom is het niet raadzaam ze te delen?

[vc_message message_box_color=“grey“ icon_fontawesome=“fa fa-info“]Tip: Wie zich ervan bewust is, dat hij wordt uitgedaagd om een broodje aap verhaal te delen, moet de verspreidende persoon erop wijzen, dat het bericht niet waar is en hem vragen het bericht te verwijderen. De argumentatie van veel mensen voor het delen van een broodje aap verhaal is er vaak op gebaseerd, dat men liever een keer teveel waarschuwt dan het niet te doen. Dat heeft echter niet zoveel nut als veel mensen denken.[/mk_info]

► Paniek

Het is niet te onderschatten wat voor paniek je bij de bevolking kunt veroorzaken, als het om ontvoeren of stelen van kinderen of iets soortgelijks gaat.

► Daders worden slachtoffers

Zo kan bijvoorbeeld een bevolkingsgroep door broodje aap verhalen steeds meer in het vizier van haat en geweld getrokken worden. Als mensen opgehitst worden, waarbij je steeds meer onwaarheden verspreidt, maak je de weg vrij voor afwijzing en vooroordelen.

► Meer werk voor de politie

De politie krijgt het drukker door de vele vragen en onderzoeken die moeten worden gedaan.

► Ongevoeligheid/overgevoeligheid

Het is niet alleen zo dat door de steeds in omloop gebrachte broodje aap verhalen de lezer ongevoelig wordt voor de berichten die wel de waarheid zijn en feiten weergeven. Het kan ook gebeuren dat je overgevoelig wordt, voor elk soort “wit transportbusje”

► Kopieergedrag

Het is daadwerkelijk mogelijk, dat iemand op de gedachte wordt gebracht om een daad te plegen, nadat hij iets soortgelijks al een keer gehoord of gelezen heeft. Het is ook mogelijk, dat voorvallen bedacht of nagedaan worden (bijvoorbeeld door kinderen)

 

Opmerking van de redactie: Helaas zal men broodje aap verhalen nooit helemaal kunnen laten verdwijnen. Maar met een beetje meedenken, kan iedereen helpen de hoeveelheid nepnieuws te verminderen.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama