Cloud-Computing -Wat is dat eigenlijk?

Autor: Janine Moorees

Ik sla foto’s vanaf mijn mobiele telefoon op in de Cloud” of “De website zit nu in de Cloud”, zo hoor en lees je steeds vaker. Cloud hier, Cloud daar … maar wat is “de Cloud” eigenlijk” En wat kan ik ermee?

Waarom is het internet een wolk?

“Cloud” is Engels en betekent “wolk”. En om over internet te praten als wolk, is niet echt een nieuw begrip. Al in de jaren 90, toen het internet voor velen nog een onbekend woord was, voorspelden IT-reuzen al, dat ooit, als de techniek zover is, computers in een groot netwerk zouden delen en dat ze ressources zouden delen.

Dat wordt gesymboliseerd met een wolk. Waarmee veel computers verbonden waren. In de wolk zweefden dan weer de toepassingen.

clip_image001
Bron foto: Wikipedia

Gebruik ik de wolk?

Of je het gelooft of niet: Dat doe je allang”
Vroeger kon je niet gemakkelijk foto’s en teksten op internet uploaden. Je gebruikte de schijfruimte van een server. Je moest een homepage programmeren. Je had een internetadres nodig. Dan pas kon de rest van de wereld mijn dingen zien.

Maar in 2004 werd de Cloud zoiets, waar iedereen zaken kon opslaan: Facebook! Facebook was echt de eerste wereldwijde mogelijkheid om foto’s en video’s op een gemakkelijke manier te uploaden en te delen.

Hoe en waarom wordt de Cloud nog gebruikt?

Grote bedrijven hebben veel gegevens. Veel gegevens hebben veel ruimte nodig op je harde schijf. En niet elk bedrijf heeft de mogelijkheden van een grote server-infrastructuur. Daarom verleggen veel bedrijven hun communicatie en databanken naar de Cloud. Dat heeft als voordeel dat databanken bijvoorbeeld heel gemakkelijk vanaf alle bedrijfscomputers opgeroepen en veranderd kunnen worden. De bedrijfscomputers zijn gemakkelijk en snel geïnstalleerd. Het bedrijf heeft geen grote serverkelder meer nodig om gegevens op te slaan. De kosten voor serverplaats van diverse aanbieders in de Cloud om gegevens op te slaan, zijn een stuk lager dan een eigen serverfarm te beheren.

Heeft het nut dat ik ook een Cloud gebruik?

Jazeker. Op iedere computer bevinden zich gegevens die je niet graag kwijt wilt raken. Daartoe behoren bijvoorbeeld foto’s, sollicitatiegegevens enzovoort. Als je harde schijf een keer de geest geeft, ben je die gegevens kwijt. Sla je belangrijke zaken in een persoonlijke Cloud op, dan blijven die gegevens daar bewaard.

Welke Clouds zijn er voor mij?

De beide bekendste aanbieders zijn Dropbox en OneDrive. Terwijl Dropbox extra als virtuele drive op de pc geïnstalleerd moet worden, is OneDrive al in Windows 10 geïntegreerd. In de data-explorer zou het er dan zou uitzien, als beide Clouds geïnstalleerd zouden zijn:

clip_image002

Ook sommige spellen gebruiken de Cloud!

Een zeer mooi voorbeeld voor het gebruik van de Cloud is het computerspel “Sims 4”. De eigen opslagstatus wordt lokaal opgeslagen. Maar tegelijkertijd, als Onedrive geïnstalleerd is, in de Cloud. Zou je het spel opnieuw moeten installeren of als je een nieuwe pc koopt, hoef je geen nieuw spel te beginnen. De opslagstatus wordt dan van de Cloud op de pc opgeslagen.

Nog een gebruiksmogelijkheid

Aangenomen, we hebben bijvoorbeeld Dropbox zowel op de smartphone als op de pc geïnstalleerd. Als we nu mooie foto’s met de smartphone maken, kunnen we die meteen in Dropbox opslaan en later, als we weer thuis zijn, gelijk op de computer bewerken. Zonder de foto’s eerst per kabel van de smartphone op de PC te overdragen.

En hoe zit het met de veiligheid van de gegevens?

Dan komen we nu bij het addertje onder het gras: Niet pas sinds de NSA-affaire zijn je gegevens nergens meer veilig. Bij een test van de Stiftung Warentest (Duitse consumentenbond) werden 13 aanbieders onder de loep genomen. Geen van allen kwam uitzonderlijk goed uit de test. De Cloud-aanbieder zelf heeft hoe dan ook toegang tot de gegevens. Terwijl er in Duitsland strenge privacywetgeving is, hebben de autoriteiten in de VS bij het verdenken van zaken, gemakkelijk toegang tot de Cloud. Voor onschuldige vakantiefoto’s is een Cloud dan ook prima. Maar de Word-documenten met de wereldheerschappij plannen kun je maar beter niet aan een Cloud toevertrouwen.

In geval van twijfel kun je gevoelige gegevens beter vooraf versleutelen. Daarvoor is er bijvoorbeeld Boxcryptor . Dit programma maakt een virtuele drive aan. Gegevens die hier worden opgeslagen, worden beschermd met een sterke versleuteling, voordat ze automatisch naar de Cloud worden verschoven.

Samenvatting

Clouds zijn dus helemaal niet moeilijk te gebruiken en zeer nuttig voor de dagelijkse gang van zaken van privégebruikers. Grotere datahoeveelheden zijn eigenlijk niet geschikt, omdat de Cloud voor privégebruikers vaak zeer begrenst is. Ook bij de privacy hapert het bij alle aanbieders. Waardoor gevoelige gegevens versleuteld zouden moeten worden of liever op een externe harde schijf of USB-stick geplaatst worden.

Happy Clouding!

Je bent nooit te oud om te leren.


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama