Creepy Clown (Killer Clown) – wat is er aan de hand?

Autor: Janine Moorees

Pas sinds de film “It” hebben veel mensen het beeld van een bloeddorstige en moordende clown in het hoofd. Maar “It” was alleen maar een verhaaltje. Het fenomeen “Creepy Clown” daarentegen is tot nu toe nog onduidelijk.

Creepy Clown: als clown verkleed proberen personen kinderen bang te maken. Daarbij staan ze aan bosranden, op begraafplaatsen, straatranden. Deze Creepy Clowns zouden messen bij zich hebben, waarmee ze zwaaien. Maar bij Creepy Clown waarnemingen verschilt de informatie: wat is fake, wat is echt?

Veel waarschuwingen via Facebook

Lees je de verschillende meldingen over Creepy Clowns, dan heb je vaak het gevoel dat hier een “wit bestelbusje syndroom” voorligt: de waarschuwingen voor de clowns worden op Facebook verspreid. Mensen maken elkaar daarbij bang en ontwikkelen eigen initiatieven, wat het werk van de politie bemoeilijkt.

De politie van Nampa (Idaho) heeft kort geleden deze Facebookwaarschuwingen aangesproken en de bevolking gevraagd om niet aan de clownjacht mee te doen:

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden

(Vertaling: Aan de bewoners van Nampa – we kennen de Facebook posts die betrekking hebben op de clowns in Nampa. We nemen voorzorgsmaatregelen, maar het grote aantal bewoners, die de clowns zoeken maakt het lastiger zelf te zoeken. Alstublieft, doe niet mee. Of u probeert te helpen of op zoek bent naar een avontuur, we vragen u om naar huis te gaan. Ook al waarderen we uw hulp, in dit geval is het alleen maar lastig. Dank u.)

Sinds augustus 2016 zijn er in de VS verschillende meldingen over waarnemingen van clowns, waarvan sommige hoaxen blijken te zijn. Ibitimes.com schreef daar op 3 oktober 2016 over [1]:

There have been both real and fake clown sightings in northern Idaho, according to Boise Weekly. Shoshone County Sheriff’s deputies have reported finding “fake” clown Facebook pages.
(Vertaling: Er zijn zowel echte als niet echte meldingen over het zien van clowns in Noord-Idaho, volgens Boise Weekly. Shoshone County Sherrif deputies hebben gerapporteerd dat ze “fake” clown Facebookpagina’s hebben gevonden)

Ook de autoriteiten reageren verschillend. Zo wordt door Pasco Cointy geschreven dat waar de politie weliswaar een melding natrekt, de scholen echter niet van een bedreiging uitgaan:

Although police were investigating the threat, Pasco County Schools issued a statement stating it had “no reason” to believe that threat was credible.

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden

Andere scholen hebben anders gereageerd: In Ohio werden scholen gesloten, nadat een vrouw over een Creepy Clown vertelde [2], die haar aanviel en een bedreiging voor de leerlingen zou zijn. Niettemin schrijven ook de Amerikaanse kranten dat het bij de meldingen vaak ook om een hoax gaat.

Many have been determined to be hoaxes , resulting in at least a dozen arrests.

En Europa?

De Creepy Clown zouden ondertussen ook in Frankrijk en Groot Brittannië gezien zijn. De politie trekt de meldingen na. Die Kleine Zeitung schreef onlangs [3]:

De politie in de regio Thames Vally, ten westen van Londen, schreef over 14 gemelde voorvallen in het weekend, waarbij mensen door gemaskerden bang gemaakt of geïntimideerd zouden zijn.

Arrestaties werden nog niet vermeld. Je leest echter steeds weer dat de waarschuwingen via Facebook verspreid worden. De Schweizer Tagesanzeiger citeert socioloog Robert Bartholomew hierover [4]:

«Social Media sorgen dafür, dass von Gerüchten geschürte Panik in einem Wimpernschlag um die Welt reist. Sie ist Teil einer grundsätzlichen Furcht vor Fremden und Terroristen in einer immer städtischeren, unpersönlicheren und unvorhersehbareren Welt.

Vertaling:

«Sociale media zorgen ervoor dat door geruchten veroorzaakte paniek in no time over de wereld reist. Het is onderdeel van de principiële angst voor vreemden en terroristen in een steeds meer verstedelijkte , onpersoonlijke en onvoorspelbaardere wereld»

In Nederland zijn er meldingen bekend van Creepy Clowns (Killer Clowns) in Oss op de Facebookpagina van de politie Oss en in Almere (RTL nieuws)

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama