Cyber-criminaliteit is een bedrijf: Maar waar gaat dat geld eigenlijk naar toe?

Autor: Andre Wolf


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


Niemand twijfelt er nog over, dat Cyber-criminaliteit een groot bedrijf is. Het is moeilijk een schatting te maken, maar we kunnen zeker er vanuit gaan, dat deze illegale winst meer dan één miljard euro bedraagt.

Waarschijnlijk eerder honderden van miljarden.

Het is in ieder geval een hoop geld en zodra het van de bankrekening van het slachtoffer wordt afgeboekt, moet het ergens naar toe. Om voor al dat geld te zorgen, hebben cybercriminelen een breed netwerk ontwikkeld in de onderwereld van tussenpersonen, witwassers en tussenpersonen gecreëerd, die voor het gestolen geld zorgen en het naar de plaats van bestemming brengen.

MIMIKAMA

De eerste stap van dit proces is om geld van de rekening van het slachtoffer te stelen.

Dit is niet altijd zo eenvoudig als het lijkt. Als de hacker toegang tot de rekening van het slachtoffer heeft, kunnen ze ofwel proberen om in één keer zo veel mogelijk geld te stelen of om een reeks kleinere transacties te maken die geen aandacht van de afdeling fraude van de bank zouden kunnen trekken.

Als de hacker alleen geïnteresseerd is in een grote vangst, kiest hij eerder om een overdracht van één grote som maken. Echter, als hij probeert om de overdracht moeilijker traceerbaar te maken, zal hij een tussenpersoon gebruiken.

Dit soort tussenpersonen worden vaak geworven via advertenties op Craigslist of andere websites van dit soort.

De advertenties beloven een snel, hoog inkomen door eenvoudig werk vanuit huis. De tussenpersonen – de zogenaamde money mules – zijn de echte witwassers. De hacker maakt het geld, laten we € 1500 zeggen, over op de rekening van de money mule. Deze persoon krijgt een klein deel, bijvoorbeeld 150 euro voor de kosten en vervolgens wordt het resterende bedrag overgemaakt naar de rekening van een andere money mule.

Veel van deze mensen zijn er zich waarschijnlijk niet van bewust dat het geld gestolen wordt. Toch interesseert dat de wetshandhavingsinstanties en rechter niet en werden een aantal van deze money mules veroordeeld vanwege oplichting. De hackers zijn daarvan op de hoogte en daarom maken ze steeds meer gebruik van money mules uit andere landen die niet gemakkelijk te pakken zijn. Nadat het geld van het slachtoffer van rekening naar rekening gevlogen is, eindigt het uiteindelijk in de handen van iemand, die met de werkelijke hacker samenwerkt, misschien iemand uit de zelfde Cybercrime-crew of een “freelancer” die per opdracht ingehuurd wordt.

Nu komt het moeilijkste deel: de uitbetaling

Dit kan op verschillende manieren. Een van de methodes is dat de “kassier” het geld gebruikt om relatief dure goederen te kopen, bijvoorbeeld een paar iPods of horloges. Hij kan deze dan direct aan de Hacker geven of deze weer verkopen op eBay en het ontvangen geld weer doorsturen. Een andere methode is, cadeaubonnen te kopen met het gestolen geld van winkels, zoals Walmart of Best Buy, die de hackers dan vervolgens kunnen gebruiken om te kopen wat hij wilt.

Soms kan het ook gecompliceerder of eenvoudiger zijn dan hier beschreven wordt.

Maar het resultaat blijft hetzelfde: aan het einde krijgt de hacker jouw geld.

Wij danken onze partner Kaspersky lab voor het verstrekken van deze inhoud.

Vertaling: Janine


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama