We zijn al wel het een en ander gewend uit complottheorie-kringen: Platte aarde, soms ook hol, de maan zou een hologram zijn … er is niets, dat niet bestaat. Naar verluidt ook Australië, dus niet. Dit continent zou verzonnen zijn.

Ja, inderdaad. Je leest in verschillende groepen, die zich met de zogenaamd platte aarde bezighouden, steeds weer dat Australië niet zou bestaan. Het zou een hoax zijn, die bedacht werd om de moord op gevangenen, die naar verluidt naar Australië gedeporteerd worden, te verbloemen.

Wat is daar aan de hand? Is dat echt serieus bedoeld?

Hier een screenshot uit een van deze groepen:

MIMIKAMA

Meerdere keren gedeeld screenshot uit een Flat earth groep.

Hiermee wordt de deportatie van tienduizenden misdadigers uit het Britse koninkrijk naar eiland Tasmanië bedoeld, dat in 1642 door de Nederlandse zeevaarder Abel Tasman ontdekt en naar zijn opdrachtgever Anton van Diemen genoemd werd: “Van Diemen’s Land”. In 1856 werd het zuidelijk van Australië gelegen eiland Tasmanië genoemd, tegenwoordig hoort de voormalige kroonkolonie bij Australië.

Deze deportatie zou dus eigenlijk een van de grootste massamoorden in de geschiedenis zijn geweest, die door een verzonnen continent met een strafkolonie gedekt werd.

Maar … Australië?

Hoe zit het dan met de foto’s die we uit Australië kennen? Met kangoeroes, met de natuurwonderen, de Aboriginals, of ook vrienden, die daar vandaan komen?

Allemaal computer gegenereerde personen, lange en gecompliceerd geplande misleidingen, aldus de theorie. Piloten van vliegmaatschappijen zouden zijn ingewijd, per slot van rekening moesten ze naar Zuid-Amerika vliegen, waar een gebied is afgezet, dat Australië zou “voorstellen”.


Waar komt deze theorie vandaan en wie komt op dat idee? En waarom?

De theorie gaat terug naar een Facebook-post uit maart 2017 van de in Zweden levende Shelly Floryd, die dan op diverse media, vooral reddit, verspreid werd. De post zelf is niet meer beschikbaar, maar was identiek aan het screenshot hierboven.

Lesen Sie auch >   Instagram empfiehlt Teenagern Videos mit sexuellen Inhalten

De reacties op deze bewering, vooral die van de Australiërs, waren logischerwijs niet echt enthousiast. Van simpel uitlachen tot aan bedreigingen met moord, alles was erbij.

Ja, het is een hoax

En weliswaar niet Australië, maar deze bewering. In een interview met The National Studen vertelt Shelly Floryd:

„Most attention I’ve received have (sic) been negative,“ she told us. „I’ve received maybe 3000 messages on Facebook, snapchat and Instagram, and most of the people have either been calling me a cunt/retard/idiot/etc, telling me they’re going to beat me up, threatening to kill me, and so on.“She has received, she adds, „maybe eight or nine messages from people who realised it was a joke.“

Vertaling:

“ De meeste aandacht die ik kreeg, was negatief”, vertelde ze ons. “Ik heb ca. 3000 berichten op Facebook, Snapchat en Instagram gekregen, en de meeste mensen hebben me of kut/achterlijke/idioot etc genoemd, vertelden me dat ze me in elkaar gingen slaan, bedreigden me met de dood, enzovoort. “Ze kreeg, voegt ze toe, misschien 8 of 9 berichten van mensen, die zich realiseerden, dat het een grap was.”

Het is dus, met welke motivatie ook, een hoax die is ontstaan. Natuurlijk weet ze, dat Australië bestaat. Zo zegt ze in een interview met Buzzfeed :

Australia is, of course, real. I know this because I’m in Australia right now, in an office with 30 or so other people who are also in Australia. I could take a picture of the Sydney Harbour Bridge for you, but I don’t want to leave the office.

Vertaling:

Australië is natuurlijk echt. Ik weet dat, omdat ik nu in Australië ben, in een kantoor met ongeveer 30 andere mensen, die ook in Australië zijn. Ik zou een foto van de Sydney Harbour Bridge voor je kunnen maken, maar ik wil het kantoor niet verlaten.

Flat-earthers

Wie nu serieus geloof schenkt aan de waanzinnige bewering dat de aarde plat zou zijn, die zal op zijn minst over zo’n, bijna nog waanzinnigere bewering, na gaan denken. Zo bestaan er diverse Flat earth- groepen, waarin dit heel serieus wordt genomen. Je kunt niet zeggen hoe serieus, omdat er in veel Flat-earth-groepen ook trollen zitten, die graag mogen provoceren.

Lesen Sie auch >   Instagram empfiehlt Teenagern Videos mit sexuellen Inhalten

Australië is in elk geval echt. Als dat niet zo zou zijn, dan zou het erg triest zijn. Want dan zouden er ook geen Quokkas zijn (Ook als die uit een andere hoek van het continent afkomstig zijn … )

MIMIKAMA

Auteur: Rüdiger, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)