Feitencheck: De baby met het zogenaamde kankergezwel

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


De aanvragen over een foto, die we zeer goed kennen, hopen zich weer eens op.

Veel van jullie zullen hem ook wel herkennen, want het gaat om de foto van een baby, die een rood gezwel op zijn rechter gezichtshelft heeft.
Met de titel: “Deze baby heeft kanker … “ werd het duizenden keren gedeeld. Met de informatie, dat Facebook elke keer 3 cent voor het kind doneert, als de foto gedeeld wordt.
Wie een hart heeft, zal deze foto delen …
Het gaat om deze foto:
2017-10-17_08_16_17-(86)_Zuerst_denken_-_dann_klicken
Bron: Facebook / Screenshot Mimikama
En zoals je kunt zien, wordt hij nog steeds vlijtig gedeeld:
2017-10-17_08_17_56-(85)_Marion_Wastl
Bron: Facebook / Screenshot Mimikama

Een “evergreen”?

Al meer dan vijf jaar berichten wij over het verhaal van de kleine jongen, die zogenaamd kanker heeft.
Al meer dan vijf jaar gaat deze foto met de vraag hem verder te delen rond, omdat Facebook geld zal doneren voor de behandeling van de kleine man, als je het deelt.
Wacht … zou dat eigenlijk moeten betekenen, dat Facebook al 5 jaar geld voor de jongen verzamelt? Ik ben niet de beste in hoofdrekenen, maar dat zou een grote hoeveelheid geld zijn, als je ziet hoeveel de bijdrage gedeeld wordt.
Natuurlijk komen er elke dag tig nieuwe Facebookgebruikers bij en velen hebben die foto misschien nog niet gezien.
Ondanks dat, zijn we er tamelijk zeker van, dat iedereen minstens een keer tegen deze foto is aangelopen.


Klopt dit nu wel of niet?

De verhalen rondom deze baby zijn legendarisch. Ontelbare discussies, over aan welke ziekte de jongen leed, tot aan de doodverklaring, werden gevoerd.
We denken terug aan 2012 – dat was het jaar, waarin wij deze foto gingen onderzoeken, maar we beantwoorden nu eerst de vraag, of het klopt of niet …

Natuurlijk klopt het NIET. Deze baby heeft noch kanker, noch doneert Facebook geld voor zijn behandeling.

Wat er echt achter zit:
We zien hier de foto van Samuel. Hij werd in Vietnam geboren, woonde daar in een weeshuis en werd door een Amerikaanse familie uit Californië geadopteerd.
De foto werd door een medewerker van het weeshuis genomen, want de familie is zelf niet in bezit van de originele foto.
Hij werd in 2007 voor het eerst op internet gepubliceerd.
Samuel heeft ook nooit aan kanker geleden, maar dit gezwel was een haemangioma, die door meerdere operaties verwijderd werd. In 2014 kreeg Samuel nog laserbehandelingen.
Wacht even, 2014?
Klopt. Samuel is inmiddels 11 jaar oud, is oergezond en is geen baby meer, voor wie zogenaamd geld ingezameld werd.

Exclusief interview met de familie Ettore

In 2014 kregen we de mogelijkheid een interview te houden met de betreffende familie.
Voor wie het nog een keer wil weten. Hier nogmaals het interview, dat bevestigt, dat deze jongen geen kanker heeft, allang al geen baby meer is en dat ze geen cent van Facebook kregen:
image

Het interview

(Het interview was in het Engels. Wij publiceren hier de vertaling)

Mimikama / ZDDK: De foto waarop uw zoon staat, is ons sinds langere tijd bekend. Weet u wanneer deze foto voor het eerst werd gepubliceerd?

Hope Ettore: Deze foto verscheen voor het eerst in januari 2012 bij Facebook. Maar we weten dat deze foto sinds 2007 op internet rond gaat. Ik heb hem op websites overal op de wereld gevonden en heb hem ook met succes laten verwijderen van sites in Saudi-Arabië, Noorwegen, Sri Lanka, VS, enzovoort.

Mimikama / ZDDK: Als u deze foto niet op internet heeft gezet, weet u dan waar de foto vandaan komt en wie hem gemaakt heeft?

Hope Ettore: Degene die de foto gepubliceerd heeft moet wel iemand uit de omgeving van het weeshuis in Vietnam zijn, want wij (als zijn ouders) hebben deze foto niet eens in ons bezit. De foto werd nog in het weeshuis gemaakt.

Mimikama / ZDDK: De foto krijgt regelmatig de ondertitel, dat deze baby kanker zou hebben. Kort en uitdrukkelijk voor de lezers: Klopt het dat Samuel geen kankergezwel had maar een hemangioom?

Hope Ettore: Samuel heeft nooit kanker gehad. Dit soort tumor was een bloedvattumor dit ook wel hemangioom wordt genoemd. Hij moest meerdere keren aan zijn gezicht geopereerd worden en krijg ook nu nog laserbehandelingen.

Mimikama / ZDDK: Dan gaan we er vanuit dat Samuel niet in levensgevaar verkeert, zoals de foto suggereert. Hoe gaat het nu met Samuel en hoe oud is hij?

Hope Ettore: Samuel is nu NEGEN jaar en het gaat echt goed met hem. Hij heeft een prachtig karakter en hij doet het ook goed op school. Al zijn leerkrachten mogen hem graag en hij maakt ons ook elke dag aan het lachen.

Mimikama / ZDDK: Wat vindt u ervan dat Facebookgebruikers deze foto met leugens verspreiden om “likes” te genereren?

Hope Ettore: Deze ervaringen waren stressvol en kwetsend. Als je geen controle over een situatie hebt, waarin je eigen kind gevangen is, belast het je erg en je voelt je machteloos. Het was bijzonder ergerlijk toen we deze foto op Facebookpagina’s gezien hebben, geplaatst door mensen, die hem misbruikt hebben om “likes” en “shares” voor hun domme (en vaak afschuwelijke) sites te krijgen. Daarnaast zijn sommige commentaren die mensen achterlaten gewoon kwetsend en onbeleefd.
Het was ook ergerlijk dat zelfs na maandenlang vragen, Facebook weigerde in te grijpen en de foto te verwijderen, hoewel we heel goed weten dat zij daar de mogelijk voor hebben en de vrijheid hebben om dat te doen.

Mimikama / ZDDK: Deze onplezierige situatie spijt ons zeer. Waarschijnlijk heeft Samuel daar zelf ook last van. Weet Samuel dat zijn foto op Facebook te zien is?

Hope Ettore: Toen hij net 7 jaar was, dus het tijdstip dat de foto voor de eerste keer opdook (Opmerking: bij Facebook) was het echt lastig voor hem te begrijpen wat daar precies aan de hand was. Hij wist weliswaar dat hij op tv en in de kranten te zien was en waarover het ging, maar pogingen om hem uit te leggen waarom deze mensen dat doen, waren praktisch onmogelijk. Omdat de hele aangelegenheid zo zinloos en bizar voorkomt.

Mimikama / ZDDK: Dat is goed te begrijpen en we hopen dat wij met dit verhaal een beroep kunnen doen op het gezonde verstand van de gebruikers. Als afsluitend statement: Wat zouden u en/of Samuel de gebruikers die de foto op Facebook publiceren willen zeggen?

Hope Ettore: Als deze personen maar een ogenblik hun verstand zouden willen gebruiken – ik bedoel echt gebruiken: Geloven jullie ECHT dat Facebook zieke kinderen geld geeft voor “likes” en “shares”? Is dat echt zinvol?
De mensen denken vaak: “Ach, wie doet het zeer?” maar ik kan jullie zeggen wie het zeer doet: Het is het kind en de familie die zonder deze waan lijden. Achter elke foto van een ziek kind, zit een verhaal en ook een familie die er zeer bedroefd over is dat ze machteloos staan en aan moeten zien hoe hun kind als entertainment voor anderen gebruikt wordt. Ik ben van mening dat die mensen meer “verantwoordelijkheid op het sociale netwerk” moeten nemen en minsten een beetje onderzoek moeten doen voordat ze IETS delen. Ik deel zelf HELEMAAL NIETS zonder eerst navraag te doen.
Er zijn inmiddels meer dan 2 jaren voorbij en deze foto spookt nog altijd bij Facebook rond. We hebben na 6 hartverscheurende maanden zonder slaap en en met doorgaande tegenstand de strijd opgegeven. We hebben een advocaat de opdracht gegeven Facebook te dwingen de foto’s weg te halen, maar hij heeft afgeraden te klagen, omdat het proces tegen Facebook bij het gerecht ons financieel zou ruïneren. Daarom hebben we het opgegeven. Het is zwaar, om het geheel een plaatsje te geven. Maar we zijn van mening dat het belangrijkste is om Samuel gezond en gelukkig te zien en dat hij geen kanker heeft. Hij leeft in een familie die van hem houdt en hij ontwikkelt zich geweldig.
Heel erg bedankt dat u ons wilt helpen. Met vriendelijke groeten, Hope Ettore en familie.

Hope Ettore and Family
Zeer geëerde familie Ettore, ZDDK/Mimikama bedankt u hartelijk voor dit exclusieve interview en wenst u allen een gezonde en gelukkige toekomst toe!

Resultaat:

Als je het interview gelezen hebt, denk dan eerst na voordat je de foto deelt.
Zoals mevrouw Ettore al zei: er zit een verhaal achter iedere foto. Vooral als het om foto’s van zieke kinderen gaat.
Mocht je deze foto op internet tegenkomen, DEEL DEZE DAN NIET!

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama