De caravan achter de tank: Nederland marcheert Turkije binnen!

Autor: Janine Moorees

Ja, we geven het openlijk toe: we hebben echt lang gezocht. We hebben en hele lange dag naar de oorsprong van deze foto’s gezocht. We hebben hier en daar geknutseld.

Achtergronden gereconstrueerd, delen van foto’s scherper gemaakt, schaduwen bekeken, de kwaliteitniveau’s beoordeeld. En aan het einde, met al de kleine aanwijzingen en een paar omdenkacties hebben we een resultaat gekregen.

Kort als info: natuurlijk zijn we er ons allemaal van bewust dat het hier om een Funpic gaat, die de laatste dagen enorm aan populariteit gewonnen heeft. Maar wij wilden gewoon weten of daar echt iemand een caravan achter een tank gespannen heeft of dat het om een bewerkte foto gaat.

Daarom is de vraag nog steeds open: is deze foto echt of gemanipuleerd?

clip_image002

We zijn grote fans van zoeken op afbeelding, dus hebben we deze foto bij Google in de zoekmachine gegooid. In deze vorm hebben we dan een paar resultaten gekregen, maar ze waren niet erg bevredigend.

Zo hebben we bijvoorbeeld ontdekt dat deze gag echt een beetje ouder is. Op de website Lachschon.de [1] reed deze “Nederlandse tank” al op 28 juli 2006 rond. Ook al met caravan.

Mogelijke reconstructie

Bij de zoektocht zijn we echter op een uitvergroot gedeelte van de foto gestoten. Dat is altijd goed, want als vuistregel kun je onthouden: hoe groter het gedeelte van een foto, des te oorspronkelijker de foto. Dit uitvergrote gedeelte laat ons verdere details zien, die bij het zoeken naar de herkomst tenminste een interessante aanwijzing geven: op de foto is reclame in het kader van een evenement te zien.

Ook is links op de achtergrond een soort evenemententent te zien, wat ons in zoverre duidelijk maakt, dat deze foto in ieder geval niet bij een serieuze militaire inzet of parade genomen kon zijn.

clip_image004

We hebben echt alles goed gezien en ook de tank beter bekeken. Ja, dit zou echt een Nederlandse Leopard kunnen zijn. De Leopard 2A6 in de daar gebruikte variant heeft ook deze gekartelde beschermketting, zoals bij de Nederlandse versie te zien is.

Bij de zoektocht naar de gewoonlijke afwijkingen, die je bij zulke gemanipuleerde foto’s vindt, als het een Photoshop-knutsel is, hadden we geen resultaat. Op de kanalen is niets te vinden wat op een montage wijst. Ze zijn allemaal homogeen, de storingen zijn ook op de hele foto gelijk (-hoog). Ook is de richting van het licht en de schaduw niet verdacht. Als je dat stukje foto scherper maakt, vind je zelfs een soort van dissel tussen de voertuigen, die er zelfs redelijk uitziet.

Het stof achter de tank ziet er ook geloofwaardig uit. De details lijken ook authentiek. Gezien de beeldkwaliteit van de ondergrond van de foto, het vlakke contrast en de manier waarop de kanten er bij 400% uitzien, zou je kunnen denken aan een video met een smartphone (of een smartphone foto met digitalzoom) of een zeer oude opname, die meermaals opgeslagen en gecomprimeerd werd.

Vatten we samen, zoeken we nog een keer

Wat hebben we? We hebben een Leopard tank 2A6. We hebben een foto die al in 2006 bekend was. We hebben een soort festival en gaan er vanuit dat de tank een model uit Nederland is. En we hebben een caravan.

Met al deze details krijgen we nu echt een resultaat: de foto is echt en het is een screenshot uit een video! Deze video werd op het Zwarte Cross Festival in Nederland opgenomen.

 

De Zwarte Cross is een muziek, motorcross, stunts, fun, theater en toneel Festival dat al 20 jaar jaarlijks in Nederland plaatsvindt. Voor de 20e editie de Zwarte Cross kwamen in 2016 220.000 bezoekers. In 2017 vindt het festival op 13, 14 en 15 juli plaats.

Daarmee is de herkomst verklaard en is ook duidelijk dat deze foto geen fake is. Wat nu nog mist, is de datum waarop de video ontstaan is. Daarvoor hebben we de organisatie aangeschreven en het volgende antwoord gekregen:

Hi Andre, Thank you for your e-mail. We think it is 2005, the last year in Halle.

Tot slot nog een typisch voorbeeld van de Zwarte Cross:

 

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstützen 🤍

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

Mit Deiner Unterstützung via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon ermöglichst Du es uns, Falschmeldungen zu entlarven und klare Fakten zu präsentieren. Jeder Beitrag, groß oder klein, macht einen Unterschied. Vielen Dank für Deine Hilfe! ❤️

Mimikama-Webshop

Unser Ziel bei Mimikama ist einfach: Wir kämpfen mit Humor und Scharfsinn gegen Desinformation und Verschwörungstheorien.

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Kämpfe mit uns für ein echtes, faktenbasiertes Internet! Besorgt über Falschmeldungen? Unterstütze Mimikama und hilf uns, Qualität und Vertrauen im digitalen Raum zu fördern. Dein Beitrag, egal in welcher Höhe, hilft uns, weiterhin für eine wahrheitsgetreue Online-Welt zu arbeiten. Unterstütze jetzt und mach einen echten Unterschied! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.