De foto van de zogenaamd berouwvolle matador

Autor: Janine Moorees

Op internet worden steeds weer oude onderwerpen opgepikt. We kregen een paar aanvragen over het verhaal van de berouwvolle matador, wat helaas niet klopt.

Op Facebook wordt momenteel een foto gedeeld, met een hartbrekend verhaal erbij – maar helaas, zoals zo vaak, werd hier een foto uit de context gehaald en het verhaal bij de foto klopt niet.
Dat Spaanse stierengevechten afschuwelijk zijn, daarover hoeft men niet de discussiëren.
En het zou daadwerkelijk een grote stap voor een matador zijn, midden in een gevecht plotseling te weigeren en de oneerlijkheid van zo’n gevecht toe te geven.
2 jaar later is het volgende weer op Facebook te vinden, met de oproep het te delen:
MIMIKAMA
Bron: Facebook/Screenshot Mimikama

Tekst bij de foto:

Graag dit verhaal DELEN, als je tegen stierengevechten bent.

„Deze ongelooflijke foto betekent het einde van de Torero carrière van Alvaro Munera. Hij stortte tijdens het gevecht in, toen hij zich realiseerde dat hij het vriendelijke beest, tot zijn dood moest bestrijden. Die tegenstelling was te groot. Hij werd een openlijke tegenstander van het stierenvechten.
Alvaro Munera citeert het moment met de woorden: “Tenslotte keek ik de stier aan. Hij had de onschuld, die alle dieren hebben, in zijn ogen. Hij had nederigheid in zijn blik. Het leek op een schreeuw naar rechtvaardigheid, diep in mij. Ik beschrijf het als bidden – als bij een bekentenis, in de hoop dat de ander je vergeeft. Ik voelde me als de grootste hoop stront op aarde.”

Aanwijzing:
Het is duidelijk, dat stierengevechten in strijd zijn met enige ethiek. We willen het ook in geen geval daarmee verdedingen! Helaas moeten we dit verhaal helaas als HOAX ontmaskeren. En dat spijt ons.
 

Een trieste waarheid

Dit verhaal klinkt dramatisch. Het klinkt hartverscheurend.
Maar helaas zijn dit niet de woorden van deze matador. Maar het zijn de woorden van de Spaanse toneelschrijver Antonio Gala Velasco, die in 1995 deze woorden formuleerde in zijn column in de Spaanse krant „El País“.

Leg het me even uit. Wie is nu deze Munera?

Álvaro Múnera Builes, zijn volle naam, is een dierenactivist, die vroeger daadwerkelijk onder de naam “El Pilcario” als stierenvechter in Colombia en Spanje actief was.
De man op de foto is echter niet Munera, maar Francisco Javier Sánchez Vara.
MIMIKAMA

Totaal verward? En wat is er nu met Munera aan de hand?

De Munera, die naar verluidt op de foto te zien is en het citaat gebruikt zou hebben, was in werkelijkheid een “Novellero”, oftewel een bloedige newbie. Zo zag hij er destijds uit:
MIMIKAMA
Daar jaagde een stier Munera namelijk door de arena en Munera brak daarbij zijn vijfde halswervel, waardoor hij een permanente dwarslaesie opliep. Later werd hij naar een ziekenhuis in Miami overgebracht, waar zijn familie hem overtuigde, dat het stierenvechten geen goed idee was en het ook nooit zou zijn.
Oké, … maar wat doet de matador daar op de foto?
Zoals we al eerder schreven is dat de Matador Sánchez Vara. En de scene laat zien dat de strijd zo’n beetje gestreden is. Is hij misschien geraakt? Of twijfelde hij werkelijk aan datgene waar hij mee bezig was?
Nee. Helaas, moeten we zeggen, hoort het zitten van de Matador bij de traditie van stierenvechten. Het is een vorm van geïmproviseerd toneelspel, dat vele stierenvechters uitvoeren, een gevisualiseerde manier om te zeggen: “Wil je alsjeblieft eindelijk sterven? Ik ben uitgeput!”
Dat is gruwelijk, heel duidelijk.

Conclusie:

Helaas gaat het hier om een hoax.
Het komt vaker voor, dat foto’s met een onjuist citaat verspreid worden. Echte matadors doen hun “werk” met trots en zouden nooit zulke uitspraken doen.
Dus don’t shoot the messenger (ons), maar de veroorzaker. Wij kunnen er niets aan doen, wij vinden het ook niet leuk. En wij veroordelen elke soort van dierenmishandeling.
Het zou mooi zijn geweest, als een matador echt zoiets gedaan zou hebben.
 

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstützen 🤍

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

Mit Deiner Unterstützung via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon ermöglichst Du es uns, Falschmeldungen zu entlarven und klare Fakten zu präsentieren. Jeder Beitrag, groß oder klein, macht einen Unterschied. Vielen Dank für Deine Hilfe! ❤️

Mimikama-Webshop

Unser Ziel bei Mimikama ist einfach: Wir kämpfen mit Humor und Scharfsinn gegen Desinformation und Verschwörungstheorien.

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Kämpfe mit uns für ein echtes, faktenbasiertes Internet! Besorgt über Falschmeldungen? Unterstütze Mimikama und hilf uns, Qualität und Vertrauen im digitalen Raum zu fördern. Dein Beitrag, egal in welcher Höhe, hilft uns, weiterhin für eine wahrheitsgetreue Online-Welt zu arbeiten. Unterstütze jetzt und mach einen echten Unterschied! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.