De harteloosheid van internet: typ amen!

Janine Moorees, 16. Januar 2017

Emotionele chantage! Ook dat is een vorm van radicalisering van het internet. Zwart of wit, goed of slecht. Als je niet voor mij bent, dan ben je slecht. Het eeuwige plompe proberen om de wereld met een eenvoudig patroon af te breken.

En de emotionele chantage is een deel van deze kinderachtige, vereenvoudigde typering van de mensheid. Goed of slecht, 3 jaar geluk of harteloosheid, de keuze tussen de pest of cholera:

3 year of good luck to all who like & type amen for this baby
Next
only heartless gonna ignore them..

3 jaar geluk voor iedereen die liket en amen typt voor deze baby.
Alleen harteloze mensen zullen het negeren.

clip_image002

En weer staan we op de drempel. Natuurlijk is deze emotionele chantage krankzinnige bullshit. Toch functioneert het. Op het moment dat wij deze tekst schrijven, staan er 21.565 likes, 1.498 deelacties en 45.393 reacties onder deze foto.

De baby? Maakt het wat uit?

Kleine gedachtegang van de zijkant: de baby en zijn lot schijnt de reageerders niet te interesseren. In tegendeel: de mensen die “amen” typen geven eerder een compleet egocentrisch beeld van zichzelf, omdat ze er voor zorgen dat ze a) 3 jaar lang geluk hebben en b) niet als harteloos bestempeld worden. Snel klikken, reageren en geluk krijgen. Dankjewel.

Voor ons maakt het wel uit wie daar op de foto te zien is. Het gaat over Gabriel. Hij woont in Sao Miguel Paulista, ten oosten van São Paulo (Brazilië). Ja, hij leeft! Gabriel werd in het voorjaar van 2015 zonder ledematen geboren .

Gabriels moeder is de weduwe Roseli Quitéria. Hij heeft nog meer broers en zussen [1]. Wij hebben het Facebookprofiel van zijn moeder gevonden en daar zijn veel foto’s te zien, zodat je zijn ontwikkeling kunt volgen. Op de foto’s kun je ook zien: Gabriel schijnt een vrolijk kind te zijn. Op de vele foto’s van hem zie je hem altijd lachend en kun je tegelijkertijd ook de mensen om hem heen zien, die liefdevol voor hem zorgen [2].

Omdat er toch bijzondere zorg voor hem nodig is, werd in 2015 een inzamelingsactie voor hem gestart.

Het leven van Gabriel.

“Livro do Gabriel” heet de campagne en de daarbij behorende website [3]. Het gaat hier om een klein boek met de titel “Gabriel: Quando o coração transborda de amor, a alma suspira de esperança”, dat het leven van Gabriel laat zien. Het doel van de campagne is om 15.000 boeken te verkopen. Daarmee zou de verzorging van de familie en in het bijzonder die van Gabriel veilig gesteld worden.

Inmiddels staat vast: het verkoopdoel van de boeken is gehaald, vele bedrijven hebben ook meegedaan. Ook heeft de familie een heleboel spullen gekregen.

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden

Typ amen???

Nee. We laten ons niet emotioneel chanteren. Al helemaal niet door mensen die geen idee hebben van Gabriels leven en alleen maar een paar likes willen krijgen met het zijn lot. In tegendeel: de familie en zijn omgeving zouden veel respect moeten krijgen, die je niet alleen kunt uitdrukken door een simpele like, alleen om je eigen geweten te sussen.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung! Begleite uns – 30 Tage kostenlos!

Mehr von Mimikama