„De jeugd van tegenwoordig“ – het probleem met de eerste indruk

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


In 2014 ging deze foto over het net: met passende commentaren over wat de kijkers daar op het eerste moment geloofden te herkennen. Er is alleen een probleem….

Je ziet een groep jongeren, die voor het schilderij „De Nachtwacht“ van Rembrandt wat in het Rijksmuseum in Amsterdam hangt, op een bezoekers bankt zitten en op hun smartphones staren.

clip_image002

Jeugdige bezoekers in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Kijk maar een keer naar deze foto en bedenk maar kort wat jullie hierbij door het hoofd gaat. Wat voor indruk wordt hier gegeven? En : Als dit een Facebookpost zou zijn, wat voor commentaar zouden jullie dan geven?

Zou het misschien iets in deze richting zijn?

„Smartphones maken onze kinderen dom!“ – „Daar zitten ze voor een meesterwerk uit de baroktijd en wat doen ze? Met hun telefoon spelen!!“ – „Dat is wat er aan onze samenleving mankeert!“ – „Gewoon triest, geen gevoel meer voor cultuur…“ – „De dood van de beschaving!“

Het is gemakkelijk om je over zoiets op te winden. Eerlijk gezegd functioneren sociale media precies op deze manier: Emoties aanspreken. Je ziet een foto en reageert vanuit je buikgevoel. Een lief katje – Like! Een meme die misstanden laat zien en deze met een emotionele foto onderbouwt – Like! Ja, je hebt precies die mening en laat een „vind ik leuk“ achter. Je schrijft een commentaar, bent het in de commentaren met elkaar eens en voelt je daarna goed. Je gooit je mening ook in de pot, die uitnodigend in de newsfeed aan iemand voorbij scrollt.

In de basis is daar niets verwerpelijks aan. Zo functioneren Facebook & co nu eenmaal. En er zijn, eerlijk gezegd, genoeg onderwerpen die het waard zijn om op zo’n manier erop opmerkzaam te worden gemaakt.

Maar we blijven bij deze foto

Hier is nog een tweede foto die dezelfde groep kinderen van een paar minuten eerder laat zien.

clip_image004

                                                                              Een paar minuten eerder….

Wat is nu de eerste indruk die de foto geeft? Wat zouden jullie voor commentaar onder deze foto schrijven? Zouden jullie er überhaupt wat onder schrijven? Is de wat de foto laat zien genoeg om jullie genoeg te „motiveren“?

Dat is toch, in contrast tot je indruk van de eerste foto- een vergelijkbaar positieve foto. Hier zie je dat ook de jeugd van tegenwoordig interesse in kunst, cultuur en geschiedenis laat zien. Een feit dat bij sommige gelegenheden al snel genegeerd wordt.

Is het misschien zo dat je er eerder toe geneigd bent met iets negaties te komen of ergens over te mopperen? Is „slecht nieuws“ het enige „goede nieuws? Omdat anders de verontwaardigingsmachine niet loopt?

Maar wat is er nu met de smartphones op de foto?

Het Rijksmuseum in Amsterdam biedt als museumleider een smartphone-app aan, waar aanvullend op de tentoongestelde stukken achtergrondinformatie, interactieve leerspelletjes en diverse quizzen bij verschillende onderwerpen worden aangeboden. Een soort van digitale catalogus die nog veel meer overbrengt dan een papieren boekje. Dat de kinderen op de foto zich bezighouden met hun smartphone is absoluut gewild en zelfs zeer positief.

De vraag is of deze foto net zo’n storm van verontwaardiging en ergernis had opgeroepen als de kinderen een papieren boekje of brochure in hun hand gehad zouden hebben.

De associatie van smartphones met amusement, spelen, afleiding, afscherming van de buitenwereld, in nieuw Nederlands „smombies“, is nu eenmaal niet altijd juist.

Juist de generatie van de „digital natives“ is eigenlijk voorbestemd technologie ook in de context van het leren in te zetten. En dat is doorgaans welkom. Helaas is het, zoals je ziet, niet echt helemaal bij de andere generaties aangekomen.

Het is alleen maar triest dat dit artikel met de correcte weergave niet bijna zo viraal verspreid gaat worden als als de oorspronkelijke post van de zonder commentaar op het net geplaatste foto die met zoveel commentaren vol met vooroordelen becommentarieerd werd.

Zo eindigt ook José Picardo in zijn artikel op medium.com met de vraag, wat nu eerder de “dood van de beschaving” is: Kinderen die smartphone-apps gebruiken om dingen over kunst te leren. Of de opzettelijke ignorantie van volwassenen, die te snel met voorbarige conclusies komen.

De eerste indruk is nu eenmaal niet meteen de goede. Reden te meer om niet alles meteen te delen of commentaar te geven, maar om de dingen eerst na te vragen.

Auteur: Rüdiger, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Bronnen:

http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/12103150/Rembrandt-The-Night-Watch-The-real-story-behind-the-kids-on-phones-photo.html

https://itunes.apple.com/gb/app/rijksmuseum/id621307961?mt=8

https://medium.com/@josepicardoshs/technology-and-the-death-of-civilisation-5e831b3f8b5#.gi57md5hu


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama