De terugkeer van het killerinsect

Janine Moorees,

Als killerinsect, maakt de in de omgangstaal “kissing bug” genoemde wants steeds vaker Europeanen bang. Maar zijn deze wantsen echt in opmars naar Europa en absoluut dodelijk?

Uberviral.de beveelt aan dat je zelfs beter de benen kunt nemen, want het insect zou momenteel overal opduiken en zou dodelijk zijn voor mensen. Al in juni 2016 kregen we aanvragen over dit “nieuwe” killerinsect.

Killerinsekten – Rennt um euer Leben!’

Gisteravond kregen we ook een bericht van de bezorgde lezeres Nicole. Schijnbaar is het killerinsect weergekeerd.

clip_image002
Bron: Killerinsekten – rennt um euer Leben! Leser-Anfrage Juni 2016

Is het de “kissing bug” inmiddels gelukt om naar Europa te komen?

Nee.

De belangrijkste verspreidingsgebieden van deze roofwants (Triatominae, ondersoort van de familie van de roofwantsen) bevinden zich in de Amerikaanse tropen, Mexico en Centraal Amerika. De roofwants heeft het graag lekker warm.

Het is waar dat de Triatominae drager van de gevaarlijke Chagas-ziekte kan zijn. De ziekte wordt niet overgedragen door de beet van een wants maar door de uitwerpselen.

Volgens de CDC (Centers for Disease Control and Prevention) is het niet gemakkelijk je met deze ziekte te besmetten. Nadat de insecten ‘s nachts toeslaan, als de mens slaapt, wordt de beet vaak laat of helemaal niet opgemerkt. Als er dan resten van uitwerpselen van een geïnfecteerd insect in de bijtwond worden gewreven, dan kan de parasiet zich in de mens verspreiden.

Maar niet alle Triatominae zijn geïnfecteerd met de parasiet die Chagas veroorzaakt. Volgens CDC is de uitbraak van Chagas, zelfs als het insect geïnfecteerd was, uiterst gering.

Maar het kan voorkomen dat je in het algemeen allergisch op insectenbeten reageert: Dat uit zich met typische symptomen:

  • Roodheid
  • Jeuk
  • Zwelling
  • Netelroos etc.

Dat kan altijd gebeuren, onafhankelijk van het feit of een insect met Chagas geïnfecteerd is of niet. Een allergische reactie hoeft dus niet per se een besmetting met Chagas te zijn.

De Chagas-ziekte

De Chagas-ziekte (ook als Amerikaanse, Zuid-Amerikaanse Trypanosomiasis of Morbus Chagas bekend) is een infectieziekte en parasitose die door eencellige Trypanosoma cruzi veroorzaakt wordt.

De dragers zijn niet alleen roofwantsen, maar ook vrijlevende dieren (bijvoorbeeld gordeldieren, opossums, tweevinger-luiaards), maar ook honden, katten en ratten. Ook de geïnfecteerde mens is een belangrijk reservoir voor de parasiet. Volgens Wikipedia zouden er in totaal meer dan 18 miljoen geïnfecteerden zijn. In Bolivia zou een kwart van de bevolking besmet kunnen zijn. Jaarlijks zijn er 50.000 nieuwe gevallen en 15.000 doden.

Door migratie, toerisme en bio-invasie van roofwantsen door goederentransport kan de ziekte ook op andere continenten binnenkomen en in zeldzame gevallen door bloeddonatie verspreid worden. In Spanje,waar meer dan 200.000 immigranten uit Latijns Amerika wonen, zijn er volgens schatting ca. 6.000 geïnfecteerden. In de VS zouden meerdere honderdduizenden immigranten geïnfecteerd kunnen zijn. In de VS zijn er 3 gevallen van Chagas-infecties geweest door ontvangen bloed. In 2006 waren 4.655 monsters bij een routinetest positief bevonden.

In mei 2012 meldde Uruguay de verdelging van de geïnfecteerde, in Zuid-Amerika als Vinchuca bekende, roofwantsen.

Ziekteverloop

De Chagas-ziekte treedt bij mensen in vier stadia op:

  • Na de steek van de roofwants treedt meestal een zwelling op rond de door het insect veroorzaakte steekwond: Een oedeem met ontstekingsverschijnselen, vaak in de buurt van de ogen. Er zouden ook andere delen van het lichaam betroffen kunnen zijn, die zich eventueel later niet meer laten identificeren.
  • Een acute fase treedt op bij ca. een derde van de nieuw geïnfecteerden. Het gaat meestal om kinderen of mensen met een zwakke weerstand. Deze fase wordt normaal gesproken minder na ca. vier weken. Koorts, benauwdheid, oedemen, diarree, buikpijn, zwelling van de lymfeklieren, epilepsie en vergroting van het hart zijn de gevolgen.
  • Na een latente fase, die een aantal jaren kan duren, komt het tot chronisch ziek zijn. Symptomen uit de acute fase kunnen ook tijdens de latente fase weer uitbreken, als de weerstand minder wordt, bijvoorbeeld door een HIV-infectie.
  • De symptomen van de chronische fase ontstaan hoofdzakelijk uit de chronische hartvergroting (hartkloppingen, zwakte, ademnood bij belasting) en de afbraak van zenuwcellen in het spijsverteringssysteem. Dit leidt tot massieve uitzetting van slokdarm (megaesophagus) dikke darm (megacolon). Hierdoor is een normale darmpassage niet meer mogelijk. Dat kan tot de dood leiden door darmdoorbraak, darmafsluiting (ileus) of buikvliesontsteking (peritonitis).
  • Onbehandeld kan de Chagas-ziekte in tot 10% van de gevallen dodelijk eindigen. Zuigelingen en kinderen onder de 6 jaar lopen extra gevaar.

Ver verwijderd van het “killerinsect”

Ter herinnering citeer ik mijn collega Jens:

Ho even, herinnert dit ons niet aan iets? Insect, bloedzuiger, ziekte? Precies. We hebben in Europa de teek en FSME, in Duitsland eerder zelden, omdat hier steeds weer op het belang van de juiste inenting gewezen wordt. Dan nog ligt het sterftecijfer bij circa een derde van alle geïnfecteerden. Dat zal in geen geval de eventuele “bedreiging” door de Triatominae bagatelliseren, maar om tot een echte bedreiging te worden, moeten ze in Europa voet aan wal krijgen, het klimaat aankunnen, een populatie vormen die groot genoeg is en – heel belangrijk – met de Chagasparasiet besmet zijn. Ik zeg niet dat het onmogelijk is, maar ik zeg ook dat de waarschijnlijkheid toch vrij klein is.

Conclusie:

Er zijn echt Triatiominae, maar hoofdzakelijk in Zuid-Amerika en kunnen tot de Chagas-ziekte leiden. Er zijn gevallen in Centraal en Noord Amerika, die door reizende mensen en bloeddonaties veroorzaakt werden.

Dat deze insecten ware killermachines zijn, die met een beet een mens doden, is heel erg overdreven. Net zo min maken de insecten een “rasse opmars” omdat de verspreiding van roofwantsen zich tot 2006 terug laten volgen.

Europeanen moeten zich daarom eerder weinig zorgen maken.

Bronnen: Uberviral, Centers for Disease Control and Prevention, Wikipedia Triatominae, Wikipedia Chagas-Krankheit

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama