De vormen van likegeilheid

Janine Moorees, 10. Januar 2017

Hoe trek je mensen op Facebook aan en beweeg je ze ertoe om inhoud te delen en te liken? Heel gemakkelijk: je raakt ze op het emotionele vlak! Likejagers hebben dat allang in de gaten en verzamelen zo per status meer interactie dan de meesten een heel Facebookleven lang.

Zieke kinderen, dieren of een zwaar noodlot, dat zijn de ingrediënten voor een likebait, zodat het ook effect heeft. De foto wordt willekeurig van het internet gestolen, de tekst wordt er bij bedacht en het likebait is al klaar. Zoals deze foto:

clip_image002

Opnieuw kunnen we zien dat Facebook automatisch de Duitse vertaling voor de originele melding stelt.

Niemand teilt mich clip_image003:'(. Weil ich behindert bin.
Viele Menschen schämen sich für mich clip_image004

No one share me clip_image003[1]:'( . Because i’m Disabled .
Many Peoples Ashamed of me clip_image004[1]

Daardoor wordt bij veel lezers op het eerste gezicht de schijn gewekt dat het om een Duitstalige status gaat. Maar dat is niet het geval. De klik op “origineel laten zien” voegt het bericht in de oorspronkelijke taal in.

Uiteindelijk kun je hier zien: de foto is niet alleen gestolen, maar de tekst is ook nog complete onzin!

Paola Antonini

De foto is noch met een grafisch programma bewerkt, noch komt het van een likebaitprofiel. Het gaat hier om een foto van het Braziliaanse model Paola Antonini [1]. En als je haar echte profiel bekijkt, dan lees je nergens iets van like-bedelarij of dat iemand zich voor haar schaamt. Ondanks haar noodlot:

Paola is kort na kerstmis 2014 haar been bij een ongeluk kwijtgeraakt. Een dronken chauffeur reed haar aan [2]. Na het ongeluk werd haar been vervolgens tot onder de knie geamputeerd. Later, bij een tweede operatie, helemaal.

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama