De WhatsApp alternatieven?! Threema

Autor: Janine Moorees

Dein Beitrag hilft Mimikama beim Faktencheck: Unterstütze uns via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon. Deine Hilfe zählt, um Fakten zu klären und Verlässlichkeit zu sichern. Unterstütze jetzt und mach den Unterschied! ❤️ Danke

WhatsApp ligt met de nieuwe gebruiksvoorwaarden en sommige zeer moeilijke passages zwaar onder vuur. Goed, okay, kritiek geven en zeuren kan iedereen. Wij wilden eens een paar alternatieven bekijken en deze alternatieven ook aan jullie voorstellen. In dit artikel zal het over de Messenger “Threema” gaan.

Ter informatie: Ik heb Threema nog nooit eerder gebruikt, heb dus ook geen basiskennis van de navigatie van de Messenger. Dat zal uiteraard worden meegewogen. Ik heb over het algemeen GEEN testen en gebruikerservaringen van derden gebruikt, maar een review gemaakt op basis van mijn eerste ervaringen. De focus ligt daardoor hoofdzakelijk op de installatie en de eerste ervaring met de Messenger.

Threema installeren

Als Android gebruiker neem je hier de klassieke weg: de Play Store openen en naar Threema zoeken. Volgend pictogram en maker is de selectie:

clip_image002

Hier kun je nu Threema aanschaffen.

Aha, het knock-out criterium?

En hier voelt het een beetje aan alsof een uitstapje in de Threema-wereld een eenzaam uitstapje wordt. Want ik ken de gierigheid-is-hot mentaliteit maar al te goed: alles wat met internet in verband staat, wil men altijd gratis hebben.

Threema is niet gratis, 2,99 Euro zal de app in de Play Store kosten. Goed, rustig doorademen en de app kopen (alleen om een review te kunnen maken)

Na de download en de installatie meldt Threema zich met de inrichtingsprocedure.

5-stappen inrichting

Als nieuwe gebruiker kies je natuurlijk “Threema inrichten”, wie de app al eens geïnstalleerd heeft en een back-up heeft liggen, kan die natuurlijk weer herstellen.

clip_image004

De volgende stappen zijn echt overzichtelijk en eenvoudig gehouden, gelukkig ook in begrijpelijk Nederlands. Eerst met een toevallige ID gegenereerd worden, wat echt simpel is: met de vinger over het display strijken, tot de overeenkomstige aanwijzing komt met de ID verschijnt. Dit is nu je ID, een telefoonnummer of e-mailadres is niet dringend noodzakelijk.

clip_image006

In de volgde stap geeft je jezelf een nickname (hoeft geen echte naam te zijn), daarna kun je je telefoonnummer en een e-mailadres invullen. Dat is niet verplicht, maar is nodig voor de verificatie van het je ID en maakt het daarmee betrouwbaarder. Afsluitend kun je met “contacten synchroniseren” Threema laten zoeken om bekende contacten te vinden.

Ontnuchterend

Dat is dan zeer ontnuchterend: de lijst was wel erg klein, vergeleken met de lijst aan contacten die je op WhatsApp kent. Wel 12 personen uit mijn telefoonlijst zijn ook bij Threema, met een daarvan heb ik via WhatApp geschreven. Dat is niet alleen meer nuchter, maar bevestigt ook mijn aanvankelijke vermoeden dat amper iemand Threema gebruikt – ook als veel mensen het erover hadden.

Gebruik

Het gebruik gaat intuïtief (zeer goed) en WhatsApp-veteranen herkennen een zekere optische overeenkomst. Daarom kunnen overstappers zeer snel met deze Messenger omgaan.

clip_image008

clip_image010

Manco: Profielfoto

Dat kun je zien hoe je het wilt. Nadat ik lang had gezocht, omdat ik mijn profielfoto wilde instellen, moest ik de Threema FAQs bezoeken en daar lezen:

In Threema kunt u zelf geen profielfoto vastleggen, die bij uw contacten getoond wordt. In plaats daarvan stelt Threema elke gebruiker in de de gelegenheid de profielfoto’s van zijn contacten op zijn toestel zelf te bepalen.

Threema neemt bij de contactsynchronisatie de contactfoto’s van uw besturingssysteem-adresboek over. Past u de profielfoto’s van uw contacten direct in het besturingssysteem-adresboek aan, om ze ook in Threema met de bijpassende profielfoto te tonen.

Is zo, dat moet je accepteren.

Conclusie

*Tandenknars* … maar op basis van de “gierigheid-is-hot-” mentaliteit op het net zal Threema in mijn ogen niet de overhand krijgen, hoewel de Messenger gebruiksvriendelijk is. Vanaf hier noem ik nu ook een paar achtergrondfeiten over Threema: de Messenger is in principe het “betere alternatief”, in het bijzonder wat gebruiksvoorwaarden en privacy aangaat.

Omdat ik Threema nu gekocht heb, laat ik het ook op mijn smartphone staan.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Sind Sie besorgt über Falschinformationen im Internet? Mimikama setzt sich für ein faktenbasiertes und sicheres Internet ein. Ihre Unterstützung ermöglicht es uns, weiterhin Qualität und Echtheit im Netz zu gewährleisten. Bitte unterstützen Sie und helfen Sie uns, ein vertrauenswürdiges digitales Umfeld zu schaffen. Ihre Unterstützung zählt! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.

Mehr von Mimikama