+Dringende waarschuwing+ Deze Facebookaanvragen van een vriend, moet je nooit aannemen.

Janine Moorees,

Vriendschapsverzoeken op Facebook van personen, die al in je vriendenlijst staan, moet je weigeren, want het zou om een oplichter kunnen gaan!

De volgende status krijg je steeds weer op Facebook te zien:

image

Bijna alle facebook-accounts zijn al aangevallen. Je profielfoto en je naam worden gebruikt om een nieuw fb-account te openen. Dan proberen ze je vrienden te overtuigen om je terug te brengen als vriend… en voila, ze proberen je leven te ruïneren! Je vrienden zullen denken dat het je account is en je vraagt om aan je vrienden toe te voegen. Van nu af aan kunnen piraten schrijven wat ze willen namens hen!!
ik wil je vandaag laten weten dat ik geen plannen heb om een nieuw account te openen, dus neem alsjeblieft geen tweede uitnodiging van mij
kopieer en plaats dit bericht op je startpagina zodat je vrienden worden gewaarschuwd!!!
Niet uploaden of delen.
Hou gewoon je vinger op de tekst en kopieer hetDeze status is geen Fake!

Sinds jaren worden sommige Facebookprofielen door oplichters 1:1 gekopieerd. Hiervoor verzamelen deze criminelen alle “openbaar toegankelijke informatie” en maken daarmee een nieuw profiel op Facebook aan.

Met openbaar toegankelijke informatie is alle informatie bedoelt, die men vindt, ook als je niet met die persoon bevriend bent.

Daaronder vallen profiel- en achtergrondfoto en alle persoonlijke informatie, die je onder “info” zelf hebt ingevuld en die openbaar toegankelijk hebt gemaakt – zo ook vriendenlijsten, als deze op “openbaar” staan. Statussen die men “openbaar” deelt, horen daar vaak ook bij.

Is alle informatie die er te verzamelen is, verzameld, dan wordt er een nieuwe Facebook identiteit met gelijkklinkende naam en de tot dan toe gebruikte profiel- en achtergrondfoto aangemaakt. Daarna doorzoekt de oplichter de hele vriendenlijst van zijn slachtoffer en stuurt een nieuw vriendschapsverzoek met een smoes. Bijvoorbeeld dat het bestaande profiel geblokkeerd zou zijn. Neem de onwetende vriend dit verzoek aan, dan klapt de val dicht.

Bedrog, waar je ook kijkt

Deze vermeende vriend, die eigenlijk een oplichter is, stuurt het nieuwe slachtoffer een bericht met de vraag, zijn mobiele nummer nog een keer te geven.

Dan worden cijfercodes ontvangen, waarmee je uiterst voorzichtig moet zijn! Want deze codes zijn geld waard!

image

Vertaling:

Ik heb je een PIN gestuurd en die is erg belangrijk voor mij als je de SMS gekregen hebt. Kun je mij deze code sturen. Okay?

Als je hem deze cijfercode stuurt, dan verzilvert de oplichter die bij een betaaldienst en dat wordt afgerekend via de mobiele telefoonrekening van zijn slachtoffer. Geef je nu je mobiele telefoonnummer door, dan is dat nog geen bedrog. Maar als je de code doorgeeft, wordt het duur!

ONTHOUD:

Geef nooit per SMS ontvangen betaal- of bevestigingscodes door, ook niet, als ze van een vermeende vriend afkomstig zouden zijn. Niet via de Messenger en niet via andere sociale netwerken!

e kunt het beste je vriend direct en/of persoonlijk vragen, of hij jou daadwerkelijk een nieuw vriendschapsverzoek gestuurd heeft.

Ik werd opgelicht – wat kan ik doen?

Aangifte doen bij de politie.

Door de stijgende cijfers van internetcriminaliteit worden er speciale cyberteams gevormd. In Duitsland werkt het zogenaamde Cyber Crime Competence Centrum technisch professioneel. De Facebook oplichting met vervalste profielen is bekend bij de ambtenaren. Zo konden sommige georganiseerde bendes aangepakt worden – ook op het gebeid van Facebook profiel kopieën.

Daarvoor zijn de ambtenaren natuurlijk op aangiftes en daarmee de hulp van slachtoffers aangewezen.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama