Voor Pasen willen we jullie een paar virtuele eieren schenken, namelijk een paar “Easter Eggs”. Sommige van jullie zullen zich nu afvragen: wat zijn Easter Eggs? Want Easter Eggs is niet alleen het Engelse woord voor paaseieren, maar ook de gewoonte onder programmeurs en softwareontwikkelaars om kleine grapjes in hun programma’s bouwen.

Een Easter Egg is dan ook geen officieel bestandsdeel van een programma, meestal bouwen de programmeurs deze kleine eitjes in het programma zonder dat hun leidinggevende dit weten. Andere Easter Eggs worden gebruikt voor volksvermaak.

De oudste digitale Easter Egg

In de nog vrij jonge geschiedenis van digitale grappen geldt de Easter egg, die Warren Robinett in 1978 in het console spel „Adventure“ op de Atari 2600 inbouwde, als de oudste in zijn soort.

easter1

Voor de huidige begrippen nogal rudimentair deed hij niets anders, dan het installeren van zijn naam in het spel.

 Gewilde locatie van Easter Eggs: Spelletjes

Vooral als het om geheime levels gaat, zijn er veel verborgen Easter Eggs in spellen. Soms zijn er zelfs hele games verborgen in de spellen.
In 1993 verscheen het spel “Maniac Mansion: Day of the Tentacle” en zit bijvoorbeeld het hele vorige spel “Maniac Mansion” verstopt.

 LucasArt en zijn Easter Eggs

In de spellen die van LucasArt afkomen zitten in alle hoeken en gaten Easter Eggs verstopt, dat vooral kruisverwijzing naar eigen spellen en films zijn. Een mooie lijst van vele eieren uit het spel Monkey Island vind je hier:
http://www.adventure-treff.de/artikel/features/eastereggs_mi1.php

easter2

Spelfabrikanten, zoal bijvoorbeeld Apogee, bouwen altijd levels uit hun spellen als een geheim level in een ander spel in. Zeer geliefd onder de gamers van de jaren 90: het wolfenstein level in Doom. Ook vandaag de dag is het nog steeds geliefd om dingen zoals Easter Eggs in een spel in te bouwen. Hier kun je een verzameling vinden: http://www.adventure-treff.de/artikel/features/eastereggs_mi1.php

De browser Firefox

heeft ook een paar Easter Eggs. Voor iedereen die op dit moment Firefox gebruiken: Typ in je adresbalk about:robots in en bevestig met enter.

image

Oh ja, Firefox heeft nog een andere grap verstopt, namelijk onder de Google Maps coördinaten 45° 7’25.87″N 123° 6’48.97″W !

Kleinigheden

Soms zijn het alleen maar hele kleine dingen, die programmeurs ingebouwd hebben. Ook het programma met de langste testlicentie van de wereld ( Je weet wil, dat programma dat iedereen als test maar nooit als volledige versie heeft) bevat een klein Easter Egg: roep je in het “Help” menu de punt “over WinRaR” op, dan kun je met een klik beide plaatjes animeren.

image

 YouTube biedt ook een paar Eggs.

Ook al is de Harlem Shake een beetje uit de tijd, de Easter Egg van YouTube blijft leuk.
Gewoon YouTube opvragen en in de zoekbalk Do the Harlem Shake in typen en gewoon een tijdje naar kijken. Het geldt hetzelfde voor als je use the force luke in geeft en bevestigd.
Wat ook altijd functioneert en klassieke Easter Eggs is: een geliefde YouTube video starten en dan 1980 in typen. Nu heb je de mogelijkheid, een klein (iets banaal) ballenspel te spelen.

Facebook laat ook zoeken

Als je altijd al als een piraat wilde praten, dan laat Facebook je wens meteen uitkomen. Onder de normale profiel instellingen kun je de spraakinstellingen opvragen en ze daar veranderen in English (pirate).

easter6

Vanaf nu heb je, tot je ze weer naar de oude instellingen terugzet, alle menupunten in piratenslang.

easter7

 Waarschijnlijk de koning van alle online Easter Egg verstoppers: Google

In het google team moet er wel een eigen afdeling bestaan voor het plaatsen van Easter Eggs. Er bestaan heel veel Easter Eggs , die Google (bij voorkeur als Doodle) verstopt heeft. Zeer interessant is ook het volgende zoekbegrip: Conway’s Game of Life. Invoeren en afwachten.

Hier kun je een uitgebreide lijst in het Engels met Google Easter Eggs:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Google_hoaxes_and_easter_eggs

Infopagina van Google zelf:

http://google-produkte.blogspot.de/2014/04/jagd-auf-ostereier.html

Google laat met het zoekbegrip tilt het beeldscherm scheef staan en begint te rollen over je scherm met Do a barrel roll of laat met blink html zoekbegrippen knipperen.

Wij zouden hier nog duizenden Easter Eggs kunnen laten zien maar dat kunnen andere beter. Wij wilde graag laten zien dat er ook paaseieren in de digitale wereld bestaan en hoe ze eruit zien.
Wij graag meer over Easter Eggs wilt weten en graag een hoop van deze eieren wil vinden, dan adviseren wij de website http://www.eeggs.com, die niet alleen Easter Eggs op het internet te vinden zijn maar ook van films verraad.

 

Vertaling: Janine, Mimikama.nl

 


Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:

📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.

Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!

* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)