Er was eens lang geleden, in een ver, ver verwijderde Photoshop … – Of: “Hoe het imperium leerde knibbelen”

Autor: Janine Moorees

Wir brauchen deine Hilfe – Unterstütze uns!
In einer Welt, die zunehmend von Fehlinformationen und Fake News überflutet wird, setzen wir bei Mimikama uns jeden Tag dafür ein, dir verlässliche und geprüfte Informationen zu bieten. Unser Engagement im Kampf gegen Desinformation bedeutet, dass wir ständig aufklären und informieren müssen, was natürlich auch Kosten verursacht.

Deine Unterstützung ist jetzt wichtiger denn je.
Wenn du den Wert unserer Arbeit erkennst und die Bedeutung einer gut informierten Gesellschaft für die Demokratie schätzt, bitten wir dich, über eine finanzielle Unterstützung nachzudenken.

Schon kleine Beiträge können einen großen Unterschied machen und helfen uns, unsere Unabhängigkeit zu bewahren und unsere Mission fortzusetzen.
So kannst du helfen!
PayPal: Für schnelle und einfache Online-Zahlungen.
Steady: für regelmäßige Unterstützung.

We bevinden ons in de tijd rond de millenniumwisseling ….

Het is lang voor de tijd van Facebook, YouTube, Twitter & co. Een tijd, waarin je nog met AltaVista zocht, waar een Pentium III met 750 MHz en 512 MB werkgeheugen al een helse machine was en waar ISDN voor highspeed-internet stond, omdat DSL nog niet betaalbaar was, als het toen al beschikbaar was.

In een klein dorp in de Eifel, in de buurt van Trier, flikker op het beeldscherm in Photoshop een bekend motief van een filmposter: Star Wars, episode V – The empire strikes back. Een cultfilm, die een hele generatie gevormd heeft.

Tekstelementen worden fijn en netjes verwijderd, de achtergrond aangevuld, nieuwe levels gemaakt; heel nauwkeurig wordt een nieuwe tekst toegevoegd, de tekstgrootte veranderd. Effecten eroverheen gelegd, alles naadloos aan elkaar gelegd – Klaar.

De woorden, die de poster nu sieren, zijn een, in deze context, grappig klinkende mix van Eifels plat, Triers plat en een beetje Lëtzebuergesch (Duitse dialecten). De beide kunstenaars die hun werk nu tevreden bekijken, zijn Jens en Thomas, beiden bezig met een opleiding mediavormgeving.

„Krich der Sterne
Episud Finef
Dat Imperium knippelt retour“

is daar nu te lezen.

clip_image001

De beide Photoshop-artiesten zijn niet alleen ontluikende mediavormgevers, maar ook echte filmnerds.

Het is een hobby van beiden om filmtrailers te voorzien van een dialect en van filmposters overeenkomstige “dialect-versies” te maken.

In Jens’ toenmalige blog op www.koreatabs.de zou dit kunstwerk ook een plaatsje krijgen. Facebook was er immers nog niet. Toen was alles nog iets trager: Een geüploade afbeelding in een blog kon niet meteen honderden of duizenden keren gedeeld worden; waarheen dan en met wie ook?

En die twee waren absoluut creatief …

clip_image005

De tijd verstreek…

En ook toen de blog meerdere malen verhuisde of opnieuw opgezet werd, zo werden ook elke keer de oude blogbijdragen mee gekopieerd, de afbeelding bleef op het net. Tot nu toe nog relatief onopgemerkt. Niemand had tot dan de afbeelding op Pinterest gepind of op Tumblr gedeeld – die bestonden beiden ook nog niet.

Maar er gebeurde iets anders in deze tijd. Iets wat de loop van geschiedenis van deze afbeelding (en vele van miljarden andere afbeeldingen ook) beslissend zou beïnvloeden: Een kleine zoekmachine met de naam “Google” groeide steeds sneller en domineerde al spoedig het internet in zoekbelangen. En ze deed nog iets: Ze nam de mogelijkheid van zoeken op afbeelding mee en heeft toen de op het net gevonden afbeeldingen geïndexeerd. En daarmee werd de fundering voor alles gelegd wat toen volgde….

Years in the making…

Iemand stootte blijkbaar ooit op deze afbeelding en amuseerde zich. Zo zeer, dat hij het verspreid heeft. Wanneer precies, kan niemand meer zeggen, maar al in 2006 kwam Jens en Thomas ter ore dat mensen uit de buurt van Keulen deze afbeelding, of ook andere dialect-filmposters gezien hadden en er vast van overtuigd waren dat ze in Luxemburg in het echt zou zouden hangen. Helaas werd ergens in de loop van het verder verspreiden ook de signatuur en de domeinverwijzing naar koreatabs.de verwijderd. Zouden deze nog intact geweest zijn, dan was het duidelijk geweest dat dit geen officieel werk, maar een digitale eigen creatie is.

In de loop van de jaren maakte hij steeds grotere kringen: steeds weer stootten de twee op een verwijzing naar deze afbeelding of struikelden zelfs in het boek “Millionärswissen”, een compendium over ongebruikte kennis, over de uitspraak:

Der Star Wars-Film Das Imperium schlägt zurück heißt auf Luxemburgisch »Dat Imperium knippelt Retour« (Vertaling: De Star Wars film The empire strikes back heet in het Luxemburgs »Dat Imperium knippelt Retour«?

Van Luxemburg naar Nederland …

Wanneer deze “reis” precies plaatsvond, is ook niet meer na te trekken. Somewhere along the line. Hier gedeeld, geretweet, daar gepind, hier opgeslagen en daar weer geüpload. De weg die deze afbeelding aflegde was lang. Minstens eenmaal in het jaar dook hij, of ook alleen de zin zelf, ergens op … tot op een dag in de ZDF-uitzending “Markus Lanz” van 26 november 2015 de komiek Kaya Yanar deze zin aan Nederland toeschreef.

Maar waarschijnlijk was het Imperium al enige tijd eerder in het land van de tulpen en windmolens aangekomen. In ieder geval was volgens het “Stille-post principe” uit het knippeln ondertussen een knibbeln ontstaan.

Het moet voor beiden spannend zijn geweest, te zien, hoe uit een afbeelding die meer dan 15 jaar (!) geleden voor de lol gemaakt werd, nu opeens een Gag van een bekende komiek geworden was. Jens zei ons in het interview: “Dat was in ieder geval een van de grotere bevingen […] We hebben er al die jaren om gegrijnsd en hebben niets gezegd. Een mythe is ook leuk.”

En toen kwamen de Twitterperlen …

Nadat de Facebooksite “Twitterperlen” de tweet van gebruiker HerrVanBohm in de vorm van een tekstafbeelding gedeeld had, kreeg het verhaal weer vaart.

De afbeelding dook op in de newsfeed van een Mimikama-medewerker op, die de uitspraak dat het om iets Nederlands ging, niet kon geloven – het moest in ieder geval “Het Imperium” heten.

Uit een korte Google zoekopdracht, die oorspronkelijk alleen uit private interesse begon, ontstond een langer onderzoek. Steeds meer informatie werd gevonden, nieuwe vragen doken op. Een fotoforensische analyse had als eenduidig resultaat dat de tekst achteraf veranderd was. Het werd steeds spannender ….

Omdat er al 378 gevulde browsertabs open waren, kon men het resultaat toch gemakkelijk samenvatten. Ons artikel over de oorlog van de filmtitels ontstond.

Zowel de post van Twitterperlen alsook ons artikel bereikten een van de makers van toen.

Een vriend van hem had toen geopperd, of het niet eindelijk maar opgelost moest worden. “Jullie artikel kwam er meteen achteraan … en toen was ik verbaasd”, zo vertelde Jens ons, “wat daar allemaal samen gerijmd wordt.”

En zo krijg ik vandaag, zo’n 17 jaar nadat de poster in een klein dorp in de Eifel het licht in de digitale wereld zag, een bericht op Facebook met de tekst:

Sorry, dass ihr wegen dem StarWars-Poster so einen Huddel hattet. Hätten wir damals gewusst, welche Kreise das zieht, hätten wir ein Patent drauf angemeldet. Smiley Grüße vom damaligen Pixelknecht.

(Vertaling: Sorry dat jullie vanwege een Star Wars Poster zoveel ophef hadden. Hadden we dat toen geweten, hoe groot dit zou worden, dan hadden we er patent op aangevraagd. Smiley Groeten van een toenmalige pixelknecht.)

Ik was verbaasd. Kon dat dan zijn? Nou ja, de wegen van het internet zijn ondoorgrondelijk. Ik schreef terug.

Er volgde een amusante conversatie met alle deelnemers, en dit artikel ontstond, dat een verhaal vertelt, dat zich uitstrekt over meer dan anderhalf decennium en niet alleen het net opvrolijkt, maar ook zijn weg vond naar het comedy podium en de televisie haalde.

En voor mijn eigen zaak wilde ik vanaf hier nog even zeggen, dat dit ook een van de redenen is, waarom ik mezelf graag en altijd weer in mijn vrije tijd met onderzoek en artikelen voor Mimikama om de oren sla. Omdat je nooit weet of je niet toch iets kunt bereiken, waarop je misschien helemaal niet gerekend had. Omdat je nooit weet welke mensen je tegenkomt, welke verhalen je hoort – en of je misschien in sommige gevallen zelfs echt concreet kunt helpen. En ook omdat het gewoon leuk is.

Conclusie

Nou, in Nederland zegt men het imperium slaat terug, zoveel is duidelijk.

In Luxemburg is het D’Imperium schléit zréck.

En in een grappig koeterwaals van het Eifeler en Trierse dialect knippelt het ook retour.

En de toen ontluikende mediavormgevers, die deze poster toen gemaakt hebben, zijn ook na al die tijd nog bevriend – en nog altijd filmnerds. Dat blijf je namelijk voor altijd …. Zwinkerndes Smiley

In die zin ….

clip_image008

Autor: Rüdiger, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.org

Unterstützen 🤍

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

Mit Deiner Unterstützung via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon ermöglichst Du es uns, Falschmeldungen zu entlarven und klare Fakten zu präsentieren. Jeder Beitrag, groß oder klein, macht einen Unterschied. Vielen Dank für Deine Hilfe! ❤️

Mimikama-Webshop

Unser Ziel bei Mimikama ist einfach: Wir kämpfen mit Humor und Scharfsinn gegen Desinformation und Verschwörungstheorien.

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Kämpfe mit uns für ein echtes, faktenbasiertes Internet! Besorgt über Falschmeldungen? Unterstütze Mimikama und hilf uns, Qualität und Vertrauen im digitalen Raum zu fördern. Dein Beitrag, egal in welcher Höhe, hilft uns, weiterhin für eine wahrheitsgetreue Online-Welt zu arbeiten. Unterstütze jetzt und mach einen echten Unterschied! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.