Facebook legt nu zelf uit, hoe gebruikers nepnieuws kunnen herkennen

Janine Moorees,

Facebook in de strijd tegen nepnieuws! Facebook geeft in een testfase gebruikers tips voor het herkennen van nepnieuws en werkt op verschillende gebieden aan het voorkomen van nepnieuws.

Zoals “derStandard” bericht, wordt Facebookgebuikers in 14 landen drie dagen lang aanbevelingen gegeven, die hen zouden moeten helpen, vervalste nieuwsberichten beter te kunnen herkennen.

Wij van mimikama geven zulke tips al 6 jaar en wij beperken dat niet tot slechts 3 dagen. Onze aanbeveling vanaf hier: Fake-News herkennen!

Facebook-Manager Adam Mosseri legt daarbij uit, dat ze bewust voor een bepaalde tijdsduur hebben gekozen:

„Als je het te lang laat zien, kan het averechts werken “

EN_WWW_HelpCenter

Hulptips: Download Newsroom Facebook

Ook Facebook zelf informeert in zijn Newsroom, hoe nepnieuws de community kan beschadigen en dat zowel zij zelf, alsook de gebruikers betrouwbare informatie op Facebook willen zien.

Mimikama

In-Feed-Unit: Download Newsroom Facebook

Want nepnieuws ondermijnt het vertrouwen en zorgt ervoor, dat mensen slechter geïnformeerd zijn. Dat is geen nieuw fenomeen, en wij allemaal – technologieondernemingen, mediaondernemingen, nieuwsredacties, leraren, hebben de verantwoordelijkheid, deze strijd aan te gaan.

Facebook werkt er op 3 gebieden aan, om nepnieuws te voorkomen:

 • We bestrijden economische stimulansen, omdat het meeste nepnieuws financieel gemotiveerd is.
 • We ontwikkelen nieuwe producten, om de verspreiding van nepnieuws in te dammen.
 • Wij ondersteunen mensen erbij, om gefundeerde beslissingen te nemen, als ze op nepnieuws stoten.

Bestrijding economische stimulansen

Als het erom gaat, nepnieuws te bestrijden, is een van de effectiefste benaderingen, de bestrijding van economische stimulansen, voor degenen, die met de verkeerde informatie handelen.

We hebben vastgesteld, dat nepnieuws vaak financieel gemotiveerd is. Spammers verdienen geld, als zij zich als serieuze nieuwsorganisatie voordoen en nepnieuws posten.

Deze berichten zouden personen ertoe moeten bewegen, hun websites te bezoeken, die vaak hoofdzakelijk uit advertenties bestaan.

Facebook heeft o.a. de volgende maatregelen genomen:

 • Wij willen met behulp van onze community en externe feitencheckers het herkennen van nepnieuws verbeteren, om de verspreiding van zulk nieuws in te dammen en ze daarmee oneconomisch te maken.
 • Wij willen het de makers van nepnieuws zo moeilijk mogelijk maken, advertenties op ons platform te kopen. Dat bereiken we door een strenge handhaving van onze richtlijnen.
 • Wij willen automatisch leren inzetten, om ons responseteam bij het herkennen van bedrog en bij het handhaven van onze richtlijnen tegen niet authentieke spamaccounts te ondersteunen.
 • We werken er steeds aan, onze herkenningsmechanismen voor nepaccounts op Facebook te verbeteren, om het spammen moeilijker te maken.

Ontwikkeling van nieuwe producten

Facebook ontwikkelt en test nieuwe producten, om nepnieuws te herkennen en de verspreiding in te dammen. Volgens Facebook, kunnen ze niet zelf de rechter van de waarheid zijn – dat zou m.b.t. tot de reikwijdte van Facebook ook niet te realiseren zijn. En hoort ook niet tot hun opgaven.

In plaats daarvan wil Facebook betere mogelijkheden hebben, om met de community en externe aanbieders gemeenzaam eraan te werken, nepnieuws te herkennen en de verspreiding daarvan op hun platform te verhinderen.

Daartoe tellen de volgende maatregelen:

 • Verbetering van het Ranking-Systeem: We werken er continue aan, de News Feed te verbeteren, waarbij we naar onze community luisteren. We hebben bijvoorbeeld vastgesteld, dat sommige artikelen wezenlijk minder gedeeld worden, nadat ze gelezen werden. Dat is voor ons een teken, dat ze op de site misleidend zijn. Deze en verdere signalen zullen we verder onderzoeken, om de verspreiding van nepnieuws door verbeterde ranking in te dammen.
 • Gemakkelijker rapporteren: Als het erom gaat, te bepalen, welke inhoud nuttig is en welke niet, hebben we altijd al op de community vertrouwd. Nu testen we verschillende mogelijkheden, om het rapporteren van nepnieuws gemakkelijker te maken. Als je nepnieuws op Facebook ziet, kun je op de bovenste rechterhoek van de status klikken, om deze te rapporteren. Verhalen, die door onze community als onjuist gemarkeerd worden, kun je onderin je feed zien.
 • Samenwerking met partners: We geloven dat aanvullende context van de mensen erbij kan helpen, zelf te beslissen, wie ze vertrouwen en wat ze willen delen. Zo hebben we een programma in het leven geroepen, waarbij we met onafhankelijke, externe feitencheckers samenwerken. Gebaseerd op meldingen uit onze community en andere signalen, zullen we content aan deze organisaties doorgeven. Als de feitenchecker-organisatie berichten als vervalst identificeert, zullen ze van een waarschuwing worden voorzien, die ze classificeert als ongeloofwaardig. De waarschuwing bevat een link naar het betreffende artikel en een uitleg over deze beslissing. Ales ongeloofwaardig geclassificeerde berichten verschijnen verder onderin de NewsFeed.

Ondersteunen gefundeerde beslissingen

Hoewel Facebook alles doet wat in zijn macht ligt, om de verspreiding van nepnieuws al bij voorbaat te verhinderen, moet het ook maatregelen nemen, voor het geval mensen daadwerkelijk op nepnieuws stoten. Hiervoor onderzoekt het de mogelijkheden om mensen meer context bij het rapporteren te bieden, zodat ze gefundeerd kunnen beslissen wat ze lezen, geloven en willen delen. Daarnaast moeten mensen verschillende perspectieven op de problemen krijgen, waarover ze zich kunnen informeren.

Dit zijn een paar van onze zwaartepunten:

 • Facebook Journalism Project: We ontwikkelen gemeenzaam met nieuwsorganisaties nieuwe producten, bieden journalisten tools en diensten aan en helpen onze gebruikers om betere informatie te krijgen, om gefundeerde beslissingen te nemen, over welke inhoud ze geloven. We brengen experts en ondernemingen samen, die belangrijk werk op dit gebied doen, zoals bijvoorbeeld de Walter Cronkite School of Journalism and Mass communication van de Arizona State University. Wij luisteren naar hen en vergroten onze kennis, om te beslissen op welke gebieden wij onze onderzoeken verdiepen en welke projecten wij financieel ondersteunen. In het kader van ons werk met de News Literacy Project hebben we mensen op Facebook meermaals publiek over dit belangrijke onderwerp geïnformeerd.
 • News Integrety Initiative: We werken samen met meer dan 25 sponsoren en deelnemers – waaronder leidende technologieondernemingen, hoge scholen, non-profit organisatie en externe aanbieders – om de News Integrity Initiative te starten. Deze globale samenwerking wil mensen erbij helpen gefundeerde beslissingen over het nieuws te nemen, die ze online lezen en delen. Tot de stichters van dit 14 miljoen dollar initiatief tellen Facebook, de Craig Newmark Philanthropic Fund, de Ford Foundation, de Democracy Fund, de John S. and James L. Knight Foundation, de Tow Foundation, AppNexus, Mozilla en Betaworks. Het initiatief heeft het tot haar opdracht gemaakt de nieuwscompetentie te verbeteren, het vertrouwen in de journalistiek wereldwijd sterker te maken en de publieke debatten van betere informatie te voorzien. Het door de CUNY Graduate Schwerpunkte of Journalism geleide initiatief financiert aanverwant onderzoek en projecten en organiseert ontmoetingen met branche-experts.

We moeten in alle sectoren samenwerken, om dit probleem op te lossen. Technologieondernemingen, mediaondernemingen, opleidingsinstituten en onze eigen community kunnen gezamenlijk eraan bijdragen, de verspreiding van onjuiste informatie en nepnieuws te voorkomen. Als we ons op de bovengenoemde 3 kerngebieden concentreren, kunnen we de verspreiding van nepnieuws succesvol indammen en hebben we straks een geïnformeerde community op Facebook.

Bronnen: derStandard, Newsroom

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

 • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama