Feitencheck: De UFO boven India … of toch de VS … of Mexico?

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


Een paar uur gelden dook een video op Facebook op, waarop een UFO boven India te zien zou zijn.

Hij zweeft vrolijk aan de nachtelijke hemel rond. En dan … heel plotseling … verschijnt er een opening in de hemel en het vliegende object verdwijnt in die opening. Zomaar!

Hier klinkt het: OMG! Aliens finally caught on video in india (Punjab) Punjab Kesari

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden

Wel stom, als deze UFO en video naar verluidt in Colorado zijn opgenomen. Of in Mexico. Ach, we zullen het laten, het is natuurlijk een Fake! De collega’s van Snopes hebben hem intussen al uitvoerig onthuld:

Snopes: Is een UFO in een portaal boven Colorado verdwenen?

Snopes schreef hierover: Al op 17 april 2017 werd op de Facebookpagina “I’m from Denver” een video gepost, waarin je een schijnbaar onbekend vliegend object kunt zien. De video, die met de bewering kwam, dat het boven het zuiden van Colorado gespot werd, werd miljoenen keren gedeeld:

Facebook

Mit dem Laden des Beitrags akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von Facebook.
Mehr erfahren

Beitrag laden
Omdat de pagina niet precies aangeeft, waar in het zuiden van Colorado de video naar verluidt werd opgenomen, kon Snopes niet bij de plaatselijke autoriteiten controleren, of de bewoners daadwerkelijk iets gezien hebben, dat er aan de nachtelijke hemel buitenaards uitzag en voor onrust zorgde. Omdat je in de video toch iets wonderbaarlijks kunt zien, zou je verwachten, dat er in de lokale media over geschreven zou zijn – maar er zijn geen berichten in Colorado, die overeenkomen met de beschrijving van zo’n waarneming (terwijl de zuidelijke regio van Colorado, bekend als San Luis Valley, een “hotspot” voor UFO-waarnemingen zou zijn).

En waarom dan niet? Heel simpel: Deze video is eigenlijk niet in Colorado gemaakt maar werd oorspronkelijk in maart 2017 gepost, toen mensen beweerden, dat ze zoiets ergens boven Sonora gezien zouden hebben, een Mexicaanse staat, die tegen de grens van de VS aanligt.

Snopes schrijft hierover, dat ze er niet helemaal zeker van zijn of de video door computers gegenereerd is of dat het resultaat een kleine truc is. Er zijn volgens Snopes berichten in de tabloidmedia in Mexico, waarin beweerd wordt, dat de bewoners het object gezien hebben en ervan geschrokken zijn, maar ze citeren geen bronnen. Intussen is het gebruik drones met LED’s voor het creëren van lichtshows een bekend tijdverdrijf.

Gabe Hash, een Spaanstalige YouTuber, die zich met onopgeloste fenomenen bezig houdt, beweerde dat hij de video kon verklaren met behulp van 2 vrijwilligers die ervaring met computers hebben, die het effect in minder dan een dag met een programma, Adobe After Effect, na zou kunnen maken:

YouTube

Mit dem Laden des Videos akzeptieren Sie die Datenschutzerklärung von YouTube.
Mehr erfahren

Video laden

In de video twijfelt Hash aan het idee, dat de lichten in de video echt waren. In tegenstelling tot de door de computer gegenereerde. Hij zegt (in het Spaans):

In het bericht staat, dat het object door de bewoners gezien werd. Maar dat is niet waar. Want er is geen ander bewijs, behalve deze video en geen andere officiële waarneming van het evenement. Ten tweede is de video maar 30 seconden lang en niemand spreekt tijdens de opname, wat betekent, dat het aan alle eigenschappen van een animatie voldoet. Het grootste deel van de video is wazig. En zoals ik hieronder al zei, wordt dat gedaan om de animatie te camoufleren … Volgens ons is de video vervalst en slechts een animatie, die met de computer is gemaakt. Overtuig u zelf.

Bericht via Snopes

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama