Feitencheck: Gratis sleutelhanger met een chip

Janine Moorees, 20. September 2017

Dit broodje aap verhaal waren al een poos niet tegengekomen. Maar het feit, dat we hier weer aanvragen over krijgen, maakt ons duidelijk, dat het tijd is, om er mee bezig te gaan.

Een klassieker, die al in 2008 voor het eerst opdook en die in verschillende uitvoeringen bestaat. Hij is vermoedelijk in het Engelstalig gebied ontstaan en werd destijds nog per e-mail verdeeld. Zo oud is hij al, ouder dan Facebook. Maar geen zorgen, hij komt zeker weer terug.
De laatste aanvraag hierover, die wij via onze Facebookpagina kregen, was op 8 september 2017.
clip_image002[4]

De tekst in het bericht:

!! Een waarschuwing aan “iedereen” !!! Momenteel worden op veel plaatsen … bij pompstations of op parkeerplaatsen zogenaamd gratis sleutelhangers, kleine versieringen voor de auto … etc Ect… aangeboden ! Neem deze artikelen niet aan !!! Er is een chip in verwerkt. Criminele figuren volgen jullie van het tanken naar huis, om zo vast te kunnen stellen, wanneer jullie thuis zijn of niet. Als jullie dan afwezig zijn, zullen ze van de gelegenheid gebruik maken en inbreken! Volgens de politie is dit het werk van Roemeense criminelen! Een nieuw soort criminaliteit. De politie in Nederland heeft “alle” burgers voor deze oplichters gewaarschuwd! Informeer alsjeblief je vrienden en kennissen!

Achtergrond van de legende

De pompstationketen Caltex (een mark van het Amerikaanse oliebedrijf Chevron) heeft in 2008 in Zuid-Afrika sleutelhangers weggegeven bij hun pompstations, om reclame te maken voor hun premium diesel. Al snel doken de eerste geruchten op, over welke geheime functies die sleutelhangers zouden hebben. Daaruit zijn toen de in 2010 opgedoken legendes ontstaan, die het nu ook tot in Europa gehaald hebben

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung! Begleite uns – 30 Tage kostenlos!

Mehr von Mimikama