Deze video choqueert internetgebruikers – kun je werkelijk staand sterven of is het een Fake?

Er is een erg bleke man te zien, de verstard als een etalagepop lijkt te zijn. Midden in een winkelcentrum, hij heeft nog een plastic tas in zijn hand.

Er zijn geen of nauwelijks bewegingen te zien en de man ziet er dood uit. Er zijn ambulancemedewerkers aanwezig en ze nemen de man mee.

Is hij werkelijk staand overleden?

De aanvragen hebben betrekking op de volgende status op Facebook:

Screenshot_2018-02-06-18-53-40

Tekst bij de foto:

Volgens een bron zou de man staand overleden zijn … Wachten met spanning op jullie diagnoses.

Nee, deze man is niet dood! Maar het is ook geen Fake.

Als je heel goed kijkt, kun je zijn adembewegingen zien en ook de armen, vooral die waarmee hij de tas vasthoudt, bewegen een beetje.

Wat heeft de man in deze toestand gebracht?

Dit fenomeen heet katalepsie en is een verstijving, waarbij de persoon die verstijfd is normaal gesproken bij vol bewustzijn is.

Katalepsie houdt in, dat iemand zich langdurig en stijf in onnatuurlijke houdingen bevindt, waarbij de ledematen van die persoon in verschillende posities gebracht kunnen worden, zoals bij een etalagepop, die dan ook zo blijven (wasachtige flexibiliteit van de ledematen)

Deze toestand komt o.a. voor bij psychische ziektes zoals schizofrenie of bij een ernstige depressie. Maar ook bij hersenvliesontsteking kan het tot katalepsie komen. En ook erg belastende emotionele indrukken kunnen tot deze toestand leiden.

De uitdrukking: “Stijf van schrik staan!” beschrijft een katalepsie en is overgaan naar ons dagelijks taalgebruik.


Deze man leed schijnbaar aan een katalepsie tijdens het winkelen. De toestand waarin hij zich nu bevindt, noemt men ook Stupor (gevoelloosheid) of stijfheid.

Lesen Sie auch >   Missbrauch von Kinderbildern für KI-Entwicklung: Ein alarmierender Bericht

Bij Stupor zijn mensen wakker en verwerken ook prikkels van buiten. Maar ze kunnen er niet meer op reageren.

De ledematen laten zich gemakkelijk bewegen en blijven dan ook in de nieuwe positie. Dat is hier ook goed te zien, als de man op de draagbaar wordt gelegd. Zijn arm wordt op zijn buik gelegd en blijft ook in deze positie.

Lijkstijfheid niet mogelijk als je staat

Zou de heer staand zijn overleden en de lijkstijfheid (rigor mortis) zou bliksemsnel hebben ingetreden, dan zou men de arm van de man niet zo gemakkelijk op zijn buik neer kunnen leggen. Lijkstijfheid is verstijft het lichaam en treedt niet direct na de dood in, maar eerst na 2 uur (het kan eerder of later, maar nooit direct)

Zouden we er vanuit gaan dat het toch mogelijk zou zijn en de man zou plotseling, verstijfd zijn overleden, kan hij dan nog staan?

Nee!

Want als je zelf probeert om helemaal stil te staan, merk je, dat je je toch minimaal beweegt, om niet om te vallen. Hier in deze video kun je zien, dat mensen de man aanraken en hij blijft toch star staan, alsof hij is vastgelijmd.

Dat kan alleen bij een intact evenwichtsgevoel in de hersenen. Zonder onze hersenen en de minimale onbewuste bewegingen van onze spieren zou het vrij staan niet mogelijk zijn.

Dus ook hier het bewijs, dat de man niet dood kan zijn.

Daarbij komt ook nog, dat een dame, waarschijnlijk een hulpverlener, de bloeddruk en pols van de man heeft gemeten, wat allebei normaal is.

Lesen Sie auch >   Kindersicherung im Internet: Effektive Tools und Tipps

Goed, hij leeft. En nu?

Hij wordt naar een ziekenhuis gebracht en men zal vermoedelijk eerst proberen om hem met medicijnen te behandelen, om de stijfheid weg te krijgen (bijvoorbeeld Haloperidol of met een benzodiazepine zoals Lorazepam) Als dat niet lukt, dan zijn elektroshocks de enige mogelijkheid om deze stijfheid te behandelen.

Ik wens de man beterschap en ik hoop, dat hij de pijnlijke ervaringen met elektroshocks niet heeft hoeven ondergaan, maar dat de medicijnen hem hebben geholpen.

Daarom, beterschap voor Rusland. Want hier staat een mens in een psychische en eventueel ook lichamelijke uitzonderingstoestand.

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Andere bronnen:

Katatonie

Totenstarre

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)