Feitencheck: Worm kruipt uit bidsprinkhaan

Autor: Janine Moorees

„Het ziet eruit als science fiction, maar het is de bittere realiteit“

We kregen weer aanvragen over een macabere video.

Er is een bidsprinkhaan te zien, die onder water wordt gehouden, dan kruipt er een lange worm uit haar achterlijf.

Het ziet eruit als science fiction, maar het is de bittere realiteit. De sprinkhaan die je in deze video zit, is al dood.

Maar waarom ziet het eruit alsof ze nog leeft?

Het insect wordt gestuurd als een pop – door een parasiet!

De parasiet heeft alle metabolische en zenuwprocessen onder controle en doet precies wat hij wil met de bidsprinkhaan.

Pas als de bidsprinkhaan in contact met water komt, kruipt de worm uit zijn gastheer, omdat hij denkt, dat het paringsseizoen begint.

Aan de hand van dit voorbeeld, wordt inzichtelijk hoe uitgebreid de controlemogelijkheden van de parasiet zijn.

Ook wij mensen worden ongemerkt door parasieten gestuurd. Alle informatie daarover vind je op de website https://www.parasitenfrei-online.de.

De alien-aanval is echt en de meesten van ons merken het niet.

De feitencheck

Eind oktober bereikten ons de eerste aanvragen over deze video.

Collega Ralf ging dieper op het videomateriaal in:

„Hallo, ik ben een Nematomorpha!“

Ik weet zeker dat jullie die naam niet zullen onthouden. Je kunt hem ook gewoon “paardenhaarworm” noemen. Dat is gemakkelijker te onthouden, want hij is zo dun als een paardenhaar, hoogstens 3 millimeter. Maar hij kan wel twee meter lang worden!

Ik ben eigenlijk een waterdier. Maar water is gevaarlijk! Mijn eieren kunnen daar veel te gemakkelijk door vissen of andere dieren opgegeten worden! Daarom heb ik iets bedacht wat heel geraffineerd is: Ik heb een boorapparaat, waarmee ik het zachte lichaam van insecten kan doorboren, zonder ze te doden. Dan leg ik mijn eitjes gewoon in het insect, dat dichtbij het water is geweest!

Ik vind het fijn: Mijn eitjes zijn beschermd in het insect en als ze uitkomen, kunnen mijn lieve kindertjes zich in alle rust in het insect ontwikkelen en zorgeloos opgroeien. Geen vijand te bekennen. Ik ben zo slim!

Nu vragen jullie je vast af hoe mijn kleintjes, als ze volwassen zijn, weer in het water terecht komen. Klopt dat?
Ha, geen zorgen, ik heb aan alles gedacht! Als mijn kind volwassen is, triggert hij een soort van zelfmoordmechanisme in zijn gastinsect. Het insect zal zich dan in het water begeven, of hij dat nou wil of niet. Zodra de volwassen paardenhaarworm merkt, dat zijn doel bereikt is, zal hij uit het stervende insect komen. Net als in de video!

Die arme bidsprinkhaan!

De video is een beetje gemeen. Dat arme wormpje werd voor de gek gehouden, de bidsprinkhaan was helemaal niet in open water!
Toch zou de bidsprinkhaan hoe dan ook zijn doodgegaan, dus je kunt de maker van de video niet echt iets verwijten. Hij heeft in elk geval het lijden van het diertje verkort, omdat het absoluut niet aangenaam is, om van binnen door een worm bestuurd te worden.

Conclusie

De video is echt. Paardenhaarwormen gebruiken insecten als gastdieren. In hun binnenste komen de eitjes van de paardenhaarworm uit, ze groeien en dwingen dan het gastdier het water in, waar het insect sterft en de volwassen paardenhaarworm het lichaam van het insect verlaat.

Deze methode van parasitisme komt veel voor in het dierenrijk. Ook is het onder water laten duiken van insecten geen ongewone handeling. Zoals onze collega Anke zegt: daarmee testen dierenartsen en dierenverzorgers of het dierenbestand in een bepaald gebied met zulke en soortgelijke parasieten besmet is.

De maker van de status heeft dus gelijk, dat het om parasieten gaat. Natuurlijk maakt hij meteen reclame voor zijn eigen product, dat hij ook in de status heeft ingebouwd.

Vertaling: Petra, mimikama.org

Unterstützen 🤍

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

Mit Deiner Unterstützung via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon ermöglichst Du es uns, Falschmeldungen zu entlarven und klare Fakten zu präsentieren. Jeder Beitrag, groß oder klein, macht einen Unterschied. Vielen Dank für Deine Hilfe! ❤️

Mimikama-Webshop

Unser Ziel bei Mimikama ist einfach: Wir kämpfen mit Humor und Scharfsinn gegen Desinformation und Verschwörungstheorien.

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Kämpfe mit uns für ein echtes, faktenbasiertes Internet! Besorgt über Falschmeldungen? Unterstütze Mimikama und hilf uns, Qualität und Vertrauen im digitalen Raum zu fördern. Dein Beitrag, egal in welcher Höhe, hilft uns, weiterhin für eine wahrheitsgetreue Online-Welt zu arbeiten. Unterstütze jetzt und mach einen echten Unterschied! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.