Beleven we hier de geboorte van een nieuwe urban legend? Een met HIV geïnfecteerde naald dit keer niet in de bus of bioscoop, maar bij een benzinepomp? Een feitencheck over een echte foto, een reële melding en het daaruit ontstaan van een broodje aap verhaal.

Een lesje: hoe ontstaan broodje aap verhalen? Ze ontstaan o.a. door fout geïnterpreteerde of fout weergegeven reële voorvallen. Daardoor hebben ze altijd een kern van waarheid, maar hun voorstelling is verkeerd. Dat hebben we in de laatste jaren steeds weer kunnen beleven. Vanaf hier wagen we ons aan de prognose, dat de volgende foto en het daar bij behorende broodje aap verhaal zeker binnen korte tijd in het Duits of Nederlands zal verschijnen en kan worden vastgelegd in het gouden boek der urban legends (als dat al zou bestaan).

Het gaat over de waarschuwing voor met HIV geïnfecteerde naalden in tankpistolen. Deze waarschuwing werd inmiddels al maar dan 250.000 keer gedeeld. Er wordt voor gewaarschuwd, dat deze naalden in tankpistolen te vinden zouden zijn en dat je voor elke tankbeurt de greep moet controleren. Zoals een goede waarschuwing betaamt, moet je dit natuurlijk met vrienden en bekenden delen.

De originele melding in het Engels luidt: So HIV infected needles in petrol pumps is now a thing… Wtf. Be careful… Please look before pumping up they are putting infected HIV needles In the petrol stations. Please warn every friend of yours and family members. Please share share share

clip_image002
(Screenshot: Facebook)

Feitencheck

De foto is echt. Hij is afkomstig uit de VS. Hij werd genomen bij een tankstation aan de Alessandro Boulevard in Moreno Valley. Het was Jose Medina, die op de weg naar zijn werk op 22 mei 2017 met zijn auto wilde tanken, maar daarbij door deze naald gewond raakte. Medina is daarop meteen naar het ziekenhuis gereden, om zich op infecties te laten onderzoeken. Ook werd de politie geïnformeerd en werd het onderwerp op Fox11 gepubliceerd.

Zijn dochter Jacqueline Medina postte onlangs deze foto, om tot voorzichtigheid te manen. Wat ze op dat tijdstip echter nog niet wist: de foto zou een eigen dynamiek krijgen en door derden gedramatiseerd worden, zodat hij op andere plaatsen ook gepost werd en daar het verhaal rondom de HIV componenten toegevoegd werd.

De hoax is ontstaan!

Deze hoax drong na enige tijd ook door tot Jacqueline Medina, die daardoor geïrriteerd was en zich tot Snopes (feitenchecker in de VS) wendde en het verhaal daar meldde, zodat Snopes het kon uitleggen [1]. Inmiddels zijn de foto en de hoax al dwars door de VS gereisd en werden ook in Florida als waarschuwing gepost met de aanwijzing, dat deze naald in de buurt van Jacksonville (Florida) gevonden zou zijn. Volgens Snopes ging het om een kettingbrief, waarin een (ogenschijnlijk niet bestaande) Captain Abraham Sands van de Jacksonville politie, voor talrijke met HIV geïnfecteerde naalden in meerder staten zou waarschuwen:

My name is Captain Abraham Sands of the Jacksonville, Florida Police Department. I have been asked by state and local authorities to write this email in order to get the word out to car drivers of a very dangerous prank that is occurring in numerous states.

Some person or persons have been affixing hypodermic needles to the underside of gas pump handles. These needles appear to be infected with HIV positive blood. In the Jacksonville area alone there have been 17 cases of people being stuck by these needles over the past five months. We have verified reports of at least 12 others in various states around the country.

clip_image004

En nu?

Inmiddels zijn de resultaten van de onderzoeken bij Jose Medina uit het ziekenhuis aangekomen. Zijn dochter publiceerde ook via Facebook, dat de eerste resultaten negatief zouden zijn, dus dat er in zoverre geen infectie aanwezig is. Er worden voor de zekerheid nog meer tests gedaan.

My father’s lab work came back negative, but he will be getting follow up labs just to continue making sure it stays negative and additional testing to make sure he is cleared of everything.

Ook geeft ze aan, dat de originele foto verwijderd is en door een andere foto, met naam, vervangen te hebben. Omdat ze bang is, dat er anders weer hoaxen aan deze foto geplakt worden. Wij twijfelen of dit idee werkt.

 

Dus om het ter afsluiting nog een keer duidelijk te zeggen:

De foto is echt. Dit voorval gebeurde echter maar een keer – en weliswaar in mei 2017 in Californië. Er werden bij het slachtoffer geen infecties vastgesteld.

Er moet als afsluiting van dit onderwerp nog wel gezegd worden: het is nauwelijks mogelijk om op zo’n manier besmet te raken. De Deutsche Aids-Hilfe schrijft over de besmettingsmogelijkheden:

HIV is relatief moeilijk over te dragen. Een infectierisico bestaat alleen, als besmettelijke lichaamsvloeistoffen met wonden of slijmhuiden in aanraking komen. Tot deze lichaamsvloeistoffen horen vooral bloed, sperma, schedevloeistof en de vloeistoffilm op de slijmhuid van het rectum.

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)