Gifgasaanval in Syrië – helpt Turkije?

Janine Moorees, 12. April 2017

Er ging op Facebook een video rond, waarin de Turkse reddingsdiensten de gifgasslachtoffers in Syrië zouden helpen.

In de video zie je dode en deels zwaargewonde kinderen en daarnaast reddingskrachten. Er zijn Syrische withelmen te herkennen en ook Turkse krachten van de civiele dienst AFAD en van de Turkse reddingsdiensten.

Onze zaak:
Gewonde en dode personen zonder ze onherkenbaar te maken te laten zien, is o.i. een duidelijke schending van de perscodex en de persoonlijke rechten van de slachtoffers. In tegenstelling tot andere, ook Duitstalige media, laten we hier daarom geen foto’s van slachtoffers zien. Tegelijkertijd moeten we helaas vaststellen, dat de publieke interesse zonder deze foto’s niet zo heel groot zou zijn. Dat betreuren we erg.

De foto’s kunnen daarbij alleen maar deels met de gifgasaanval in de Syrische provincie Jdlib in verband worden gebracht. Waarbij volgens de Syrische waarnemingspost voor mensenrechten meer dan 100 mensen gestorven zijn. Een paar elementen konden niet zeker geverifieerd worden. Echter zijn er ook geen bronnen die het tegendeel beweren.

Het gaat om een propagandavideo

Een paar foto’s zijn van verschillende internetsites van Turkstalige kranten afgehaald, oudere bronnen zijn er niet. Volgens een bron werden 6 personen naar Turkse ziekenhuizen gebracht, waarvan er een overleed.

De video heeft daarbij een duidelijke pro-Turkse, anti-Europese propaganda in zich. Zo wordt de vluchtelingendeal bekritiseerd, hoewel die door beide kanten onderhandeld werd en niets met de gifgasaanval te maken heeft. Daarbij wordt gepropageerd dat alleen Turkije zou helpen en dat de situatie in Syrië Europa helemaal niet zou interesseren.

Dat klopt dus helemaal niet. Alleen de situatie in Turkse vluchtelingenkampen geldt als uiterst precair. Veel kinderen en jongeren moeten gedwongen werken om voldoende levensmiddelen en medicijnen te krijgen.

De bron en de conclusie

In andere video’s op de Duitstalige helemaal islamitische en deels islamitisch-nationalistische gekenmerkte facebooksites wordt de “eenheid van alle moslimlanden” geëist en ook de evolutie met pseudowetenschappelijke methodes betwijfeld. De pagina kan echter bij lange na niet omschreven worden als openlijk islamitische site, omdat ze maatschappelijk politiek een hele andere opvatting over bijvoorbeeld vrouwenrechten, de omgang met andersgelovigen of de vrijheid van kunst uitdraagt.

Samenvattend: Blijkbaar hebben Turkse krachten echt slachtoffers van de gifgasaanval verzorgd. Maar bij de video gaat het voornamelijk om een propaganda-actie. Wie de reddingsactie van de Turkse krachten bevolen heeft, is overigens onbekend.

Achtergronden

Idlib is de hoofdstad van het gelijknamige Gouvernement in Syrië, een kleine 50 km ten zuidwesten van Aleppo en 20 km van de Turkse grens verwijderd. Daar wonen ca. 165.000 mensen. Sinds maart 2015 wordt de stad door de islamitische rebellenorganisatie Dschaisch al-Fatah beheerst, die vooral uit het Al-Nustra-Front en de Syrische Moslimbroeders rekruteert.

Op 4 april viel de Syrische luchtmacht, die vooral door Rusland wordt gesteund, de stad aan en zette daarbij gifgas in. Daardoor stierven volgens de officiële informatie minstens 72 mensen, waaronder ca. 24 kinderen. Honderden personen raakten deels zwaargewond. Andere bronnen zeggen dat het aantal dodelijke slachtoffers meer dan 100 is.

Het Syrische regiem van Baschar-al-Assad bestrijdt de verwijten. Pro Russische media spreken zichzelf daarbij deels tegen: Diezelfde media berichten, dat Russische Kampfjets een wapenmagazijn van terroristen hebben gebombardeerd, waardoor het gifgas vrijgekomen is. Tegelijkertijd wordt door dezelfde media bericht, dat het om een False-Flag-actie van de rebellen ging. Deze berichten kun je alleen al door hun eigen tegenstrijdigheden beter met terughoudendheid te lezen.

Auteur: Christian, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama