Het Aziatische Lieveheersbeestje in de bek van een hond

Autor: Janine Moorees

“Klopt het dat deze Aziatische ondersoort van het lieveheersbeestje zich in het tandvlees van onze huisdieren nestelt om daar te overwinteren?!! Dat is toch fake? Toch???”

Zo begint een van de tig aanvragen die we vandaag opnieuw over dit onderwerp kregen. Bij de aanvraag een link op Facebook, naar de volgende status, die meer dan 32.000 keer werd gedeeld:

clip_image002

Omdat we het onderwerp al eens behandeld hebben, kunnen we al snel de volgende informatie geven:

De gebruiker schrijft dat het hier om een Aziatisch lieveheersbeestje gaat en dat de beet erg pijnlijk zou zijn.

Klopt dat?

Uit Azië ingevoerd, werden ze als biologisch bestrijdingsmiddel tegen luizen ingezet. Tegenwoordig zijn ze echter een bedreiging voor de inheemse lieveheersbeestje-populatie. En alsof dat nog niet erg genoeg is, spookt deze afschuwelijke foto nu op het internet rond.

Het laat zien hoe deze Aziatische lieveheersbeestjes zich in het verhemelte van een hond vastzuigen.

Zoals altijd, moet je niet alles geloven wat je op internet ziet.

Bij gevaar scheiden deze terrorkevers een oranje-gele vloeistof af (hemolymph) af, die stinkt en in zeldzame gevallen een allergische reactie kan veroorzaken. Maar het zijn geen kleine vampierkevers, zoals deze griezelige foto doet vermoeden.

Al in 2015 werd hier het volgende over geschreven:

In het artikel is er sprake van een zogenaamde Vampier-Lieveheersbeestje. Het gaat hierbij om het zogenaamde Aziatische lieveheersbeestje, hij wordt ook het bonte- of harlekijn lieveheersbeestje genoemd en is bekend door zijn buitengewoon grote vraatzucht.

Daarom werd hij in grote hoeveelheden vanuit zijn oorspronkelijke regio Azië als biologisch bestrijdingsmiddel in de VS en Europa ingevoerd. Inmiddels heeft hij zich echter massaal vermeerderd en bedreigt ook ons inheemse lieveheersbeestje, omdat hij ook zijn eigen soort niet te versmaden vindt.

Juist in de herfst worden we ons bewust van deze plaaggeesten, want dan gaan ze massaal de lucht in, zitten op huismuren of andere plaatsen, zodat ze zich door de laatste zonnestralen kunnen laten opwarmen.

FEIT is dat hij zich amper in het tandvlees of verhemelte van onze huisdieren vast zuigt. Omdat hij bij gevaar een reflexbloeding, een gele, bitter smakende vloeistof (hemolymph) afscheidt en daarmee dus onaantrekkelijk voor onze huisdieren wordt.

Wat je op de foto ziet, is daarmee zou goed als uit te sluiten.

2008 (Californië)

In 2008 was er een gedocumenteerd geval . Daar zou de foto ook vandaan komen.

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama