Het virus, dat geen antivirusprogramma vindt

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


Zonder het te merken, worden via het eigen Skype-account schadelijke links in de contactlijst doorgegeven, die naar een Chinees talige zoekmachine leiden.

Iedereen die deze gegenereerde links met de eigen vermelding aan het einde van de URL aanklikt, wordt eventueel zelf verzender van deze schadelijke links aan zijn eigen contacten. Hiervoor is het niet noodzakelijk om bij je Skype account ingelogd te zijn. Daarbij worden het eigen Microsoft account en andere, geassocieerde accounts aangevallen.

De angst is groot en de onzekerheid hoog. Sinds midden 2015 klagen gebruikers over deze procedure met hun gevoelige contacten en het onvermogen de schadelijke software door een antivirusprogramma op te sporen en dus te kunnen verwijderen.

Virus “online”

Maar niet de databanken van de antivirussoftware hebben de schuld dat het “virus” niet gevonden wordt. Het virus bevindt zich namelijk volgens recente bevindingen niet op de de eigen computer. De criminelen, die bij de accounts proberen te komen, gebruiken lijsten met gestolen gebruikersnamen en wachtwoorden. Vele pogingen om zo aan de gevoelige accountgegevens te komen, lukken niet, omdat de hackers ook niet toegewezen gebruikersnamen gebruiken.

Als het lukt, dan wordt de link in de vriendenlijst verspreid, en het hierboven beschreven scenario begint. Als de gebruikers dezelfde gebruikersnaam op verschillende platformen gebruiken, stijgt het risico enorm dat ook de andere accounts een schietschijf voor criminelen worden. Als het Skype-Account samen met de andere accounts van andere diensten verbonden is, moet je bijzonder voorzichtig zijn. Afgezien daarvan, dat in dit geval nooit een identiek wachtwoord gebruikt moet worden, is het belangrijk om door hoofdletters, en kleine letters, tekens en getallen elk wachtwoord uniek te maken. Om aanvallers zo weinig mogelijk kans te geven. Daarnaast moet je regelmatig van wachtwoord wisselen.

Conclusie:Het is niet alleen belangrijk om in dit specifieke geval je accounts ondanks het comfort, zo onafhankelijk van elkaar houdt als maar mogelijk is. Wil je het risico wel nemen, gebruik dan creatieve wachtwoorden die sowieso tekens bevatten. Verschillende gebruiksnamen bij verschillende platformen, beschermen je beter tegen de kans om alle accounts aan een potetiële hacker te verliezen. Ben je al slachtoffer van bovengenoemde aanval geworden, dan is het goed om de rust te bewaren en het wachtwoord te veranderen. Daarnaast moet je als je contacten waarschuwen tegen het aanklikken van de verstuurde link. Zou je merken dat iemand uit je contactlijst zulke links verstuurt, klik er dan niet op, maar bescherm jezelf en spreek de persoon direct erop aan.

Auteur: Lena, mimikama.org
Vertalen: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama