Honden om politieke redenen doodgeslagen?

Janine Moorees, 10. Oktober 2016

Honden dood mishandeld!? Ik begrijp er nu al de lol niet van. Dierenmishandelaars vind je overal op de wereld. En telkens choqueren deze meldingen mij. Tegen onrecht vechten is erg belangrijk voor mij. Daarom interesseren in dit geval beide kanten van de medaille me…

In de Indische staat Kerala werden eind september 10 zwerfhonden door demonstranten doodgeslagen, aan een stang vastgemaakt en door de straten van de stad Kottayams gedragen – welke demonstratieredenen zitten hierachter? Sinds begin oktober gaan foto’s van mannen in witte gewaden rond over internet, dode honden liggend aan hun voeten of aan een balk vastgemaakt, worden ze door de straten gedragen. Ook Likmag had dit geval op hun website opgepikt en de foto’s gepubliceerd.

Maar wat zien we hier nu echt?

Moedwillige moord? Plezier in de zaak? Politieke vetes? We volgen de rode draad nog een stukje verder.

clip_image002
Bron: screenshot van likemag.com

Feit is:

Het kader van het jonge volk, een splintergroepering van de politicus K.M. Mani van het Kerala Congres demonstreerde tegen het probleem van zwerfhonden. Waarbij ze 10 honden doodsloegen en de levenloze lichamen openlijk lieten zien. Ze bonden de dieren op een stang en droegen die door de straten van Kottayam, om aandacht te krijgen voor de problematiek van gevaarlijke straathonden.

Doel was een postkantoor in Kottayam, waar ze eisten de honden naar minister Maneka Gandhi te sturen, als protest tegen haar uitspraken over de problematiek van agressieve, hondsdolle honden in Keral. Die gevaarlijk zijn voor mensen.

De demonstranten lieten de honden voor het postkantoor liggen, mét het adres van de minister. Ambtenaren hebben de honden begraven.

Maneka Gandhi

Ze is minister voor vrouwen- en kinderontwikkeling in het Indian Union Cabinet in de regering van premier Narendra Modi en was als minister voor 4 regeringen werkzaam.

Gandhi is onder andere dierenrechtenactiviste en heeft een paar boeken over dit onderwerp gepubliceerd.

Eind augustus had ze de beslissing van de regering van Keralas om “gevaarlijke” zwerfhonden te doden met de woorden “onrechtmatig en onwetenschappelijk” bekritiseerd, omdat het doden van huns soortgenoten honden zo mogelijk nog agressiever zou kunnen maken.

“You say kill, kill, kill. You keep killing and they keep biting. The dog becomes more hostile”,

“Jullie zeggen, doden, doden. Jullie blijven doden en zij blijven bijten. De hond wordt nog agressiever”.

aldus Gandhi.

Verder is Maneka Gandhi van mening dat de beslissing om “gevaarlijke” honden te mogen doden, misbruikt kan worden:

“This is an excuse to kill any dog”,

“Dit is een excuus om elke willekeurige hond te doden”.

beweert zij met de verklaring dat als men honden doodt, teefjes des te meer pups krijgen en dat er meer honden zouden komen. Ze stond absoluut aan de kant van de burgers van Keralas, maar ziet geen oplossing in het massaal doden van honden. De mensen handelen daarmee tegen de wetten en zullen continue iets doen wat niet werkt.

Voor Gandhi is de beste oplossing het steriliseren en castreren van honden.

“If you sterilise the dogs they will be happy, they will be gentle. No sterilised dog ever bites. They will also be vaccinated and the problem will go”,

“Als je de honden steriliseert, zullen ze gelukkiger en zachtaardiger zijn. Geen gesteriliseerde hond bijt ooit. Ze zullen ook worden ingeënt en het probleem zal verdwijnen”.

zegt ze.

Verder zou Kerala de afvalafvoer van de stad moeten verbeteren, omdat honden aaseters zijn en in de stad komen om de ratten op te eten. De sterke urbanisatie van Kerala zorgt voor meer afval dat beter verwerkt zou moeten worden.

Niet alleen Maneka Gandhi heeft deze mening. De organisatie “Mission Rabies” strijdt ook tegen deze oplossing, om de bedreiging van hondenbeten met als gevolg hondsdolheid bij mensen tegen te gaan. Doel is om mens en dier tegen hondsdolheid te beschermen, waar zij het virus, dat via het speeksel van een geïnfecteerde overgedragen wordt, in 2030 geëlimineerd te willen hebben.

De vrijwilliger Vishanth Vijayakumar bij “Mission Rabies” heeft er een soortgelijke mening over:

Massaal doden van straathonden bestrijdt niet oorzaak van het probleem. Als je 1000 honden in een gebied doodt, komen er 1000 terug omdat er nog genoeg voedsel voor 1000 honden aanwezig is.

De enige duurzame oplossing op de lange termijn is massale inenting en castratie/sterilisatie van honden. En de lokale gemeenschappen uitleggen hoe ze met agressieve honden en afvalafvoer moeten omgaan.

Dit systeem werkt succesvol in Goa en daardoor wordt Goa de eerste hondsdolheidvrije staat van Indië.

Voordelen van het systeem:

  • Gesteriliseerde/gecastreerde honden zijn niet meer agressief. Het zijn zelfs zeer goede huishonden.
  • Massale inenting tegen hondsdolheid van 70% van de honden in een gebied, is genoeg om de verspreiding van hondsdolheid te stoppen.
  • Grootste uitdaging is het afvalprobleem. Openbare stortplaatsen en het weggooien van oud eten is het hoofdprobleem.

Saji Manjakadambil

De leider en president van het Kader van het jonge volk, Saji Manjakadambil benadert deze oplossingen sceptisch en heeft moeite met de benadering van Maneka Gandhi na herhaalde hondenbeten, omdat de straathonden ondanks alles nog altijd een grote bedreiging voor de mensen in Kerala zijn. Zo legt hij in een interview met TNM (The News Minute) uit:

“I love dogs; I have dogs in my house. Our protest was against dangerous dogs and we hope that seeing the protest in Kottayam, people across districts do the same. So many people in Kottayam have been attacked by dogs. Dog lovers are okay with any other animal getting slaughtered, why this bias only towards dogs?”

“Ik houd van honden; ik heb zelf honden thuis. Ons protest was tegen gevaarlijke honden en we hopen dat het zien van het protest in Kottayam, mensen in andere districten aanzet om hetzelfde gaan doen. Zoveel mensen in Kottayam zijn aangevallen door honden. Hondenliefhebbers vinden het goed dat elk ander dier wordt afgeslacht, waarom dan deze partijdigheid voor honden?”

Manjakadambil verzekert dat ze alleen “gevaarlijke” honden hebben doodgeslagen.

“One can understand when one sees dangerous dogs. We identified dogs that were attacking people or were simply rotting in the streets”,

“Men kan het begrijpen als men een gevaarlijke hond ziet. Wij hebben honden geïdentificeerd die mensen aangevallen hebben of die gewoon aan het rotten waren in de straten “.

Ook ziet hij geen oplossing in het steriliseren van de dieren:

“Dogs don’t attack people for lust. How will sterilising them help?”

“Honden vallen geen mensen aan uit lust. Hoe zou sterilisatie hen helpen?”

Volgens het gezondheidsbureau werden in 2015 meer dan 10.000 mensen gebeten, 10 daarvan zijn aan de gevolgen gestorven. Tot augustus 2016 waren er meer dan 51.000 gebeten mensen en 4 doden.

Kottayams politie heeft dit geval als “wreedheid tegen dieren” geregistreerd en een autopsie van de honden aangevraagd.

“We have charged a case against 15 people under section 428 and 429 of IPC and Section 11 of Prevention of Cruelty against animals. Nobody has been arrested yet”,

“We zijn een zaak gestart tegen 15 mensen onder sectie 428 en 429 van IPC en sectie 11 van de preventie van wreedheid tegen dieren. Tot nu toe is er niemand gearresteerd”.

aldus Nirmal Bose, Kottayams Westcirkel-inspecteur tegen TNM

Conclusie:

Ja, er werden 10 honden voor demonstratiedoeleinden doodgeslagen. De politieke partij onder Mani heeft deze honden gedood om aandacht te krijgen voor de problematiek van straathonden. Daardoor hebben ze dierenbeschermingsrechten overtreden. De politie onderzoekt. Ik voor mij begrijp beide partijen, maar moet zelf zeggen dat ik nooit een oplossing zie in het nemen van levens. Deze honden hadden het niet verdiend te sterven. Geen enkel levend wezen. Symptomen behandelen haalt de oorzaak niet weg.

Bronnen: Likemag, The NEWS Minute, Indian Express, Quora, Mission Rabies

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama