Honderd doden vanwege de “Blue Whale”-challenge?

Autor: Janine Moorees

Een gevaarlijk spel zou zogenaamd jongeren tot zelfmoord aanzetten. Het gaat hierbij om een challenge mt de naam “Blue Whale”.

In het bijzonder in Rusland zou deze challenge wijd verbreid zijn. De zogenaamde zin van deze challenge zou zijn, dat je binnen 50 dagen jezelf verminkt en tot de grenzen van je geestelijke maar ook lichamelijke grenzen brengt.

De “Blue Whale” uitdaging zou daarbij meer dan 130 zelfmoordgevallen veroorzaakt hebben en ook hier wordt de naam bekender:

clip_image002

Klopt dat? Bestaat deze Blue Whale challenge echt?

Niet bewezen
Een direct verband kon nog niet bewezen worden!

Onze collega’s van “Snopes” zijn bij het onderzoek op interessante informatie gestoten, maar die bewijzen niet, of de challenge echt in verband met de 130 zelfmoorden in Rusland staan.

De Blue Whale Challenge

Sinds februari 2017 verschijnt steeds weer een “zelfmoordspel”, dat voor honderden doden in Rusland verantwoordelijk zou zijn. De bekendste naam van deze uitdaging is “Blue Whale”.

De naam is afgeleid van het feit, dat de blauwe vinvis zich soms bewust aan stranden laat aanspoelen, om zichzelf te doden.

Hoe werkt deze challenge?

De speler registreert zich, om het spel te kunnen spelen en stemt in met het opvolgen van de aanwijzingen, gedurende 50 dagen.

Een administrator wijst de speler een lijst met opdrachten aan. Deze bevatten bijvoorbeeld het luisteren naar een bepaalde song, of jezelf te verwonden.

De speler wint, als hij alle opdrachten doet en op de vijftigste dag instemt met de laatste opdracht, namelijk zelfmoord plegen.

De oorsprong

Volgens Snopes is de Blue Whale Challenge gebaseerd op de misinterpretatie van een verhaal van de Novaya Gazeta uit mei 2016.

In dit artikel gaat het om de zelfmoord van tientallen jongeren uit Rusland binnen zeer korte tijd.

Sommigen waren lid van een internetgroep op VK.com, een sociaal netwerk uit St. Petersburg.

We telden 130 zelfmoorden van kinderen, die van november 2016 tot april 2016 (!) in Rusland gepleegd werden – ze waren bijna allemaal lid van dezelfde internetgroep.

Daarbij beweerde Novaya Gazete, dat 80 van daarvan in verband stonden met de Blue Whale Challenge, terwijl volgens een onderzoek van Radio Free Europe ontdekt zou zijn, dat geen van de zelfmoorden in verband met deze online community zou staan.

Daar bovenop werd het artikel van de Novaya Gazete enorm bekritiseerd.

De website Meduza wierp op, dat de conclusies van de Novaya Gazeta, dat een bepaald spel verantwoordeljk zou zijn voor de zelfmoorden van de tieners, niet helemaal correct zouden zijn.

Meduza argumenteert daarbij, dat het gepaster zou zijn er rekening mee te houden, dat depressieve tieners of jongeren, die de neiging tot zelfmoord hebben, door dezelfde groep aangetrokken werden, in plaats van door een groep ertoe aangezet te worden.

Sea of Whales Community

Ook als je deze groepen niet met de Blue Whale Challenge in verband zou kunnen brengen, bestaan er echt Blue Whale groepen in Rusland.

Kort na de dood van Rina Palenkova, werden zulke groepen gevormd. Het Russische meisje had zich van het leven beroofd, kort nadat ze een foto van zichzelf op VK.com gepost had.

De foto van Rina werd op de sociale netwerken verspreid en ze werd al spoedig een centrale figuur van een zeldzame cult-achtige groep.

Het sociale netwerk “Sea of Whales” en shockvideo-sites deelden de foto van Rina en verspreidden het gerucht, dat ze deel van een zelfmoordsekte zou hebben uitgemaakt:.

[ … ]
Deze groepen gebruiken het onderwerp zelfmoord actief – zetten de cult om Rina Palenkova voort en publiceren choquerende inhoud, zoals psychedelische en geheimzinnige video’s met opnames van zelfmoorden. De oprichter van de groep voorzag die van vreemde tekens – Hebreeuws schrift, nummers, codes, foto’s en video’s met vreemde logo’s (het bleek, dat deze van een ondergoedmerk afkomstig was).
[ … ]
Later kopieerden anderen dit soort video’s, gebaseerd op een mysterieuze opdracht van “insider” uit 2012 (er bestaan nauwelijks details over dit project, maar er bestaat ook nog Promo Videos op youtube) en maakten er een interactieve opdracht van, ARG, een spel met nog meer realiteit. Met opdrachten, die je in de realiteit moet uitvoeren.
Een van de elementen van dit project, was een timer op de site, die van 70 dagen naar nul aftelde.

Groepen die aanzetten tot zelfmoord, zijn over het algemeen serieus te nemen, maar de oprichter More Kitov van “Sea of Whales” bestrijdt tegenover de nieuwswebsite lenta.ru, dat hij er interesse in had zou hebben, mensen te dwingen zich van het leven te beroven.

Verder wilde hij gewoon door dit spel op zijn website trafic genereren en daarmee geld verdienen.

“Ik bekeek de opwinding, was sprakeloos over de hype en maakte mijn walvissen.”

alsdus Kitov en voegde eraan toe, dat hij tieners van zelfmoordgedachten af wilde brengen, maar eerst was het noodzakelijk “een van hun te worden.”

Vertaling: Petra, mimikama.nl

Unterstützen 🤍

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

Mit Deiner Unterstützung via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon ermöglichst Du es uns, Falschmeldungen zu entlarven und klare Fakten zu präsentieren. Jeder Beitrag, groß oder klein, macht einen Unterschied. Vielen Dank für Deine Hilfe! ❤️

Mimikama-Webshop

Unser Ziel bei Mimikama ist einfach: Wir kämpfen mit Humor und Scharfsinn gegen Desinformation und Verschwörungstheorien.

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Kämpfe mit uns für ein echtes, faktenbasiertes Internet! Besorgt über Falschmeldungen? Unterstütze Mimikama und hilf uns, Qualität und Vertrauen im digitalen Raum zu fördern. Dein Beitrag, egal in welcher Höhe, hilft uns, weiterhin für eine wahrheitsgetreue Online-Welt zu arbeiten. Unterstütze jetzt und mach einen echten Unterschied! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.