„In Istanbul is de hel losgebroken!“ – Een jaren oude tekst wordt als „brekend nieuws“ verspreid

Autor: Janine Moorees

Dein Beitrag hilft Mimikama beim Faktencheck: Unterstütze uns via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon. Deine Hilfe zählt, um Fakten zu klären und Verlässlichkeit zu sichern. Unterstütze jetzt und mach den Unterschied! ❤️ Danke

Op 7 juni 2016 was er een aanslag met een op afstand bestuurde bom op een politiebus in Istanbul.

11 doden en meerdere gewonden zijn te betreuren. Alsof dat nog niet erg genoeg is, verspreidt een persbureau nu een dubieus broodje aap verhaal op Facebook.

clip_image002

IEDEREEN opgelet!!! Super belangrijke mededeling!!! Zo wek je de doden op:

In Istanbul is de hel losgebroken! De originele post is al verwijderd!!!!
Graag delen en informeer iedereen!!
Vandaag om 11:50 uur

Christine Barth: VOOR MIJN VRIENDEN IN DUITSLAND ==>IN ISTANBUL IS DE HEL LOSGEBROKEN1 WE HEBBEN HIER GEEN MOBIEL INTERNET MEER, HOTELS EN WONINGEN STELLEN HUN WIRELESS TER BESCHIKKING. HIER ZIJN MINSTENS 10.000 MENSEN OM 3.00 ’s NACHTS!!! STRAATGEVECHTEN EN SLOGANS OM JE TERUG TE TREKKEN! ALLES VOL GAS, DE DOOR HET GAS GEWONDE MENSEN WORDEN DIRECT DOOR DE VAN ACHTER PROTESTERENDE MENSEN VERVANGEN, ZODAT DE FRONTLINIE NIET GEBROKEN KAN WORDEN. MILITAIRE STATIONS VERDELEN GASMASKERS ONDER DE BEVOLKING, POLITIEAGENTEN DREIGEN DE SOLDATEN MET GAS TE BESCHIETEN! UIT HELICOPTERS WORDT GAS OP ONS AFGEVUURD, ANDER, STERKER GAS DAN DAT DE GRONDTROEPEN GEBRUIKEN! OVERAL UIT TURKIJE ZIJN BUSSEN MET ONDERSTEUNERS IN OPMARS. IN ANKARA IZMIR EN ANDERE STEDEN ZIJN DE MENSEN OP DE STRAAT! HOOP MAAR DAT DIT HET EINDE VAN DE AKPREGERING ZAL ZIJN… MORGEN WORDEN IN ALLE STEDEN DEMONSTRATIES GEPLAND, HEB GEHOORD OOK IN FRANKFURT… DE TURKSE ZENDERS LATEN NIETS/NADA/NOPPES ZIEN!!! DEEL MIJN STATUS, IEDEREEN MOET WETEN WAT HIER AAN DE HAND IS. INTERNET KOMT EN GAAT, DENK DAT ZE ALLE LEIDINGEN SNEL AFSLUITEN!!!

DE MILITAIREN ONDERSTEUNEN DE DEMONSTRANTEN tegen DE POLITIE!!! WAT IS DAAR AAN DE HAND? DAT BETEKENT DAT DE POLITIE IN TURKIJE ALS PARAMILITAIRE ORGANISATIE GELDT… WAANZINNIG…

Aanvullend wordt ook bij elke melding een foto verspreid, die de actuele gebeurtenissen zou laten zien:

clip_image004

Zwijgt de pers daar soms over?

Je vindt in het actuele nieuws echt veel over de bomaanslag op de bus, maar niet over deze demonstraties. Natuurlijk komen sommigen dan op het idee dat daar iets „verzwegen“ wordt en dat je alleen op Facebook de onverbloemde waarheid kunt lezen. Of misschien toch niet?

Oude tekst in een nieuw jasje

Wie nu gelooft dat dit echt de actuele gebeurtenissen beschrijft, die moeten we teleurstellen: Al in juni 2013 werd exact deze tekst op „Die Stunde der Wahrheit“ gepubliceerd.

clip_image006

„KenFM“ wordt op de site als freelance reporter uit Duitsland beschreven. Achter dat pseudoniem verschuilt zich Moustafa Kashefi, die zich op internet Ken Jebsen of ook KenFM (op Youtube) noemt en in de laatste jaren vooral door complottheoretische uitspraken is opgevallen.

En wat was er in 2013 in Turkije aan de hand?

In mei/juni 2013 protesteerden in het Gezi-Park in Istanbul tienduizenden burgers tegen hun regering. In het begin werd deze alleen in het park gehouden, dat afgebroken zou worden om een winkelcentrum te bouwen. Op 31 mei 2013 werd het Camp met geweld door de Turkse politie geruimd nadat regeringsleider Recep Tayyip Erdogan aankondigde dat de demonstraties door buitenlander en terroristen was ondermijnd. Als gevolg hiervan kwam het tot luidruchtige en gewelddadige protesten tegen de Turkse politie en de regering.

Hoeveel waarheid steekt er in de KenFM-tekst

Onomstreden is dat de demonstranten daadwerkelijk onnodig gewelddadig met traangas beschoten werden, een optreden dat internationaal voor grote kritiek zorgde De toestanden waren dus al tamelijk chaotisch in de zomermaanden van 2013. Maar ook toen was de beschrijving van Ken Jebsen geslepen en zorgde alleen maar voor meer olie op het toch al laaiende vuur.

Conclusie

Zowel de tekst als ook de foto beschrijven en laten niet echt de actuele gebeurtenissen rond om de aanslag op de bus in Istanbul zien maar zijn uit 2013. Hoewel de foto echt van de toenmalige demonstraties is, is de beschrijvende tekst van Jebsen ook toen al overdreven geweest, hoewel de toenmalige toestanden in Istanbul zeer chaotisch waren.

Uiteindelijk heeft dus alleen een dubieuze news-site op Facebook geprobeerd uit een oude tekst een exclusieve nieuwsmelding te maken die en niet de echte gebeurtenissen weerspiegelt en ook nog uit een 3 jaar oude, niet erg betrouwbare bron komt.

Auteur: Ralf, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Sind Sie besorgt über Falschinformationen im Internet? Mimikama setzt sich für ein faktenbasiertes und sicheres Internet ein. Ihre Unterstützung ermöglicht es uns, weiterhin Qualität und Echtheit im Netz zu gewährleisten. Bitte unterstützen Sie und helfen Sie uns, ein vertrauenswürdiges digitales Umfeld zu schaffen. Ihre Unterstützung zählt! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.

Mehr von Mimikama