Let op: De reuzen berenklauw is zeer giftig!

Autor: Janine Moorees


Liebe Leserin, lieber Leser,

jeden Tag strömt eine Flut von Informationen auf uns ein. Doch wie viele davon sind wirklich wahr? Wie viele sind zuverlässig und genau? Wir bei Mimikama arbeiten hart daran, diese Fragen zu beantworten und dir eine Informationsquelle zu bieten, der du vertrauen kannst.

Aber um erfolgreich zu sein, brauchen wir deine Hilfe. Du hast es in der Hand, eine Welt voller vertrauenswürdiger Informationen zu schaffen, indem du uns jetzt unterstützt. Jede Unterstützung, ob groß oder klein, ist ein wichtiger Beitrag zu unserer Mission.

Werde Teil einer Bewegung, die sich für die Wahrheit einsetzt. Deine Unterstützung ist ein starkes Signal für eine bessere Informationszukunft.

❤️ Herzlichen Dank

Du kannst uns entweder via PayPal oder mittels einer Banküberweisung unterstützen. Möchtest Du uns längerfristig unterstützen, dann kannst Du dies gerne mittels Steady oder Patreon tun.


Alle jaren weer, waarschuwen internetgebruikers voor de reuzen berenklauw, want deze plant is zeer giftig en je moet hem niet aanraken!

Steeds weer worden hier statussen over gepubliceerd en we krijgen, zoals elk jaar, opnieuw aanvragen over dit onderwerp. In een van die ontelbare statussen staat: Wie zo’n plant ziet, graag dringend de plaatselijke autoriteiten van de stad inlichten. Het is de reuzen berenklauw, een Neophyte en giftig. Bedankt. Graag delen, zodat hij zich niet verder uitbreidt en inheemse planten verdringt!!!!! NIET AANRAKEN!!!!! Aanvullend geeft de maker nog een commentaar: “Dat giftig heeft betrekking op het feit dat het aanraken van de plant tot verbranding kan leiden. Dit gebeurt onder invloed van UV-straling. Daarom verwijdert men in andere landen de plant ‘s nachts en met compleet beschermd lichaam.”

clip_image002

Klopt dat??

JA! Al in 2014 deed een soortgelijke waarschuwing de ronde op Facebook, die voor een giftige plant waarschuwt. De plant wordt volgens de maker “Scheerling” genoemd, wat onjuist bleek te zijn. Want er werd Reuzenberenklauw bedoeld.

Het ging om deze statusbijdrage:

clip_image004

Waarom?

Het gif van de gevlekte scheerling kan ook zeer snel door de huid binnendringen en veroorzaakt:

  • een branderig gevoel in de mond
  • verhoogde speekselaanmaak
  • slikklachten
  • verlamming van de tong
  • sterk overgeven
  • diarree
  • zweten
  • Bij dodelijke doses begint oplopende verlamming in de voeten, die zich over het hele lichaam uitbreidt. De dood kan al binnen 30 minuten door ademverlamming intreden. De patiënt is daarbij meestal bij zijn volle bewustzijn.
Extra info: Deze plant is niet alleen voor mensen, maar ook voor paarden, runderen en koeien, varkens, honden en katten, hazen, konijnen en cavia’s net als voor vogels zeer giftig.

clip_image006

De reuzenberenklauw veroorzaakt de volgende symptomen:

In de gehele plant (ook in de wortels) zit fotosensibiliserende Furanocumarine, wat na huidcontact met vervolgens bestraling door zonnelicht fototoxische reacties veroorzaakt. Bij gevoelige mensen is een simpel contact met het oppervlakte van de bladeren al genoeg.

De reacties uiten zich in rood worden van de huid, ontstekingen van de huid, huidirritaties en in het ergste geval tot een dermatitis die gepaard gaat met ontstoken, pijnlijke blaren. Deze kunnen erg groot zijn en eerste- tot tweedegraadsverbrandingen veroorzaken. De huidirritaties respectievelijk blaren kunnen wekenlang aanhoudende natte wonden veroorzaken en met aanhoudende pigmentveranderingen samengaan. Ook koorts, heftig zweten en circulatoire shocks kunnen voorkomen na aanraking van de plant.

Informatie over de reuzen berenklauw

De reuzen berenklauw ( Heracleum mantegazzianum, Syn.: Heracleum giganteum) , is een plantensoort uit de familie van de schermbloemfamilie (Apiaceae).Het is een twee tot meerjarige plant, die niet beïnvloed een eenmaal bloeiende (hapxanthe) kruidachtige plant is en geen struik. Hij komt oorspronkelijk uit de Kaukasus en is in Europa en Noord-Amerika een neophyt.

De reuzenberenklauw maakt fotosensibiliserende substanties aan uit de groep van de Furanocumarine, die in combinatie met zonlicht fototoxisch werken. Aanrakingen in verbinding met daglicht kunnen bij mensen en andere zoogdieren tot pijnlijke striemen en blazen leiden, die moeilijk helen en eruit zien als verbrandingen (photodermatits). Het is daarom aanbevolen, om volledig beschermende kleding te dragen bij de omgang met de plant, waartoe ook gezichtsbescherming hoort. De reuzenberenklauw werd in 2008 tot gifplant van het jaar gekozen. (bron)

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstand durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Mehr von Mimikama