Ligt Mars in Ierland? Spectaculaire onthullingen! Niet.

Autor: Janine Moorees

Zijn de opnames NASA die Mars laten zien in werkelijkheid in Ierland gemaakt? Of in Groenland? Of Vancouver? Of in Utah….? Wat nu dan? Waarom gaat het eigenlijk?

Geen paniek, we hebben het even beter bekeken. Het gaat om een foto, die voor speculaties zorgt en een oud onderwerp weer van stal haalt.

Het gaat om deze foto:

clip_image002

Je ziet links inderdaad een typisch Iers landschap en rechts een landschap dat er exact hetzelfde uitziet in typische kleuren, zoals men ze sinds 1975 kent, toen met de Viking 1 de eerste sonde op Mars is geland. Op de voorgrond zie je een stuk van een Mars-Rover.

Is deze foto nu echt en die van Mars niet? Of is die van Mars echt en de andere niet?

We beginnen zo: Je kunt er tegenwoordig met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid op rekenen dat er regelmatig zogenaamde bewijzen, over welke soort Fake of Hoax over de NASA dan ook, gepubliceerd worden. Het gaat over een zogenaamd maandlanding die niet plaats gevonden heeft, over vervalste foto’s van Mars of zelfs de krankzinnige bewering dat er nooit een echte ruimtevlucht heeft plaatsgevonden.

Concreet over de beweringen over deze foto

De foto vindt je ook op de site “Humans are Free” [1],in een artikel met de titel “Where On Earth Are NASA’s Rovers Sending Pictures From? Devon Island, Canada”. In dit artikel wordt de echtheid van de Marsmissie in twijfel getrokken. Daar wordt ook heel duidelijk gezegd dat deze foto een fake is. Deze werd namelijk geproduceerd om aan te tonen hoe gemakkelijk het is, een willekeurig landschap tot een Marslandschap te photoshoppen:

clip_image004

Goed, daarmee is alles verklaard en in orde. Of niet?

Nee, er is namelijk helemaal niets duidelijk. Niets is in orde. En hier verlaat ik als auteur een keer het gewone artikelschema van EDDK om een lans voor de wetenschap en het gezonde mensenverstand te breken.

Waarom worden de grootste prestaties van de mensheid op het gebied van de wetenschap, de techniek en in het bijzonder de ruimteluchtvaart in twijfel getrokken?

Veel van deze mensen, die zulke beweringen doen, noemen zichzelf “sceptici”. Maar dat zijn ze niet.

Als eerste: Sceptisch zijn is belangrijk. Je mag en moet natuurlijk alles controleren. Precies daartoe proberen wij bij EDDK ook op te roepen: Niet alles meteen te geloven, zelf een keer te onderzoeken en dan zelf een beeld te vormen.

Maar: Alles te betwijfelen, af te wijzen en daarbij voor de hand liggende feiten, documenten en bewijzen te verbergen, te negeren, is niet sceptisch zijn. Dat is onvolwassen.

Onvolwassen? Ja. Immanuel Kant schreef al in 1784 in zijn artikel “Wat is uitleg?” de volgende zin:

Uitleg is het besluit van de mens over zijn zelfopgelegde onvolwassenheid. Onvolwassenheid is het onvermogen, zijn verstand zonder leiding van een ander te bedienen.

Wie zulke beweringen, die op Truther-sites met zulke onderwerpen, die bijvoorbeeld over een vervalste maanlanding of vervalste Mars-foto’s berichten, gelooft, die denkt niet, maar laat denken. Hij gebruikt zijn verstand niet. Hij neemt aan wat hem verteld wordt. Hij twijfelt hier niet aan, maar gelooft het blind. Of als hij navraag doet, dan begaat hij een zogenaamde “bevestigingsfout”, een “confirmation bias”. Hij zoekt alleen maar naar meer informatie op sites die zijn aanname, die hij geloven wil, ondersteunen – nooit op sites die deze (deels krankzinnig) beweringen voor iedereen bewijsbaar weerleggen. Daar waar hij zoekt, vindt hij natuurlijk “bewijsmateriaal” voor deze beweringen en krijgt bevestiging.

Maar wat hij gevonden heeft, is enkel en alleen een verzameling van beweringen of sites die elkaar als bevestiging, als bewijs citeren. Geen feiten, alleen maar vermoedens, die op deels heel simpel te weerleggen beweringen gebaseerd is.

Dat mag hard klinken, maar het is zo. Bewijs gewillig? Graag.

Komen we weer terug op de bewering dat de marsmissies een fake zouden zijn en de foto’s allemaal vervalst.

Ook de hierboven geciteerde site “Humans are free”, net als veel andere van dit soort sites, wil in principe in twijfel trekken dat het mensen gelukt is om Rovers naar Mars te brengen.

Er worden o.a. de volgende foto’s als bewijzen of aanwijzing getoond. Onder elke foto zal ik een kort commentaar geven, wat de geïnteresseerde lezer ook zelf had uitgevonden, als hij het serieus onderzocht had.

Foto 1

clip_image006

Bewering: Het laat zien dat Marsfoto’s in scene zijn gezet
Feit: Hier zie je een zogenaamde “Mars Yard” van de ESA in Noordwijk. Daar worden Rovers getest, waarbij beeldherkenning een belangrijke rol speelt, wat de in scene gezette achtergrond verklaart [2]

Foto 2

clip_image008

Bewering: Hier zie je dat NASA een basis op de aarde heeft, waar de foto’s van de Curiosity-Mission in scene zijn gezet.
Feit: Op de “Flashline Mars Arctic Reasearch Station” op Devon Island wordt aan onderzoek naar Mars gedaan. Hier werd in veel Experimentalcamps onderzocht, hoe je in een omgeving die heel veel op die van Mars lijkt, kunt leven en opereren [3]. Daarbij bestaat er nog een onderzoeksfaciliteit van NASA op Groenland, waar Rovers onder extreme klimatologische omstandigheden getest worden [4]. Alle foto’s die je op sites over de zogenaamde Mars-hoax vindt, leiden naar deze stations. Op de websites van NASA en de Mars Society kun je je uitgebreid over de stand van de onderzoeken laten informeren. Zij maken hier namelijk helemaal geen geheim van.

Foto 3

clip_image010

Bewering: Hier zie je de schaduw van een mens die aan de Rover schroeft. Dus zou deze foto niet op Mars gemaakt kunnen zijn, want de mens op de foto draagt geen helm. Dat kun je zien aan de haren in de schaduw.
Feit: Het fenomeen dat het menselijk brein op zoek is om de abstracte vormen van vertrouwde gezichten, wezens en vormen te herkennen, noem je pareidolie [6]. Aan deze foto hebben we een poosje geleden al een artikel gewijd,toen de BILD-krant met dit verhaal kwam [6]. Een ander bekend voorbeeld is het zogenaamde “Mars-gezicht” [7], wat ook alleen maar een berg met toevallige schaduwvorming was.

Foto 4

clip_image012

Bewering: De foto laat een arctische lemming zien, zoals die op Devon Island voorkomt. Het is er weer een bewijs voor dat de opnamen daar en niet op Mars gemaakt zijn.
Feit: Ook als het er misschien schattig uitziet, het is toch weer een voorbeeld van Pareidolie. foto’s zoals die van de zogenaamde Marspiramide [8], zijn onder dezelfde categorie te scharen,

Je zou met elke andere foto, elk zogenaamd bewijs zo kunnen doorgaan. Een Google zoeken op foto sessie naar de bron en je vindt de foto in een verklarende context, misschien in het archief van de Jet Propulsion Laboratory (JPL) uit andere perspectieven, die het motief laten zien en de illusie verstoren [9].

Conclusie

We waren op Mars. Of eigenlijk onze sondes, onze Rovers. De eerste keer zacht op Mars geland, is de Amerikaanse sonde Viking 1, meer dan 40 jaar geleden. Tot dan toe waren er vele pogingen en mislukkingen geweest [10]. Daar zijn zoveel documenten en bewijzen van, zowel van Amerikaanse als ook van de Russische kant, dat het alleen op grond van de grote hoeveelheid van bewijslast bijna onmogelijk is dat dit alles in scene is gezet en kunstmatig gefabriceerd werd. De radiosignalen van de Rovers op Mars en de zich in een baan om de aarde bevindende satellieten zoals de Mars Reconnaisance Orbiter (MRO), laten zich per triangulatie duidelijk aan Mars toeschrijven, ze komen echt daar vandaan.

Al deze bewijzen, die voor iedereen openbaar in te zien zijn, en die je met een korte, serieuze en neutrale analyse alleen met gezond mensenverstand als valide kunt zien, zullen echter veel van de mensen die in complottheorieën geloven, niet kunnen overtuigen.

Carl Sagan, een van de belangrijkste astrophysici, astronoom en exobioloog, heeft hier een keer over gezegd:

„You can’t convince a believer of anything; for their belief is not based on evidence, it’s based on a deep seated need to believe.“

(Je kunt een gelovige niet overtuigen: zijn geloof is niet gebaseerd op bewijzen, het is gebaseerd op een diepe behoefte om te geloven)

Ons zonnestelsel en het universum in het algemeen zijn spannend. We staan weliswaar pas aan het begin van het onderzoek, maar hebben al enige opmerkelijke successen behaald. Deze gedachten mag je rustig aannemen, zonder meteen aan complottheorieën te denken.

Auteur: Rüdiger, mimikama.org
Vertaling: Petra, mimikama.nl

Bronnen:

[1] http://humansarefree.com/2015/12/where-on-earth-are-nasas-rovers-sending.html
[2] http://www.esa.int/Our_Activities/Space_Engineering_Technology/Mars_on_Earth
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Flashline_Mars_Arctic_Research_Station
[4] http://www.nasa.gov/multimedia/imagegallery/image_feature_2506.html
[5] http://mdrs.marssociety.org/
[6] https://www.mimikama.org/allgemein/aufklrung-zu-verschwrungstheorien-zu-einem-nasa-foto-des-marsrovers-curiosity/
[7] https://de.wikipedia.org/wiki/Cydonia_Mensae#Marsgesicht
[8] http://www.universetoday.com/112323/detailed-deconstruction-of-the-face-and-pyramids-on-mars-claims/
[9] http://mars.jpl.nasa.gov/msl/multimedia/raw/
[10] https://de.wikipedia.org/wiki/Chronologie_der_Marsmissionen

Unterstützen 🤍

FAKE NEWS BEKÄMPFEN

Unterstützen Sie Mimikama, um gemeinsam gegen Fake News vorzugehen und die Demokratie zu stärken. Helfen Sie mit, Fake News zu stoppen!

Mit Deiner Unterstützung via PayPal, Banküberweisung, Steady oder Patreon ermöglichst Du es uns, Falschmeldungen zu entlarven und klare Fakten zu präsentieren. Jeder Beitrag, groß oder klein, macht einen Unterschied. Vielen Dank für Deine Hilfe! ❤️

Mimikama-Webshop

Unser Ziel bei Mimikama ist einfach: Wir kämpfen mit Humor und Scharfsinn gegen Desinformation und Verschwörungstheorien.

Abonniere unseren WhatsApp-Kanal per Link- oder QR-Scan! Aktiviere die kleine 🔔 und erhalte eine aktuelle News-Übersicht sowie spannende Faktenchecks.

Link: Mimikamas WhatsApp-Kanal

Mimikama WhatsApp-Kanal

Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.


2) Einzelne Beiträge (keine Faktenchecks) entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und
wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)


Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum

INSERT_STEADY_CHECKOUT_HERE

Kämpfe mit uns für ein echtes, faktenbasiertes Internet! Besorgt über Falschmeldungen? Unterstütze Mimikama und hilf uns, Qualität und Vertrauen im digitalen Raum zu fördern. Dein Beitrag, egal in welcher Höhe, hilft uns, weiterhin für eine wahrheitsgetreue Online-Welt zu arbeiten. Unterstütze jetzt und mach einen echten Unterschied! Werde auch Du ein jetzt ein Botschafter von Mimikama

Mehr von Mimikama

Mimikama Workshops & Vorträge: Stark gegen Fake News!

Mit unseren Workshops erleben Sie ein Feuerwerk an Impulsen mit echtem Mehrwert in Medienkompetenz, lernen Fake News und deren Manipulation zu erkennen, schützen sich vor Falschmeldungen und deren Auswirkungen und fördern dabei einen informierten, kritischen und transparenten Umgang mit Informationen.