„Mijn moeder heeft gezegd … “ – Likegeilheid wordt met “Amen” gevoed

Janine Moorees, 31. Oktober 2018

Er verschijnen steeds vaker foto’s van misvormde kinderen op Facebook, samen met een tekst die suggereert dat de persoon op de foto zelf om “amen”-reacties vraagt.

Hier als voorbeeld een bericht, waar we momenteel veel aanvragen over krijgen:

Screenshot mimikama.org

Omdat Facebook het bericht voor Nederlandse kijkers automatisch vertaalt, wordt dit bericht nu ook in Nederland verspreid.

„Mijn moeder zei dat niemand de foto zal delen want ik ben onbekwaam en ziet er zo lelijk uit ik kan haar amen hier krijgen als je je niet schaamt voor mij? Help me te delen..“

Waar komt deze foto vandaan?

We berichtten al in februari 2016 over de foto, toen hij voor dit soort doelen misbruikt werd. Hij werd in 2011 door Paul Fusco gemaakt. De jongen heet Sasha, toen de foto werd genomen, was hij vierenhalf jaar oud.
In 2011 was de atoomramp van Tsjernobyl 25 jaar geleden. De foto’s werden in een weeshuis gemaakt in Belarus/Wit-Rusland en laten kinderen zien, die beschadigd zijn door nucleaire straling.

Amen en de likegeilheid

Het is niet bekend hoe het nu met de jongen is. Maar de foto is meer dan zeven jaar oud. Hoe waarschijnlijk is het dan, dat een jongen uit Wit-Rusland zou willen, dat een foto van hem gedeeld wordt, met de bewering dat zijn moeder gezegd zou hebben dat hij lelijk is?

Hoe waarschijnlijk is het dat hij om amen als reactie vraagt? Hoe zinloos zijn amen-reacties?
Grof vertaald betekent amen “het zij zo”, de betekenis is veel dieper geworteld, meestal wordt het als afsluiting van een gebed gebruikt. Strikt genomen geef je met een amen de moeder gelijk dat de jongen niets zou kunnen en lelijk zou zin.

Wat is nu het punt? Is de jongen met een “amen” als reactie op een of andere manier geholpen? Gelooft iemand serieus dat deze jongen op Facebook surft en zich verheugt op alle reacties? Wat moet er precies mee bereikt worden?

Beide partijen zijn tevreden!

De maker van het bericht verheugt zich op de vele likes en reacties. Voor makers van zulke berichten zijn “likes” een soort van bevestiging, het zorg dat er gelukshormonen bij ze vrijkomen. Ze zijn niet bang om ergens foto’s van het net te stelen, ze zijn zich niet bewust van het onrecht dat ze anderen aandoen. Wat telt zijn de likes als bevestiging. Daarbij kunnen sites met veel volgers op een later tijdstip winstgevend op het Darknet te koop worden aangeboden.

En de gebruikers? Die maken het zich gemakkelijk:
Ze reageren met “Amen” en hebben een goed geweten. Ze geloven dat ze met een “Amen” de jongen op een of andere manier geholpen hebben, zonder erover na te denken, hoe zinloos deze gang van zaken op Facebook eigenlijk is.
Natuurlijk, je moet veel meer moeite doen om een paar euro’s voor slachtoffers van een ramp aan een hulporganisatie te doneren, waarmee kinderen werkelijk geholpen zouden zijn!
Dan is het toch een stuk gemakkelijker om met “amen” te reageren. Dan hoef je helemaal niet verder na te denken en kun je met een zuiver geweten verder scrollen. Je hebt iets gedaan! Je hebt “amen” getypt! Daarvan kan de jongen beslist iets leuks kopen! Likes en reacties zijn de nieuwe wereldvaluta!

Laten we het samenvatten

Het levert niets op, absoluut helemaal niets, als je zulke berichten liket en er een reactie achterlaat. Je helpt er niemand mee. De jongen zal nooit weten dat zijn foto daarvoor misbruikt wordt. Je maakt de maker van zulke berichten, die het noodlot van de personen op zijn geposte foto’s helemaal niet interesseert gelukkig .

Vertaling: Petra, mimikama.nl


Hinweis: Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell
war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur
Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.

  • Mit deiner Hilfe unterstützt du eine der wichtigsten unabhängigen Informationsquellen zum Thema Fake News und Verbraucherschutz im deutschsprachigen Raum. Ein unabhängiges und für jeden frei zugängliches Informationsmedium ist in Zeiten von Fake News, aber auch Message Control besonders wichtig. Wir sind seit 2011 bestrebt, allen Internetnutzern stets hochwertige Faktenchecks zu bieten.  Dies soll es auch langfristig bleiben. Dafür brauchen wir jetzt deine Unterstützung!

Mehr von Mimikama