Nie mehr wichtige Faktenchecks verpassen!
Melden Sie sich für unseren WhatsApp-Channel, die Smartphone-App (für iOS und Android) oder unseren Newsletter an und erhalten Sie alle Faktenchecks und Updates sofort. Einfach anmelden, immer einen Schritt voraus!


Mimikama-vereniging ter voorlichting over internetmisbruik

MIMIKAMA
 Andre Wolf (persvoorlichter, content- en social media-coördinator), Tom Wannenmacher (creativ director, oprichter van de vereniging Mimikama)

Goed om te weten: De naam Mimikama komt uit Afrika (Swahili) en betekent iets als „vind ik leuk“. Omdat ons werk sterk met het maatschappelijk leven op sociale netwerken verbonden is, beeldt onze naam een brug naar iedereen uit.

 Sinds 2011 in het teken van de bescherming van internetgebruikers: ZDDK/Mimikama „We zijn mens!“

Wij, als vereniging, hebben ons in het jaar 2011 als doel voorgenomen internetmisbruik, internetoplichting en canards (nieuws wat achteraf niet waar blijkt te zijn) en fakes te bestrijden en als afschrikmiddel te werken.

Onze focus ligt hoofdzakelijk bij social media, zoals Facebook, Twitter en WhatsApp, waar we ook de vragen van gebruikers direct beantwoorden en naar ons gestuurde informatie en geruchten controleren.

Facebook / Twitter / WhatsApp / social media als allemansmedium en platform waar men mee kan doen, is het grondbeginsel van een veelvoud aan informatie en informanten.

Daar wordt informatie van gebruikers vaak onoverdacht, niet kritisch en niet gecontroleerd verder verspreid, waardoor gebruikers vatbaar worden voor berichten die achteraf niet waar blijken te zijn.

Het resultaat is dat verschillende informanten het net gebruiken om bewust met berichten die niet waar zijn te strooien.

Canards (onwaar nieuws) ontmaskeren, verdraaide berichten verklaren, op gebruikersproblemen reageren.

Hier begint onze opdracht: Canards ontmaskeren, verdraaide berichten verklaren en op gebruikersproblemen reageren. Dat is bij het hoge tempo van social media, net als de sterke emoties bij politieke discussies meer dan noodzakelijk!

Met ons werk beschermen we, ook preventief, internetgebruikers uit elke leeftijdscategorie tegen  verdachte en gevaarlijke inhoud en verwijzingen op internet. We ontmaskeren o.a. in het Duitstalig gebied zogenaamde hoaxes (Fakes, canards) waarvan het aantal sinds de vluchtelingenstroom drastisch is gestegen.

Wat doen we precies?

Internetmisbruik, internetoplichting en internetcriminaliteit kan ons allemaal overkomen. Ongewenste abonnementen, spam, canards of schadelijke links, ja, zelfs bewust gestuurde manipulatie en ook opruiende berichten proberen we oprecht tegen te houden, zonder daarbij zelf in het extreme of radicale te vervallen.

Wij onderzoeken en controleren meldingen van gebruikers.

Op basis van het verkregen inzicht schrijven we op onze website www.mimikama.org  analyse- en onderzoeksartikelen die dan via onze Facebooksite www.facebook.com/zddk.eu bij de gebruikers terecht komen. Een ander zwaartepunt is persoonlijke ondersteuning bij gebruikersvragen die naar ons gestuurd worden.

We zijn niet alleen

Achter ons staat een team van 15 vrijwilligers dat veel tijd en energie investeert. We werken direct met Facebook, het BKA (Bunderskriminalamt) en LKA (Landeskriminalamt) en beroemde media samen.

Voor ons werk is samenwerking met andere landen noodzakelijk en belangrijk.

We ondersteunen niet alleen mensen in het Duitstalig gebied (Oostenrijk/Zwitserland/Duitsland) maar treden ook op als Europees platform We zijn ondertussen ook al actief in het Nederlands. Ons team zelf bestaat uit vrijwilligers uit vier verschillende landen.

Naast de antivirussoftwaremaker Kaspersky Lab behoren ook Kobik (samenwerkingsverband ter bestrijding van internetcriminaliteit) uit Zwitserland alsook Internet Ombudsmann, de Watchlist-Internet, Saferinternet, Stopline (meldpunt kinderporno en nationaal socialisme op internet), 147-Rat auf Draht (de Oostenrijkse noodhulpdienst voor kinderen, jongeren en hun ouders/verzorgers) uit Oostenrijk, het advocatenkantoor Gulden Röttger Rechtsanwälte uit Duitsland tot onze partners. Ook het contact met diverse consumentenorganisaties hoort bijna tot de dagelijkse gang van zaken.

Onze positie

Juist omdat we altijd bereikbaar zijn en onze duidelijke manier van werken, hebben we een goede reputatie in de media en ook bij journalisten, die in ons een controle-instantie zien zoals er geen ander bestaat.

Dat weerspiegelt zich niet alleen in de grote hoeveelheid tv-optredens en onze aanwezigheid in gedrukte media, maar inmiddels ook door uitnodigingen als spreker bij bijvoorbeeld de ORF Journalismustagen 2016 (onlangs in de MQ gehouden), net als podiumdiscussies in binnen- en buitenland.

image

Wat willen we?

Wij willen met onze DADEN, het internet en daarmee ook automatisch de gemeenschap een beetje veiliger maken.

Wij van Mimikama willen met onze artikelen, net als met onze community, een platform voor nuchtere discussies vormen, dat volledig onafhankelijk is.

Ons doel is om internetgebruikers mondig te maken. Zodat ze beslissingen kunnen nemen en commentaar kunnen geven, zoals de bedoeling is in een goed werkende gemeenschap en niet destructief overkomen.

Omdat virtual reality steeds meer, ja intussen al ontiegelijk veel invloed op de echte realiteit heeft, is het voor ons een grote wens om ook op het internet een helpende hand te bieden, die geen misbruik van ze maakt, maar ze juist sterker maakt. Het belang van de mensen staat bij ons voorop.

Verwijzingen:

Wie en wat is Mimikama:
Link: https://www.mimikama.org/holland/54152/

Mimikama / Wikipedia:
Link: https://de.wikipedia.org/wiki/Mimikama

So funktioniert Mimikama:
Link: https://www.mimikama.org/holland/54351/

Auteur: Tom, Mimikama.at
Vertaling: Petra, Mimikama.nl


Wenn dir dieser Beitrag gefallen hat und du die Bedeutung fundierter Informationen schätzt, werde Teil des exklusiven Mimikama Clubs! Unterstütze unsere Arbeit und hilf uns, Aufklärung zu fördern und Falschinformationen zu bekämpfen. Als Club-Mitglied erhältst du:

📬 Wöchentlichen Sonder-Newsletter: Erhalte exklusive Inhalte direkt in dein Postfach.
🎥 Exklusives Video* „Faktenchecker-Grundkurs“: Lerne von Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und bekämpfst.
📅 Frühzeitiger Zugriff auf tiefgehende Artikel und Faktenchecks: Sei immer einen Schritt voraus.
📄 Bonus-Artikel, nur für dich: Entdecke Inhalte, die du sonst nirgendwo findest.
📝 Teilnahme an Webinaren und Workshops: Sei live dabei oder sieh dir die Aufzeichnungen an.
✔️ Qualitativer Austausch: Diskutiere sicher in unserer Kommentarfunktion ohne Trolle und Bots.

Mach mit und werde Teil einer Community, die für Wahrheit und Klarheit steht. Gemeinsam können wir die Welt ein bisschen besser machen!

* In diesem besonderen Kurs vermittelt dir Andre Wolf, wie du Falschinformationen erkennst und effektiv bekämpfst. Nach Abschluss des Videos hast du die Möglichkeit, dich unserem Rechercheteam anzuschließen und aktiv an der Aufklärung mitzuwirken – eine Chance, die ausschließlich unseren Club-Mitgliedern vorbehalten ist!


Hinweise: 1) Dieser Inhalt gibt den Stand der Dinge wieder, der zum Zeitpunkt der Veröffentlichung aktuell war. Die Wiedergabe einzelner Bilder, Screenshots, Einbettungen oder Videosequenzen dient zur Auseinandersetzung der Sache mit dem Thema.
2) Einzelne Beiträge entstanden durch den Einsatz von maschineller Hilfe und wurde vor der Publikation gewissenhaft von der Mimikama-Redaktion kontrolliert. (Begründung)